Ukrajina o krok blíž Západu. Porošenko podepsal dodatek ústavy o členství země v EU a NATO

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v úterý podepsal ústavní dodatek, který zavazuje zemi k členství v Evropské unii a Severoatlantické alianci. Slavnostní akt se odehrál na mimořádné schůzi parlamentu věnované pátému výročí pádu proruského režimu někdejšího prezidenta Viktora Janukovyče. V projevu označil Porošenko členství země v obou organizacích za své „strategické poslání“.

Prezident, který poslední březnový den hodlá ve volbách obhájit svůj mandát, má v úmyslu podat formální žádost o členství v EU do roku 2023, řekl poslancům. Varoval zároveň, že ke splnění podmínek pro členství v obou organizacích musí Ukrajina ujít ještě dlouhou cestu.

Při podpisu stáli po prezidentově boku předseda parlamentu Andrij Parubij a premiér Volodymyr Hrojsman, ceremonii sledoval předseda Evropské rady Donald Tusk, který je v Kyjevě na návštěvě.

V nové ústavní klauzuli se uvádí, že právně zakotvené směřování k členství v EU a NATO bude „mobilizovat ukrajinskou společnost a státní moc a napomůže reformám napomáhajícím plnoprávnému členství“. Vstup do obou organizací podle novely nebude vyžadovat rozpočtové výdaje a obejde se bez referenda.

Preambule ústavy byla doplněna o slova o „evropské identitě ukrajinského národa a nezvratnosti evropského a euroatlantického kurzu Ukrajiny“. Realizací tohoto kurzu ústava pověřuje prezidenta, parlament a vládu.