Kiska ukončí paralýzu slovenského ústavního soudu. Vybral tři jména, vláda žádala víc

Slovenský prezident Andrej Kiska ve středu jmenuje tři nové ústavní soudce. Skončí tak paralýza klíčové instituce, která trvá od poloviny února. Podle listu Sme vládní koalice očekávala, že Kiska vybere čtyři jména.

Tři je minimální počet potřebný k obnovení činnosti ústavního soudu, který je paralyzován po skončení funkčního období devíti z celkového počtu 13 soudců. 

Novými ústavními soudci se stanou advokát Ivan Fiačan, dále předseda jednoho z okresních soudů Ľuboš Szigeti a exekutor Peter Molnár. Nejvíce hlasů poslanců získal při volbě Fiačan, jehož podpořila i opozice.

„Jejich jmenování považuje (prezident) za výjimečné opatření k zajištění řádného chodu ústavního soudu, díky kterému bude moci zasednout plénum a rozhodovat například o volebních stížnostech,“ uvedla prezidentská kancelář.

Komplikace nastaly po odmítnutí Fica

Parlament na začátku dubna zvolil osm z potřebných 18 kandidátů – hlavě státu je totiž třeba předložit dvojnásobný počet kandidátů, než je počet obsazovaných míst. Předchozí výběr kandidátů skončil v zákonodárném sboru neúspěšně i kvůli obstrukci nejsilnější vládní strany Smer-SD expremiéra Roberta Fica, jehož ambice stát se předsedou ústavního soudu Kiska zamítl.

Proti jmenování Fica ústavním soudcem se postavila i příští prezidentka Zuzana Čaputová. Právníci se neshodli v názoru, zda Kiska může jmenovat nové soudce i z menšího počtu kandidátů.

Kromě jmenování zmíněných soudců Kiska rozhodne také o novém předsedovi a místopředsedovi ústavního soudu.

Bývalá šéfka této vrcholné soudní instance v zemi Ivetta Macejková byla mezi těmi ústavními soudci, kterým v únoru skončilo dvanáctileté funkční období. Podle ústavy právě do rukou předsedy ústavního soudu Čaputová v polovině června složí prezidentský slib.