Zelenskyj odpověděl Putinovi: Ruský pas znamená hrozbu vězení za mírný protest a nesvobodné volby

Zvolený ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj reagoval na návrh Vladimira Putina nabídnout ve zjednodušeném režimu ruské pasy Ukrajincům. V dopise zveřejněném na Facebooku zapochyboval, že by jeho spoluobčané měli zájem o život v „autoritářském a zkorumpovaném“ režimu, kde hrozí vězení za mírný protest a nekonají se svobodné volby. Naopak nabídl ochranu všem ruským bojovníkům za svobodu. Zopakoval také, že vztahy mezi zeměmi se můžou zlepšit, jen pokud Rusko ukončí okupaci Donbasu a Krymu.

Zelenskyj na úvod napsal, že nabídku ruských pasů Ukrajincům považuje za ztrátu času. Chtít ho prý mohou jen ti, kteří jsou pod vlivem kremelské propagandy, kteří si chtějí v Rusku vydělat, nebo kteří se chtějí schovat před trestním stíháním.

Nabídl Putinovi seznam ukrajinských občanů, kteří podle něj z vysokých postů okrádali zemi, a proto jim brzy bude úzko. „Ať si Rusko rozhodne, kde nejvíc potřebuje takové ‚profesionály‘,“ rýpnul si.

Nabídka ochrany bojovníkům za svobodu

Poté zdůraznil, Ukrajina se od Ruska liší v tom, že v ní panuje svoboda slova a fungují svobodná média. „Proto dobře víme, co nabízí ruský pas. Právo být zatčen za mírný protest. Právo nemít svobodné volby. Právo zapomenout na základní lidská práva a svobody,“ shrnul.

Obvinil ruský režim, že se z vlastních obyvatel snaží udělat „novou ropu“. Ukrajinci podle něj po takovém osudu netouží. Zelenskyj by si naopak přál, aby byli příkladem demokracie pro všechny postsovětské republiky.

Nabídl ochranu a azyl bojovníkům za svobodu: „Budeme poskytovat ukrajinské občanství lidem ze všech národů, které trpí pod autoritářskými a zkorumpovanými režimy. V první řadě Rusům, kteří dnes trpí možná nejvíc.“

Skončete okupaci Donbasu a Krymu

Zelenskyj se dál věnoval válce v Donbasu, kde ukrajinská armáda bojuje proti jednotkám složeným z ruských občanů a místních separatistů. Reagoval tak na čtvrteční Putinova slova o tom, že Rusko je připraveno pomáhat s uklidněním situace, pokud bude Ukrajina dodržovat Minské dohody.

Nastupující ukrajinský prezident zopakoval, že je připraven k rozhovorům v Normandském formátu Ukrajina–Rusko–Německo–Francie. Vyjádřil naději, že se podaří vyměnit válečné zajatce způsobem „všechny za všechny“.

Upozornil však, že skutečná normalizace ukrajinsko-ruských vztahů může nastoupit až poté, co Rusko přestane okupovat území Donbasu a Krymu. „Doufám, že v Rusku budou chtít spíš jednat, než střílet,“ napsal.