Epidemie eboly je druhá nejhorší v historii a rychle se šíří. Po Kongu se nemoc objevila v Ugandě

Horizont ČT24: Ebola se rozšířila z Konga do Ugandy (zdroj: ČT24)

V Ugandě zemřel pětiletý chlapec, který byl v úterý potvrzen jako první případ eboly mimo Kongo zasažené epidemií. Světová zdravotnická organizace (WHO) zároveň uvedla, že v zemi zaznamenala další dva případy nákazy touto nebezpečnou nemocí. V Kongu se od loňského srpna nakazilo ebolou už přes dva tisíce lidí, z toho více než 1300 nemoci podlehlo. Země navíc bojuje s epidemií spalniček.

Všichni tři nakažení pocházejí z jedné konžské rodiny, která přišla do Ugandy na začátku týdne. Zřejmě však nepřekročili hranici na oficiálním přechodu, kde zdravotníci lidem měří teplotu a testují, zda nemají jiné symptomy nákazy. Podle jednoho z ugandských politiků je matka nakaženého provdaná za Uganďana a věděla, jak se do země dostat jinou cestou.

Současná epidemie eboly je druhá nejhorší v historii. Tempo onemocnění se v Kongu zrychluje. Za sedm měsíců do letošního března se virem nakazilo zhruba tisíc lidí, dalších tisíc onemocnělo za pouhé tři následující měsíce. Obavy panují také ve Rwandě, která stejně jako Uganda s Kongem sousedí na východě. Rwandská vláda oznámila, že zpřísnila kontroly na hranici. Ministryně zdravotnictví vyzvala občany, aby necestovali tam, kde se ebola vyskytla.

Experti se dlouho obávali, že by se nemoc mohla šířit kvůli častým útokům ozbrojených skupin a nedůvěře místních obyvatel ve zdravotnický personál v Kongu. Virus se navíc rychle přenáší tělesnými tekutinami a může být smrtelný až v 90 procentech případů. 

Uganda testuje novou vakcínu

V Ugandě bylo od roku 2000 už více epidemií eboly a jiných krvácivých horeček. Uganda je však stabilnější než Kongo, napsala agentura AP. Navíc se zde vůbec poprvé zavádí experimentální, avšak účinná vakcína, které země obdržela již 130 tisíc dávek. Očkování už podstoupilo skoro pět tisíc zdravotníků.

Zprávy o rozšíření nemoci jsou smutné, ale nikoliv překvapivé, tvrdí doktor Jeremy Farrar z nadace Wellcome Trust, která financuje vývoj vakcíny. Ačkoliv je Uganda dobře připravená, nemoc se podle něj bude šířit. „Tato epidemie se nachází v opravdu hrozivém stadiu a nevykazuje známky toho, že by měla v blízké budoucnosti polevit,“ dodal. 

Světová zdravotnická organizace je vystavena tlaku, aby současnou epidemii v Kongu prohlásila mimořádnou globální zdravotní událostí. V dubnu to experti WHO odmítli, i když připustili, že jde o „hluboce znepokojivou“ věc.

Zdravotník v Kongu kontroluje pacienta s podezřením na ebolu
Zdroj: Reuters/Baz Ratner

Situace v Kongu je kritická

Kongo navíc sužuje epidemie spalniček. „Lékaři bez hranic společně s týmy ministerstva zdravotnictví dělají vše pro to, aby přerušili řetězec přenosu nemoci. Jakmile jsou někde hlášeny případy spalniček, poskytují tam očkování a pečují o nemocné,“ popisuje situaci Rachel Séguinová, koordinátorka zdravotní péče Lékařů bez hranic v této africké zemi.

Navzdory tomuto několikaměsíčnímu úsilí je však zapotřebí více pomoci. „Zásadní je zajistit dodávky vakcín a léků – čím dříve, tím lépe,“ upřesnila.

Současná epidemie spalniček bude podle Lékařů bez hranic pravděpodobně nejsmrtelnější od let 2011 a 2012. Jen za prvních pět měsíců letošního roku úřady evidovaly více než 1500 úmrtí souvisejících se spalničkami. To je téměř 75 procent úmrtí evidovaných za celý rok 2012.

Spalničky ohrožují především děti. „V naší vesnici způsobily velkou zkázu. Téměř v každém domě někdo zemřel. Některé rodiny přišly o dvě, tři, nebo dokonce i čtyři děti,“ říká Albertine z Kamweshi v provincii Kasai.