TÉMA

Uruguay

Několik zemí už uznalo vítězem sporných venezuelských voleb kandidáta opozice

Spojené státy uznaly venezuelského opozičního kandidáta Edmunda Gonzáleze Urrutiu za vítěze sporných nedělních prezidentských voleb. Podle ministra zahraničí USA Antonyho Blinkena existuje o jeho vítězství dostatek důkazů. Opozičníka následně uznaly i Argentina, Uruguay, Kostarika a Ekvádor. Zahraniční tlak na venezuelský režim tak dál sílí. Brazílie, Mexiko a Kolumbie vyzvaly Caracas, aby zveřejnil podrobné výsledky. Volební komise tvrdí, že nejvíc hlasů získal autoritářský vůdce země Nicolás Maduro. Opozice na sobotu svolala další protesty.
2. 8. 2024Aktualizováno2. 8. 2024, 10:12|

Pokud EU a Mercosur nedotáhnou dohodu o volném obchodu do konce, budeme světu pro smích

Jednání o volném obchodu mezi Evropskou unií a čtyřmi jihoamerickými státy Argentinou, Uruguayí, Paraguayí a Brazílií, sdruženými v organizaci Mercosur, trvají s přestávkami už více než dvacet let. Po uzavření dohody by vznikla největší zóna volného obchodu na světě. V současnosti jí ale brání obavy evropských politiků z levného dovozu potravin či dalších protestů zemědělců. Podle uruguayského náměstka ministra zahraničí Nicoláse Albertoniho smlouva ale přesahuje obchodní a ekonomické zájmy.
18. 5. 2024|

EU chce po státech Latinské Ameriky, aby odsoudily Ruskou agresi proti Ukrajině. Spojenci Kremlu vzdorují

Zástupci Evropské unie se snažili na summitu v Bruselu přesvědčit Společenství latinskoamerických a karibských států (CELAC), aby podepsalo deklaraci jasně odsuzující ruskou agresi na Ukrajině. Podle diplomatů ale tento krok odmítla Venezuela, Nikaragua či Kuba, které mají blízké vztahy s Moskvou. Podle českého premiéra Petra Fialy (ODS) dal summit nový impulz pro rozvíjení vzájemných vztahů. V regionu vidí nové možnosti obchodní spolupráce.
18. 7. 2023Aktualizováno18. 7. 2023, 13:44|

Přísné podmínky od nákupu legální marihuany neodrazují. Uruguay je pionýrem nekonvenčních řešení, říká expert

Bez kapuce na hlavě a s biometrickou fotkou se dospělí obyvatelé Uruguaye už pět let mohou vydávat do speciálních lékáren pro marihuanu pro rekreační užití. Šlo o první zemi na světě, která takovou věc povolila. Podle českého národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila díky tomu v Uruguayi ustoupil černý trh. Podobnou cestou se vydávají i další státy. Experti ale varují před přílišnou liberalizací.
19. 7. 2022|

Návrat vědců z Antarktidy do Brna zkomplikovala pandemie i válka na Ukrajině

Návrat vědecké expedice Masarykovy univerzity z Antarktidy byl letos náročnou, ale rychlou logistickou operací. Zkomplikovala ho pandemie koronaviru a částečně i válka na Ukrajině. I přes vynucené změny v logistice se nakonec podařilo dostat všechny členy výpravy zpět do Evropy během čtyř dnů.
10. 3. 2022Aktualizováno10. 3. 2022, 15:49|

Chilský parlament schválil sňatky lidí stejného pohlaví

Chilský parlament v úterý schválil zákon, jenž umožní sňatky osob stejného pohlaví, včetně adopcí dětí těmito páry. Norma prošla během jednoho dne oběma komorami parlamentu, informovala agentura AFP. V převážně katolické Latinské Americe je manželství pro všechny legální v Kostarice, Ekvádoru, Kolumbii, Brazílii, Uruguayi, Argentině a některých mexických státech.
7. 12. 2021|

Latinská Amerika kritizuje přerozdělování vakcín. COVAX je podle tamních lídrů podfinancovaný

Kostarický prezident Carlos Alvarado zveřejnil společné prohlášení několika lídrů latinskoamerických a karibských států, v němž signatáři kritizují nerovný přístup k protikoronavirovým vakcínám ve světě. Informovala o tom v pondělí agentura EFE. Hlavy států vyzvaly země, které již naočkovaly své rizikové skupiny, aby poskytly dávky chudším státům.
25. 5. 2021|

„Nejchudší prezident na světě“ odchází z politiky

Bývalý uruguayský prezident José Mujica oznámil, že kvůli koronaviru odchází z politiky a vzdá se mandátu v senátu. Mujica stál v čele latinskoamerického státu v letech 2010 až 2015, během jeho vlády Uruguay jako první země světa legalizovala prodej marihuany. Představitel latinskoamerické levice se proslavil svým úsporným stylem života a spontánní mluvou.
21. 10. 2020|

