Konzervativci hledají náhradu za Mayovou. Zastánce brexitu Johnson v prvním kole drtivě zvítězil

Publicista Jůn: Po Johnsonově odchodu z ministerstva úředníci strávili měsíce napravováním jeho chyb (zdroj: ČT24)

Britští konzervativní poslanci začínají vybírat nového šéfa strany, který zároveň nahradí ve funkci premiérku Theresu Mayovou. O její křeslo po prvním hlasování usiluje celkem sedm kandidátů. Největší naděje má bývalý ministr zahraničí Boris Johnson, který v prvním kole získal 114 hlasů z 313. Esther McVeyová, Mark Harper a Andrea Leadsomová do druhého kola nepostoupili. Další vyřazování proběhne v úterý.

Mayová skončila minulý týden v čele vládní Konzervativní strany kvůli neúspěchu své brexitové strategie, když nedokázala v britském parlamentu ani na třetí pokus prosadit svou dohodu s Evropskou unií.

Poslanci o jejím nástupci hlasovali tajně. Po čtvrteční volbě bude v případě potřeby následovat až pět dalších kol, dokud nezbydou dva uchazeči. Z nich pak vybere členská základna. Nový vůdce strany bude znám v týdnu od 22. července.

Připravme se na odchod bez dohody, prohlásil Johnson

Mayovou chce v této chvíli nahradit sedm osobností. Ve středu zahájil kampaň tvrdý kritik brexitového vyjednávání premiérky Mayové, favorit klání Boris Johnson.

Ten slíbil, že brexit nastane 31. října. „Je zodpovědné, abychom se vážně a s vervou připravili na brexit bez dohody. Je vskutku zarážející, pokud někdo navrhuje, abychom se zbavovali tak nepostradatelného nástroje pro vyjednávání,“ míní Johnson.

Zdůraznil však, že o brexit bez dohody neusiluje – raději by vyjednal novou smlouvu s EU, což ale Brusel odmítá. Johnson je v takovém případě připravený vyhrožovat tím, že Londýn nezaplatí 39 miliard liber, které plynou ze závazků z unijního členství.

Vedle Johnsona kandidují mimo jiné současný šéf diplomacie Jeremy Hunt, který se 43 hlasy skončil druhý, ministr životního prostředí Michael Gove, jenž získal 37 hlasů, ministr zdravotnictví Matt Hancock (20 hlasů) či ministr vnitra Sajid Javid, který získal podporu 23 kolegů. Pokud by Javid uspěl, stal by se jako syn pákistánského přistěhovalce prvním ministerským předsedou asijského původu.

„Myslím, že jsem kandidátem, který přináší změnu. Boris Johnson už je okoukaný. Nějakou dobu už v politice působí, hodně toho dokázal a stále v ní hraje velkou roli. Ale myslím, že pokud se snažíme propojit s příští generací a postupovat kupředu jako země, tak je čas pro novou generaci s odvážným novým programem,“ konstatoval Javid, který považuje za svou prioritu odchod Británie s dohodou.

Postoupil ale také ministr pro místní rozvoj Rory Stewart s 19 hlasy. Z nevládních kandidátů má pak zřejmě největší šance exministr pro brexit Dominic Raab, potomek židovského uprchlíka z předválečného Československa. Ten v prvním kole získal 27 hlasů. 

Zatímco v prvním kole stačilo k postupu 16 hlasů, v příštím kole už budou muset kandidáti získat 33 hlasů. K mání je navíc 30 hlasů, které zbyly po kandidátech, již byli po prvním hlasování vyloučeni. 

Nepostoupila například Andrea Leadsomová, jež za britský kabinet donedávna vytvářela agendu dolní komory parlamentu. Volilo ji pouze jedenáct spolustraníků. Dále nepokračuje ani někdejší ministryně práce Esther McVeyová, která si odnesla devět hlasů, a vypadl také Mark Harper s deseti hlasy. Předpokládá se, že zbylé hlasy po Leadsomové a McVeyové poputují k Johnsonovi.