V Jižní Koreji začal soud se šéfem Samsungu. Obhajoba všechna obvinění odmítla

V Jižní Koreji se konalo předběžné slyšení v procesu se šéfem firmy Samsung Group I Če-jongem. Čelí obvinění z úplatkářství a zpronevěry v korupčnímu skandálu, jenž vedl k dočasnému sesazení jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje. Manažer se slyšení osobně nezúčastnil, jeho obhájce ale před soudem uvedl, že veškerá obvinění odmítá.

Osmačtyřicetiletý miliardář I Če-jong, který vede celý konglomerát Samsung Group od května 2014, kdy jeho otce I Kun-hia postihl infarkt, byl zatčen 17. února. Jihokorejská zvláštní prokuratura jeho a další čtyři členy vedení 28. února oficiálně obvinila z úplatkářství, zpronevěry, skrývání majetku v zahraničí a z křivého svědectví. V případě, že bude shledán vinným, hrozí I Če-jongovi více než dvacet let vězení.

Zvláštní prokuratura tvrdí, že společnost Samsung Group vyplatila organizacím spojeným s přítelkyní prezidentky celkem 43 miliard wonů (950 milionů korun), aby získala vládní podporu pro kontroverzní spojení firem Samsung C&T a Cheil Industries, s nímž nesouhlasila řada menšinových vlastníků. Fúzi nakonec umožnila podpora státního penzijního fondu NPS, který měl podíl v obou firmách. Fúze byla důležitá pro upevnění pozice I Če-jonga.

Obhajoba šéfa Samsungu odmítla veškerá obvinění, která byla vůči I Če-jongovi vznesena. Podle obhajoby zvláštní prokuratura citovala svědky, jež náležitě nevyslechla, pracuje s důkazy, které patřičně neprověřila, a předložila tvrzení, jež se nezakládají na pravdě.

„Není jasné, jaké příkazy měl I Če-jong (podle prokuratury) vydat. Obvinění nemůže obsahovat tvrzení, která mohou vytvářet u soudu předsudky ohledně případu,“ řekl I Če-jongův obhájce Song U-čchol.

Společně s I Če-jongem jsou souzeni další čtyři členové vedení Samsungu. Také jejich právníci před soudem obvinění vůči nim odmítli. Soudní síň s kapacitou více než 150 lidí byla zcela zaplněná novináři a dalšími diváky, z nichž někteří čekali od časných ranních hodin, aby získali místo, napsala agentura Reuters. Jednání trvalo podle Reuters hodinu.

Proces probíhající před soudem nižší instance by měl být dokončen během tří měsíců od obvinění, které bylo proti I Če-jongovi vzneseno 28. února, uvedla agentura Reuters.

O osudu prezidentky by mělo být jasno v pátek

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje byla v prosinci dočasně odvolána z funkce kvůli svým kontaktům s důvěrnicí Čche Son-sil, která zřejmě dostala možnost zasahovat do státních záležitostí, ačkoli neměla žádnou oficiální funkci. Přítelkyně hlavy státu čelí i podezření, že s využitím svých vazeb na prezidentku nutila jihokorejské firmy, aby darovaly peníze nadacím, které ona sama řídila.

O dalším setrvání prezidentky ve funkci definitivně rozhodne ústavní soud. Verdikt by měl vynést tento týden v pátek.