Moskva dá obyvatelům Donbasu ruské pasy, a to zrychleně. „Agrese a vměšování,“ reaguje Kyjev

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekret, který dává právo obyvatelům Donbasu získat ve zjednodušeném řízení ruské občanství. Žádosti „osob s trvalým pobytem na území samostatných okresů Doněcké a Luhanské oblasti Ukrajiny“ mají být podle dekretu posouzeny „ve lhůtě nepřesahující tři měsíce“. Části obou ukrajinských oblastí ovládají od roku 2014 Moskvou podporovaní separatisté. Kyjev označil dekret za pokračování agrese a vměšování.

Ruské občanství mohou ve zjednodušeném řízení získat lidé, kteří mají v Luhanské či Doněcké oblasti nejméně pět let trvalý pobyt a dodají potvrzení o dostatečných příjmech, znalosti ruského jazyka a vzdání se ukrajinského občanství, píše agentura Interfax.

Ruský list Kommersant o chystaném dekretu informoval už v polovině dubna. Napsal, že ruské regiony sousedící s těmi oblastmi Donbasu, které nemá pod kontrolou Kyjev, se připravují na příliv nových ruských občanů.

V Rostově na Donu, ležícím nedaleko ukrajinských hranic, v polovině března otevřeli nový migrační úřad ministerstva vnitra a nová infrastruktura pro migranty se buduje i v jiných ruských pohraničních městech. 

V běžném řízení posuzuje žádost o občanství ruský prezident, a její vyřízení proto trvá až rok. Ve zjednodušeném režimu mají věc na starosti orgány ministerstva vnitra a lhůta bývá zkrácena na tři až šest měsíců. Moskva tvrdí, že vydávání ruských pasů obyvatelům ukrajinského Donbasu je „humanitární akt“. 

Kyjev: Agrese a vměšování

Ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin označil Putinův dekret za „pokračování agrese a vměšování“ a vyzval ukrajinské občany v oblastech ovládaných Ruskem podporovanými separatisty, aby ruské pasy nepřijímali.

Nově zvolený ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval Západ, aby zesílil sankce proti Rusku. „Ukrajina spoléhá na podporu mezinárodního společenství a zesílení diplomatického tlaku a sankcí proti Rusku,“ uvedl v prohlášení štáb Zelenského, který v neděli vyhrál rozhodující druhé kolo voleb hlavy státu.

Končící prezident Petro Porošenko označil ruský dekret za vměšování a hrubé porušení ukrajinské svrchovanosti, popření všech ruských závazků, torpédování mírových dohod a za pokus legitimizovat ruskou vojenskou přítomnost v Donbasu. „Kreml vědomě a cynicky porušuje mezinárodní právo zakazující okupačním úřadům měnit občanství obyvatel okupovaného území,“ prohlásil.

Stálý ukrajinský zástupce v OSN Volodymyr Jelčenko oznámil, že se stížností na „drzý krok“ Ruska, který podle něj odporuje minským mírových smlouvám, se obrátil na Radu bezpečnosti OSN. Vzhledem k právu veta, které může Rusko v radě uplatnit, je však možnost reálných diplomatických kroků mlhavá.

V části Doněcké oblasti kontrolované Ruskem podporovanými povstalci žije podle ruského tisku 2,3 milionu lidí, v Luhanské oblasti necelého půldruhého milionu. Zjednodušený režim získání ruského pasu využívají už obyvatelé Podněstří, separatistické moldavské enklávy, která má proruské vedení a hostí také ruskou armádu.