Sesazenou jihokorejskou prezidentku zadržela policie

Jihokorejské úřady zadržely a umístily do vazby sesazenou exprezidentku Pak Kun-hje, která je podezřelá z korupce, vydírání a zneužití moci. Příkaz k zatčení bývalé hlavy státu vydal soud v jihokorejském hlavním městě Soulu. Pak Kun-hje může být ve vazbě držena až 20 dní, než proti ní bude vzneseno oficiální obvinění.

Zadržení předcházelo jednání soudu o vydání zatykače, ke kterému se Pak Kun-hje osobně dostavila. Exprezidentka strávila u soudu devět hodin, odcházela viditelně unavená a nijak ho nekomentovala. Již dříve ale opakovaně popřela, že by se dopustila trestné činnosti.

První odvolaná prezidentka Jižní Koreje

O definitivním odvolání Pak Kun-hje z prezidentské funkce rozhodl v polovině března jihokorejský ústavní soud. Krátce poté opustila prezidentský palác a přesunula se do své soukromé rezidence.

obrázek
Zdroj: ČT24

V prohlášení poté, co byla zbavena funkce, vyjádřila lítost nad tím, že se jí nepodařilo naplnit své prezidentské povinnosti a že přijme veškeré závěry. „Ovšem věřím, že časem pravda vyjde najevo,“ podotkla.

Pád prezidentce přivodila její důvěrnice

Je vůbec první jihokorejskou demokraticky zvolenou hlavou státu, která byla zbavena funkce. Vaz jí zlomily vazby na její důvěrnici Čche Son-sil, která zřejmě dostala možnost zasahovat do státních záležitostí, ačkoli neměla žádnou oficiální funkci.

Čche Son-sil u soudu
Zdroj: Reuters

Son-sil se zase zodpovídá z podezření, že s využitím svých vazeb na hlavu státu nutila jihokorejské firmy, aby darovaly miliony dolarů jejím nadacím. Bývalá prezidentka se podle prokuratury na braní úplatků přímo podílela. Do skandálu je zapletena i největší jihokorejská společnost Samsung Group; soud s jejím šéfem I Če-jongem už začal. Aféru provázely mohutné protesty a demonstrace, při nichž zemřeli tři lidé.

Zvláštní prokuratura rovněž obvinila Pak Kun-hje, že se podílela na sestavení černé listiny téměř 10 tisíc umělců, kteří byli k hlavě státu kritičtí. Listina měla sloužit k orientaci úřadů při rozhodování o tom, komu neudělit státní dotace na uměleckou činnost v oblasti divadla, hudby či literatury.