Rusko se snaží rozštěpit EU, varoval slovenský prezident Kiska před kremelskou propagandou

Slovenský prezident Andrej Kiska při své pondělní návštěvě Slovinska varoval před ruskou propagandou, která je podle jeho názoru silná v obou zemích. Při setkání se svým slovinským protějškem Borutem Pahorem Kiska zdůraznil, že Rusko chce posílit svůj vliv rozdělením Evropské unie. To však podle slovenského prezidenta evropští lídři nesmějí dopustit.

„Rusko chce s pomocí různých kanálů rozštěpit EU. Rusové nechtějí silnou Evropskou unii. Chtějí, aby byla rozdělena na jednotlivé země, a Rusko tak posílilo svůj vliv. Naším úkolem je udržet EU takovou, jaká je. Nesmíme dopustit, aby ji kdokoliv rozdělil,“ uvedl na Slovinsku prezident Slovenska Andrej Kiska.

Slovinský prezident Pahor při setkání zdůraznil, že obě země zaujímají podobný postoj v případě bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije a že jasně vyjádřily solidaritu s Británií. 

Bývalý ruský agent v britských službách Skripal a jeho dcera Julija byli otráveni 4. března v anglickém Salisbury. Britská vláda z odpovědnosti za útok obvinila Rusko a vypověděla ze země třiadvacet ruských diplomatů. Ke stejnému kroku se uchýlily další asi tři desítky zemí, včetně Česka.

Moskva, která obvinění odmítá, na sérii vyhoštění odpověděla stejným krokem vůči desítkám zahraničních diplomatů v Rusku. Slovensko i Slovinsko se nepřipojily ke koordinovanému vyhoštění ruských diplomatů, ale povolaly ke konzultacím své velvyslance v Rusku.