Argentinu a Uruguay zasáhl masivní blackout. Výpadky proudu hlásí i Brazílie, Paraguay a Chile

Horizont ČT24: Jižní Amerika hlásí výpadky elektřiny (zdroj: ČT24)

Jihoamerické státy Argentina a Uruguay se kvůli rozsáhlému výpadku elektřiny ocitly bez dodávek proudu. Obě země mají dohromady 48 milionů obyvatel. Výpadek se podle informací na sociálních sítích dotkl i části Brazílie, Paraguaye a Chile. Argentinské ministerstvo energetiky naznačilo, že problém zřejmě způsobily bouře na pobřeží, které zastavily přenos proudu dálkovým vedením Yacyretá – Salto Grande.

„Masivní selhání elektrického systému zanechalo celou Argentinu a Uruguay bez elektrické energie,“ uvedl na Twitteru hlavní dodavatel elektrické energie společnost Edesur. Nic podobného se dosud nestalo, dodala.

Celý rozsah tohoto problému úřady stále neupřesnily. Úplně jasná nadále není ani příčina výpadku. Ministerstvo energetiky podle webu argentinského listu Clarín nicméně naznačilo, že problém zřejmě způsobily bouře na pobřeží, které nejprve zastavily přenos proudu dálkovým vedením Yacyretá – Salto Grande, což pak způsobilo automatické vypnutí celé přenosové soustavy.

Výpadek proudu způsobil potíže v telekomunikacích a v dopravě, nefungovaly vlaky ani podzemní dráhy. Na řadě míst kvůli tomu zůstaly zavřené školy a úřady. Určitý dopad událost podle všeho měla také na regionální volby, které se konají v několika částech Argentiny.

Čerpací stanice v Buenos Aires
Zdroj: ČTK/AP/Tomas F. Cuesta

Některá volební střediska byla otevřena později. Na sociálních sítích jsou vidět snímky, jak si lidé vzájemně svítí na volební urny mobilními telefony. 

Postupně také přicházely informace o výpadku z řady argentinských měst, od metropole Buenos Aires na severu po Mendozu na západě a město Comodoro Rivadavia na jihu.

Argentinský ministr energetiky Gustavo Lopetegui ráno ujišťoval, že v některých oblastech se dodávky postupně obnovují, ale celkové obnovení si vyžádá několik hodin. Ministr civilní obrany Daniel Russo televizi Todo Noticias upřesnil, že obnova dodávek by podle energetiků měla trvat šest až osm hodin, ale zdá se, že to potrvá déle.

Kolem poledne místního času už distributoři energie v Argentině, Uruguayi a Paraguayi hlásili opětné zásobení elektřinou přinejmenším větších částí některých velkých měst, včetně Montevidea a Buenos Aires. Odpoledne pak argentinský prezident sdělil, že elektrický proud má zpět polovina odběratelů v zemi. Uruguayská státní energetická společnost UTE v té době už hlásila, že dodávky mají obnovené tři čtvrtiny země. 

Největší blackouty v historii
Zdroj: ČT24

Srovnatelně rozsáhlý blackout zažily v roce 2003 USA, Kanada i Itálie

Mezi největší blackouty v historii se zapsal před šestnácti lety obří výpadek proudu ve Spojených státech a Kanadě. V srpnu 2003 zasáhl na 50 milionů lidí v sedmi amerických státech od New Yorku až po kanadské Toronto v provincii Ontario. Obří výpadek, při němž obyvatelé newyorské megapole a dalších měst nocovali na chodnících neosvětlených ulic, trval skoro 42 hodin a vyžádal si i nejméně tři oběti.

Příčinou byla série selhání v elektrické síti a špatná komunikace mezi dodavateli proudu. Škody se tehdy vyšplhaly na šest miliard dolarů a vyskytly se také případy rabování.

V září stejného roku pak gigantický výpadek proudu postihl téměř celou Itálii kromě Sardinie. Co do počtu zasažených lidí i podle plochy byl ještě větší než ten, který postihl USA a Kanadu. V Itálii bylo bez proudu na 57 milionů lidí.