Putin zvažuje jednodušší rozdávání ruských pasů Ukrajincům

Ruský prezident Vladimir Putin zvažuje, že ve zjednodušeném řízení nabídne občanství všem obyvatelům Ukrajiny. Šéf Kremlu tak navazuje na dekret, který podepsal tento týden. Ten výrazně usnadňuje lidem z Donbasu kontrolovaného ruskými ozbrojenci a místními separatisty získat ruský pas.

„Zvažujeme, že občanství ve zjednodušeném řízení udělíme všem občanům Ukrajiny, nejen obyvatelům Luhanské a Doněcké (lidové) republiky,“ řekl novinářům Putin. Zmínil tím mezinárodně neuznané samozvané republiky ve východoukrajinské Luhanské a Doněcké oblasti. Jejich existenci oficiálně neuznává ani Rusko.

Putin už dříve podpis výše zmíněného dekretu označil za humanitární akt. Dekret zaručuje, že ruské úřady vyřídí vybrané žádosti o občanství do tří měsíců. Podmínkou obdržení ruského pasu je slib věrnosti Rusku.

Putinovo rozhodnutí odsoudili odstupující ukrajinský prezident Petro Porošenko i nově zvolený prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten zároveň vyzval Západ, aby zpřísnil sankce proti Rusku. Ukrajina si proti dekretu také stěžovala Radě bezpečnosti OSN. Odsoudily ho i některé západní země.

Horizont ČT24: Ruské pasy pro obyvatele Donbasu (zdroj: ČT24)

Zjednodušený režim získání ruského pasu využívají už obyvatelé Podněstří, separatistického moldavského regionu osídleného Rusy, Ukrajinci a Moldavany.

V roce 2002 začalo Rusko vydávat pasy také obyvatelům gruzínských provincií Abcházie a Jižní Osetie, které jsou od 90. let fakticky nezávislé a od války v roce 2008 je Rusko uznává. Nyní v nich má ruské občanství 85 procent populace.