Štáby Tymošenkové a Porošenka podle policie skupují hlasy. Ukrajina před volbami řeší tisíce stížností

Ukrajinská policie od počátku kampaně k nedělním prezidentským volbám zaznamenala přes 4 tisíce stížností na porušování volebních zákonů a zahájila téměř 300 trestních stíhání. Novinářům to v Kyjevě řekl ministr vnitra Arsen Avakov. Časté jsou podle něj případy skupování voličských hlasů, nejvíc prohřešků v tomto směru policisté zaznamenali u volebních štábů kandidátů Petra Porošenka a Julije Tymošenkové.

Obhajující prezident Porošenko a expremiérka Tymošenková patří k favoritům prvního volebního kola, v němž by ale podle průzkumu měl získat nejvíc hlasů jejich hlavní soupeř Volodymyr Zelenskyj. Nepředpokládá se nicméně, že by někdo z kandidátů hned v prvním kole dostal nadpoloviční většinu, a tak o vítězi nejspíš rozhodne druhé kolo plánované na 21. dubna.

Šedesát procent zaznamenaných pokusů o skupování voličských hlasů připadá na tábor Porošenka, čtyřicet na volební štáb Tymošenkové, uvedl Avakov. Případy byly zjištěny ve všech částech Ukrajiny, policie je prý „zavalena“ důkazy o porušování volebních pravidel. „Vyšetření většiny kauz bude dokončeno nepochybně až po volbách,“ upozornil ministr.

Volební právo má na Ukrajině 35 milionů lidí, účast bývá poměrně vysoká. V posledních prezidentských volbách, v nichž v roce 2014 vyhrál Porošenko hned v prvním kole, přišlo k volebním urnám přes 60 procent lidí.

Odevzdat hlas prakticky nebudou mít možnost Ukrajinci žijící na anektovaném Krymu a v donbaských regionech kontrolovaných povstalci. O kolik jde voličů, není známo.