TÉMA

Skandál v Jižní Koreji

Skandál v Jižní Koreji

Jihokorejská exprezidentka dostala 24 let vězení za vydírání a korupci

Jihokorejská exprezidentka Pak Kun-hje dostala 24 let vězení za zneužití pravomoci, vydírání a korupci a dále pokutu 18 miliard wonů (bezmála 350 milionů korun). Pak Kun-hje byla odvolána z funkce a vzata do vazby loni v březnu. K pátečnímu soudnímu líčení nepřišla.
6. 4. 2018Aktualizováno6. 4. 2018, 12:07|

Prokuratura chce pro jihokorejskou exprezidentku 30 let vězení. Pak Kun-hje proces bojkotuje

Jihokorejská prokuratura navrhuje pro souzenou bývalou prezidentku Pak Kun-hje trest třiceti let vězení. Bývalá hlava státu je v procesu, který začal loni v květnu, obžalována z korupce, zneužití pravomocí a dalších trestných činů.
27. 2. 2018|
Skandál v Jižní Koreji

Důvěrnice jihokorejské exprezidentky dostala 20 let vězení za korupci

Dlouholetá kamarádka bývalé jihokorejské prezidentky Čche Son-sil byla odsouzena k 20 letům vězení za korupci. Prokuratura pro ni žádala 25 let. Čche stojí v čele korupčního skandálu, který loni v březnu vedl k sesazení prezidentky Pak Kun-hje. Podle zpravodajského serveru BBC dostala Čche také pokutu 18 miliard wonů (skoro 342 milionů korun). Obhajoba uvedla, že se proti rozsudku odvolá.
13. 2. 2018Aktualizováno13. 2. 2018, 11:17|
Skandál v Jižní Koreji

Obří korupční aféra: Šéf Samsungu může jít na 12 let za mříže

Jihokorejský prokurátor žádá pro dědice skupiny Samsung I Če-jonga dvanáct let vězení za zpronevěru a korupci. Šéf jednoho z největších výrobců elektroniky na světě čelí obvinění z úplatků, které mu údajně pomohly zvýšit kontrolu nad firmou v obří korupční kauze, kvůli které byla sesazena prezidentka Pak Kun-hje.
7. 8. 2017Aktualizováno7. 8. 2017, 16:02|
Skandál v Jižní Koreji

Sesazená jihokorejská prezidentka dorazila v poutech k soudu. Vše popřela

V Jižní Koreji začal soud s exprezidentkou Pak Kun-hje, která čelí obvinění z korupce a zneužití moci. Do síně dorazila s policejní eskortou a v poutech. Veškerá obvinění popřela. Očekává se, že proces potrvá několik měsíců.
23. 5. 2017|
Skandál v Jižní Koreji

Sesazená jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje byla obviněna z přijímání úplatků

Jihokorejští žalobci v pondělí obvinili bývalou prezidentku Pak Kun-hje z přijímání úplatků. Spolu s ní byl obviněn šéf nadnárodního konglomerátu Lotte Group Sin Tong-pin. Podle prokuratury byl Sin obviněn, ale nebyl zadržen, informovala agentura Reuters.
17. 4. 2017|
Skandál v Jižní Koreji

Jihokorejskou exprezidentku podpořily v ulicích desítky tisíc lidí

Desítky tisíc příznivců zatčené jihokorejské exprezidentky Pak Kun-hje demonstrovaly dnes v metropoli Soulu. Protestující požadovali propuštění sesazené hlavy státu, která je ve vazbě kvůli podezření z korupce, vydírání, zneužití pravomocí a prozrazení státního tajemství. Pak Kun-hje opakovaně popřela, že by se dopustila trestné činnosti.
1. 4. 2017|
Skandál v Jižní Koreji

Z paláce do mrňavé cely. Jihokorejská exprezidentka si musí mýt i nádobí

Sesazená jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje žila po dvě desetiletí v prezidentském paláci v Soulu ‒ nejprve jako dcera diktátora, poté jako hlava státu. V současné době obývá celu o dvanácti metrech čtverečních, nosí zelený vězeňský oblek a pouze dvakrát týdně se může osprchovat teplou vodou. Píše o tom agentura AFP.
31. 3. 2017|
Skandál v Jižní Koreji

