Britští konzervativci budou vybírat nového lídra. Největší šance má exministr Johnson

Britská konzervativní strana bude po rezignaci premérky Theresy Mayové volit nového předsedu. Největší šance z celkem pěti hlavních kandidátů má podle průzkumů bývalý ministr zahraničí Boris Johnson. Volila by ho zhruba třetina stranických kolegů. Johnson je zastáncem tvrdého brexitu a v roce 2016 patřil mezi hlavní reprezentanty kampaně za britský odchod z EU.

Mezi možnými nástupci britské premiérky Theresy Mayové podle průzkumů výrazně vede Boris Johnson, mnohem menší šance mají další čtyři uchazeči: Dominic Raab, Michael Gove, Andrea Leadsomová a Jeremy Hunt.

Michael Gove

Michael Gove
Zdroj: Reuters/Hannah McKay

Od června 2017 je ministrem životního prostředí. Patřil k vůdcům kampaně za odchod Británie z EU a jako jeden z hlavních důvodů uváděl nekontrolovanou imigraci. Po předložení návrhu brexitové dohody podle britských médií odmítl nabídku, aby po Dominicu Raabovi převzal agendu odchodu z EU, což bylo vnímáno jako signál nesouhlasu s dohodou. Sám ale uvedl, že ve vládě bude pokračovat a že Mayové důvěřuje.

Narodil se 26. srpna 1967 v Edinburghu, ale vyrůstal v Aberdeenu. Na univerzitě v Oxfordu vystudoval angličtinu a poté působil jako novinář. V roce 2005 byl zvolen do parlamentu a o dva roky později se stal členem stínové vlády. V letech 2010 až 2014 byl ministrem školství a svými reformami se v kabinetu zviditelnil. Je ženatý a má dvě děti.

Jeremy Hunt

Jeremy Hunt
Zdroj: Simon Dawson/Reuters

Od července 2018 zastává funkci ministra zahraničí, v minulosti zastával posty ministra kultury a sportu (2010 až 2012) a zdravotnictví (2012 až 2018). Původně byl pro setrvání Británie v Unii, ale po referendu se přidal k brexitovému křídlu. Brexitová dohoda je podle něj dobrým východiskem pro to, aby Británie dostala při odchodu z EU všechno, co chce, ale předpovídal její nesnadné schvalování. Narodil se 1. listopadu 1966 v Londýně. Je ženatý, má tři děti.

Boris Johnson

Podle průzkumů by pro něj hlasovalo až 39 procent konzervativců. Kandidaturu oznámil minulý čtvrtek a vyzval konzervativce k návratu k jejich tradičním hodnotám, jako jsou nízké daně či silný důraz na zajištění bezpečnosti.

Favorit na post britského ministerského předsedy Boris Johnson nevylučuje brexit bez dohody
Zdroj: Andrew Yates/Reuters

Od července 2016 byl Johnson ministrem zahraničí ve vládě Theresy Mayové, z funkce odstoupil loni v červenci na protest proti tomu, jak Mayová vedla jednání o vystoupení Británie z EU. Nesouhlasil s takzvaným plánem z Chequers, ve kterém Mayová stanovila zachování více obchodních vazeb na EU a především volný pohyb zboží.

V letech 2008 až 2016 byl starostou Londýna a patřil k hlavním tvářím kampaně za vystoupení Británie z Evropské unie. Je zastáncem takzvaného „tvrdého“ brexitu, tedy úplné odluky od unijních struktur. Letos v březnu prohlásil, že na opravdovou změnu brexitové dohody není pozdě.

Narodil se 19. června 1964 v New Yorku. Je podruhé ženatý a má pět děti. Kariéru zahájil jako novinář. Ze zpravodaje londýnských Timesů a deníku The Daily Telegraph se vypracoval na šéfredaktora konzervativního magazínu The Spectator.

Andrea Leadsomová

obrázek
Zdroj: ČT24

Za britský kabinet vytvářela agendu dolní komory parlamentu, ve středu z funkce odešla na protest proti novému plánu Mayové na realizaci brexitu. Byla ministryní životního prostředí od července 2016 do června 2017, předtím pracovala jako náměstkyně ministra energetiky a klimatických změn. Poslankyní je od roku 2010.

Narodila se 13. května 1963, na univerzitě ve Warwicku vystudovala politické vědy a před vstupem do politiky pracovala v bankovnictví. Je vdaná a má tři děti.

Dominic Raab

obrázek
Zdroj: ČT24

Bývalý ministr pro brexit od července 2018 do listopadu 2018, průzkumy mu připisují šance na asi 13 procent hlasů. V minulosti byl státním tajemníkem pro lidská práva na ministerstvu spravedlnosti či šéfem administrativy tehdejšího stínového ministra vnitra Davida Davise. Je hlavním oponentem Johnsona v brexitovém křídle strany.

Na ministerskou pozici rezignoval proto, že nesouhlasil s předběžným textem dohody o brexitu, kterou vláda Mayové vyjednala v Bruselu. Raab také řekl BBC, že Brusel při vyjednávání Británii vydíral, a vyjádřil pochybnosti o schválení dohody britským parlamentem. Narodil se 25. února 1974 v hrabství Buckinghamshire. Je ženatý, má dvě děti.

  • Na proces dohlíží Výbor 1922, který sdružuje většinu konzervativních poslanců.
  • Nominace kandidátů:
  • Jednotlivé uchazeče o kandidaturu na vůdce strany musí nominovat alespoň dva další konzervativní poslanci. Mayovou touží nahradit větší počet konzervativních poslanců, takže adeptů na kandidáty by mohlo být hodně.
  • Hlasování poslanců:
  • Konzervativní poslanci absolvují několik kol hlasování, aby zúžili počet uchazečů o kandidaturu. Pokaždé budou vyzváni, aby v tajném hlasování dali hlas svému favoritovi, přičemž osoby s nejmenším počtem hlasů budou vyřazovány. Tento proces se bude opakovat tak dlouho, dokud nezůstanou jen dva kandidáti. V předchozích volbách se hlasovalo pravidelně vždy v úterý a ve čtvrtek.
  • Hlasování členské základny:
  • O vybraných dvou kandidátech bude posléze rozhodovat v korespondenčním hlasování širší členská základna strany. Vítěz hlasování bude vyhlášen novým vůdcem. Konzervativci měli k březnu 2018 124 tisíc členů.
  • Není přesně stanoveno, jak dlouho má celý proces hlasování trvat. Při poslední volbě nového vůdce v roce 2016 trvalo hlasování asi devět týdnů do chvíle, kdy soupeřka Mayové, Andrea Leadsomová, z volebního klání odstoupila. A při předcházejícím hlasování v roce 2005 trval celý proces asi měsíc.
  • Kdo je premiérem během hlasovacího procesu?
  • Očekává se, že Mayová zůstane ve funkci premiérky, dokud nebude vybrán její nástupce v čele strany. 
  • Dá se tento proces nějak urychlit?
  • Výbor 1922 by mohl navrhnout rychlejší způsob hlasování, aby byl nový vůdce strany zvolen co nejrychleji. Cílem je, aby dotyčný mohl vyjednávat s EU v období do odchodu Británie z EU – 31. října.