Fico se vzdal kandidatury na ústavního soudce, poslanci nezvolili ani jednoho kandidáta

Fico se vzdal kandidatury do ústavního soudu (zdroj: ČT24)

Slovenský expremiér Robert Fico stáhnul svou kandidaturu na ústavního soudce a varoval před spojením části koalice s opozicí při hlasování o kandidátech. Podle něj by tak došlo k bezprecedentnímu porušení koaličních dohod. V prvním kole volby ústavních soudců nezvolili poslanci ani jednoho z potřebného počtu 18 kandidátů, neúspěšní zájemci postoupili do čtvrtečního druhého kola.

„Chci zdůraznit, že jsem se ucházel o post předsedy ústavního soudu. Mohu potvrdit, že nevznikly žádné politické dohody, a to ani v parlamentu, ani s prezidentem,“ oznámil Fico.

O nadcházejícím víkendu skončí dvanáctileté funkční období devíti z celkového počtu 13 soudců ústavního soudu. Nové ústavní soudce vybírá podle ústavy ze širšího seznamu kandidátů hlava státu, která také rozhoduje o novém předsedovi a místopředsedovi ústavního soudu. Pro řádné fungování musí mít slovenský ústavní soud alespoň sedm soudců.

Všech neúspěšných 37 zájemců o funkci ústavního soudce, kteří nezískali v prvním kole hlasování potřebnou podporu poslanců, postoupilo do opakované volby. Ta se uskuteční ve čtvrtek dopoledne.

Horizont ČT24: Fico nečekaně stáhl kandidaturu na ústavního soudce (zdroj: ČT24)

Členové Mostu by pro Fica nehlasovali

Ze všech kauz a krizí, které jsme dosud měli, je tato nejtěžší. V historii vládní koalice je nejblíž k předčasným volbám.
Jan Baránek
politický analytik, agentura Polis Slovakia

Menší koaliční strana Most-Híd dříve oznámila, že její poslanci by Fica při hlasování za kandidáta na ústavního soudce nepodpořili. Most-Híd se spolu s koaliční Slovenskou národní stranou (SNS) také postavily proti plánům Smeru volit kandidáty na ústavní soudce v tajném hlasování.

„Pokud projdou někteří kandidáti společným hlasováním opozice a strany Most-Híd, dojde k bezprecedentnímu porušení koaliční smlouvy s vážnými důsledky pro fungování vládního kabinetu v tomto složení,“ varoval před hlasováním Fico.

Události: Fico vzdal kandidaturu do ústavního soudu (zdroj: ČT24)

Fico chce, aby soudce vybral nový prezident

Za absurdní označil šéf Smeru možnost, aby nové ústavní soudce vybíral úřadující prezident Andrej Kiska, kterému funkční období skončí v polovině června a se kterým se Fico v minulosti opakovaně dostal do křížku. Podle tisku se Kiska nechal slyšet, že Fica by ústavním soudcem nejmenoval. Kandidáti podle něj musí mít kromě profesních i morální kvality.

Slovenský expremiér se vyslovil pro to, aby ústavní soudce vybíral až nový prezident, který vzejde z březnových přímých voleb. Jedním z favoritů na vítězství je podle průzkumů veřejného mínění místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič, kterému prezidentskou kandidaturu nabídl právě Fico. Šefčovič opakovaně odmítl odpovědět na novinářské dotazy, zda by Fica ústavním soudcem jmenoval.

Pokud slovenská sněmovna ani ve čtvrtek nevybere 18 kandidátů na ústavní soudce, bude se muset v příštích měsících konat nová volba. Stoupla by tak pravděpodobnost, že alespoň část soudců ústavního soudu bude jmenovat až nová hlava státu. Do nové volby kandidátů na soudce ústavního soudu by se mohl přihlásit také Fico.