Sesazenou jihokorejskou prezidentku zadržela policie

Jihokorejské úřady zadržely a umístily do vazby sesazenou exprezidentku Pak Kun-hje, která je podezřelá z korupce, vydírání a zneužití moci. Příkaz k zatčení bývalé hlavy státu vydal soud v jihokorejském hlavním městě Soulu. Pak Kun-hje může být ve vazbě držena až 20 dní, než proti ní bude vzneseno oficiální obvinění.
30. 3. 2017|
Skandál v Jižní Koreji

Jihokorejská exprezidentka opustila palác. U její soukromé rezidence ji vítaly stovky příznivců

Sesazená jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje večer místního času (11:00 našeho času) opustila prezidentský Modrý dům a odjela do svého domu v Soulu. U její soukromé rezidence hlídkovala policie a exprezidentku vítaly stovky jejích příznivců s vlajkami. O odvolání Pak Kun-hje rozhodl v pátek ústavní soud. Od té doby zůstávala v prezidentském paláci.
12. 3. 2017Aktualizováno12. 3. 2017, 13:16|
Skandál v Jižní Koreji

Protesty v Jižní Koreji mají tři oběti, policie je v pohotovosti

Tři oběti a několik desítek zraněných si podle nové bilance vyžádaly páteční střety mezi stoupenci a odpůrci sesazené jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje poté, co ústavní soud zbavil političku funkce v souvislosti s rozsáhlou korupční aférou. V sobotu v Soulu protesty pokračovaly a sešli se na nich jak prezidentčini odpůrci, tak její příznivci.
11. 3. 2017|
Skandál v Jižní Koreji

Jihokorejskou prezidentku připravil soud o moc. Žalobce ji viní z korupce a vydírání

Poté, co jihokorejskou prezidentku Pak Kun-hje v prosinci parlament kvůli korupčnímu skandálu dočasně odvolal, ji nyní ústavní soud také zbavil moci. Tímto verdiktem tak formálně ukončil proces prezidentčina sesazení. Před soud přišli Pak podpořit její příznivci, kteří se po vynesení rozsudku střetli s policií. Při demonstracích podle policie zemřeli dva lidé.
10. 3. 2017Aktualizováno10. 3. 2017, 12:34|
Skandál v Jižní Koreji

V Jižní Koreji začal soud se šéfem Samsungu. Obhajoba všechna obvinění odmítla

V Jižní Koreji se konalo předběžné slyšení v procesu se šéfem firmy Samsung Group I Če-jongem. Čelí obvinění z úplatkářství a zpronevěry v korupčnímu skandálu, jenž vedl k dočasnému sesazení jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje. Manažer se slyšení osobně nezúčastnil, jeho obhájce ale před soudem uvedl, že veškerá obvinění odmítá.
9. 3. 2017|
Skandál v Jižní Koreji

Jihokorejská prezidentka se podle prokurátora přímo podílela na korupci

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje se spolčila se svou přítelkyní Čche Son-sil, aby získala úplatky od největšího jihokorejského podniku Samsung Group. Úplatky byly určené k posílení pozice šéfa Samsungu I Če-jonga. Informoval o tom úřad zvláštního prokurátora, který vyšetřuje korupční skandál, kvůli němuž byla Pak Kun-hje dočasně odvolána z úřadu. Právník Pak Kun-hje považuje obvinění za „absurdní fikci“.
6. 3. 2017Aktualizováno6. 3. 2017, 13:18|
Skandál v Jižní Koreji

Jihokorejci obvinili šéfa Samsung Group z úplatkářství

Jihokorejská prokuratura obvinila šéfa největšího tamního podniku Samsung Group I Če-jonga spolu s dalšími čtyřmi členy vedení firmy. Vyšetřováni jsou kvůli korupční kauze, která už stála křeslo prezidentku. Firma obvinění odmítá.
28. 2. 2017Aktualizováno28. 2. 2017, 14:45|
Skandál v Jižní Koreji

Korejský premiér neprodlouží vyšetřování korupční aféry. Opozice žádá jeho odchod

Hlavní jihokorejská opoziční strana oznámila, že spolu s několika dalšími hodlá požadovat odvolání premiéra a prozatímní hlavy státu Hwang Kjo-ana. Demokratická strana tak reagovala na jeho prohlášení, že neprodlouží dobu vyšetřování korupční kauzy kolem sesazené prezidentky Pak Kun-hje, které má podle zákona skončit v úterý. Tým vyšetřovatelů přitom žádal prodloužení.
27. 2. 2017|
Skandál v Jižní Koreji

