Jihokorejská prezidentka se po svém sesazení omluvila národu

Jihokorejská prezidentka byla sesazena (zdroj: ČT24)

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje byla po svém sesazení oficiálně zbavena pravomocí. Úřadujícím prezidentem se stal premiér Hwang Kjo-an, který řekl, že učiní maximum, aby zajistil fungování stabilní vlády. O definitivním ukončení mandátu prezidentky musí do 180 dní rozhodnout ústavní soud. Pak Kun-hje se národu omluvila za svou nedbalost, která v zemi způsobila chaos, a vyjádřila naději v rychlé ukončení krize.

Pro odvolání prezidentky se v tajném hlasování vyjádřilo 234 poslanců a 56 jich bylo proti, čímž byla pohodlně zajištěna dvoutřetinová většina v 300členném zákonodárném sboru. Ostatní hlasy byly neplatné nebo se poslanci nezúčastnili či zdrželi hlasování.

Z výsledků je patrné, že impeachment podpořily i desítky členů prezidentčiny vládnoucí Strany nových obzorů.

Pak Kun-hje se během odpoledního setkání se členy vlády omluvila národu za svou „nedbalost“ a vyzvala ministry, aby spolupracovali s premiérem. „Omlouvám se všem Jihokorejcům, že jsem svou nedbalostí způsobila chaos, takže naše země nyní čelí řadě problémů, od ekonomiky po národní obranu,“ řekla.

Pak Kun-hje před ministry rovněž prohlásila, že bere rozhodnutí parlamentu vážně, stejně jako hlasy lidí, kteří kvůli ní protestovali řadu víkendů po sobě v ulicích. Vyjádřila přitom naději, že stávající politická krize v zemi bude brzy překonána.

Korejští zákonodárci počítají výsledek hlasování o odvolání prezidentky
Zdroj: Reuters

Prezidentce zlomila vaz důvěrnice

Pak Kun-hje čelí veřejným obviněním, že své dlouholeté důvěrnici Čche Son-sil dovolovala zasahovat do záležitostí státu, přestože Čche neměla žádnou exekutivní ani poradní funkci.

Přítelkyně prezidentky byla navíc spolu s dvěma poradci zatčena a obviněna kvůli finančnímu skandálu. Trojice je podezřelá, že s využitím svých vazeb na prezidentku nutila jihokorejské konglomerace, aby darovaly finanční prostředky neziskovým nadacím, které Čche řídila. Státní zastupitelství také oznámilo, že existuje podezření na prezidentčinu spoluvinu.

Prezidentka jakoukoli vinu odmítá, koncem října se nicméně národu omluvila a přitom potvrdila, že rady Čche vyhledávala.

Protest proti Pak Kun-hje
Zdroj: ČTK/AP

Za odstoupení Pak Kun-hje se konaly v centru Soulu masové demonstrace. Podle odhadů se některých účastnilo i více než milion lidí. Stovky demonstrantů přišly k budově parlamentu i kvůli dnešnímu hlasování. 

Pak Kun-hje, první žena v čele Jižní Koreje, je druhou hlavou státu, kterou místní parlament odvolal. V roce 2004 se impeachment týkal prezidenta Ro Mu-hjona, kterému ale ústavní soud následně pravomoci vrátil.

Koreanista: KLDR je chaosem na jihu potěšena (zdroj: ČT24)

Premiér se omluvil lidu

Jihokorejský premiér Hwang Kjo-an po převzetí prezidentských pravomocí uvedl, že cítí „hlubokou odpovědnost“ za politický skandál, který zavinil pád Pak Kun-hje. Za její vlády byl totiž druhým nejvyšším představitelem země. „Chtěl bych se lidu upřímně omluvit,“ řekl Hwang v prvním projevu k národu ve funkci úřadujícího prezidenta. Současně vyzval vládní a opoziční strany ke spolupráci s cílem obnovit stabilitu země.

Hwang rovněž prohlásil, že Jižní Korea posílí spolupráci se svými spojenci v reakci na jadernou hrozbu ze strany KLDR. Jižní Korea čelí vážným nebezpečím zevnitř i zvenku a nemůže si dovolit bezvládí, dodal premiér a úřadující prezident.