Antarktida je jediný kontinent bez koronaviru. Drží si ho od těla dvojitou izolací

Globální šíření viru si dosud vyžádalo okolo 165 tisíc životů, nákaza se celosvětově potvrdila u téměř dvou a půl milionů lidí. Nejjižněji položený kontinent se kvůli nákaze uzavřel světu a tamní vědci se uchýlili do izolace na svých základnách.
20. 4. 2020|

Při mezinárodní akci proti balkánským pašerákům drog zadrženi i dva čeští piloti

Při mezinárodní akci zaměřené proti balkánskému drogovému kartelu zadržela policie i dva české piloty, kteří podle ní převáželi soukromými letadly kokain z Jižní Ameriky do Evropy. Na webu to uvedla Národní protidrogová centrála (NPC). Po zásahu skončilo v poutech 16 lidí, z toho 11 dopadli policisté v Evropě a dalších pět v Hongkongu. Při prohlídkách policie našla přes tunu kokainu a dva miliony eur (51 milionů korun) v hotovosti.
25. 7. 2019Aktualizováno25. 7. 2019, 19:54|

Volný obchod a ochrana investic. Evropská unie uzavřela dohody s Vietnamem

Evropská unie v neděli podepsala s Vietnamem dohodu o volném obchodu, která otevírá cestu k odstranění cel u téměř veškerého zboží ve vzájemné obchodní výměně. Jde o první dohodu tohoto typu uzavřenou mezi EU a některou z rozvíjejících se zemí v Asii, napsala agentura Reuters.
30. 6. 2019|

Průlom po 20 letech jednání. Unie se dohodla se zeměmi Mercosuru na smlouvě o volném obchodu

Zástupci Evropské unie a jihoamerického obchodního bloku Mercosur se dohodli na podobě smlouvy o volném obchodu, na které pracují už téměř dvě desetiletí. S odvoláním na své zdroje to v pátek uvedly agentury Reuters a AFP. Později to potvrdili i zástupci obou stran. Mercosur tvoří Argentina, Brazílie, Paraguay a Uruguay.
28. 6. 2019Aktualizováno28. 6. 2019, 21:29|

Argentina po rozsáhlém výpadku obnovila dodávky elektřiny téměř v celé zemi

V Argentině, kterou v neděli postihl rozsáhlý výpadek elektřiny, se po 13 hodinách podařilo obnovit dodávky na 98 procentech území. Podle deníku Clarín to oznámilo ministerstvo energetiky. Krátce předtím byly už obnoveny i dodávky ve všech postižených oblastech v Uruguayi. Příčina výpadku, který postihl na padesát milionů lidí a který místní média označují za historický, se stále vyšetřuje.
17. 6. 2019|

Argentinu a Uruguay zasáhl masivní blackout. Výpadky proudu hlásí i Brazílie, Paraguay a Chile

Jihoamerické státy Argentina a Uruguay se kvůli rozsáhlému výpadku elektřiny ocitly bez dodávek proudu. Obě země mají dohromady 48 milionů obyvatel. Výpadek se podle informací na sociálních sítích dotkl i části Brazílie, Paraguaye a Chile. Argentinské ministerstvo energetiky naznačilo, že problém zřejmě způsobily bouře na pobřeží, které zastavily přenos proudu dálkovým vedením Yacyretá – Salto Grande.
16. 6. 2019Aktualizováno16. 6. 2019, 23:04|
Venezuela

Země Latinské Ameriky podpořily Guaidóa. Občanská válka nehrozí, míní venezuelská opozice

Státy takzvané Limské skupiny vyzvaly venezuelskou armádu, aby podpořila opozičního vůdce Juana Guaidóa a umožnila změnu režimu bez použití síly. Skupina tvořená zejména latinskoamerickými státy zároveň apelovala na mezinárodní společenství, aby znemožnilo dosavadnímu prezidentovi Nicolási Madurovi přístup ke státnímu majetku v zahraničí. Guaidó mezitím vyjádřil obavy, že se venezuelská armáda zmocní humanitární pomoci. Občanská válka podle lídrů opozice včetně Guaidóa nehrozí.
5. 2. 2019Aktualizováno5. 2. 2019, 13:31|

Z guantánamského vězně cukrářem. Šanci na nový život dala Syřanovi Uruguay

V uruguayském Montevideu otevřel svůj vysněný cukrářský stánek bývalý vězeň z Guantánama. Syřan Ahmed Ahdžam se po propuštění nemohl vrátit do své vlasti, šanci ale dostal v Uruguayi. Ta se v roce 2014 ujala kromě něj dalších pěti vězňů.
15. 8. 2018|