Šéf Samsungu byl zadržen kvůli korupčnímu skandálu jihokorejské prezidentky

Šéf jihokorejské společnosti Samsung Group I Če-jong byl zadržen poté, co soud schválil zatykač na jeho osobu. Šéf Samsungu je vyšetřován v souvislosti s korupčním skandálem, jenž vedl k dočasnému sesazení korejské prezidentky.
17. 2. 2017|
Skandál v Jižní Koreji

Soud schválil zatykač na šéfa firmy Samsung Group I Če-jonga

Jihokorejský soud schválil zatykač na šéfa firmy Samsung Group I Če-jonga. Ten je vyšetřovaný v souvislosti s korupčním skandálem, který vedl k dočasnému sesazení korejské prezidentky. Soud také oznámil, že zamítl vydání zatykače na generálního ředitele dceřiné firmy Samsung Electronics Pak Sang-čina.
16. 2. 2017|
Skandál v Jižní Koreji

Jihokorejská policie zatkla ministryni kultury. Kvůli černé listině umělců kritických vůči prezidentce

Jihokorejská policie zatkla ministryni kultury Čche Jun-sun kvůli obvinění, že sestavila černou listinu umělců kritických k nyní již sesazené prezidentce Pak Kun-hje. Na seznamu bylo kolem deseti tisíc jmen. Ministryně následně podle agentury Jonhap podala demisi, kterou premiér okamžitě přijal.
21. 1. 2017|
Skandál v Jižní Koreji

Jihokorejský soud nedal souhlas se zatykačem na šéfa Samsungu, akcie reagovaly růstem

Jihokorejský soud odmítl dát souhlas k vydání zatykače na šéfa největšího jihokorejského podniku Samsung Group I Če-jonga. Ten podle vyšetřovatelů figuruje v korupčním skandálu, který koncem loňského roku vyústil v sesazení prezidentky Pak Kun-hje. Samsung měl její důvěrnici dát v přepočtu skoro miliardu korun na úplatcích.
19. 1. 2017|
Skandál v Jižní Koreji

Jihokorejští vyšetřovatelé žádají zatykač na šéfa Samsungu. Kvůli skandálu kolem prezidentky

Jihokorejský úřad speciálního žalobce požádal o vydání zatykače na šéfa největšího jihokorejského podniku Samsung Group. I Če-jonga (známého také pod jménem Jay Y. Lee) úřad viní, že jeho firma zaplatila úplatky ve výši 36,42 milionu dolarů (asi 926 milionů korun) Son-sil, důvěrnici dočasně sesazené jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje, výměnou za různé výhody. Informovala o tom agentura Reuters. Samsung Group obvinění odmítá.
16. 1. 2017|
Skandál v Jižní Koreji

Ústavní soud vyřkne rozhodující verdikt nad jihokorejskou prezidentkou, jednat začal bez ní

Jihokorejský ústavní soud začal projednávat sesazení prezidentky Pak Kun-hje. Prezidentku dočasně loni v prosinci kvůli korupčnímu skandálu odvolal parlament, poslední slovo ale bude mít právě ústavní soud. Impeachment prezidentky Pak Kun-hje projednává devět ústavních soudců, kteří mají na rozhodnutí 180 dní.
5. 1. 2017|
Skandál v Jižní Koreji

Začalo řízení s jihokorejskou prezidentkou. K soudu odmítla přijít

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje se odmítla zúčastnit úterního řízení před ústavním soudem, který by měl rozhodnout o jejím dalším osudu poté, co parlament odhlasoval její odvolání. Soudci nejvyšší justiční instance v zemi proto odročili jednání na čtvrtek, ale Pak podle jejího právníka opět nemá v úmyslu přijít, informovala média.
3. 1. 2017|
Skandál v Jižní Koreji

Dánové zatkli dceru klíčové osoby v jihokorejské politické krizi

Dánská policie zatkla dceru dlouholeté důvěrnice sesazené jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje. Čchung Ju-ra byla hledaná jihokorejskými úřady v souvislosti s korupčním skandálem své matky, který v posledních týdnech vyvolal mohutné demonstrace proti prezidentce. Dvacetiletá dívka byla zatčena v severodánském městě Aalborg a nyní ji čeká vydávací řízení.
2. 1. 2017Aktualizováno2. 1. 2017, 19:52|