Jihokorejská policie zatkla ministryni kultury. Kvůli černé listině umělců kritických vůči prezidentce

Jihokorejská policie zatkla ministryni kultury Čche Jun-sun kvůli obvinění, že sestavila černou listinu umělců kritických k nyní již sesazené prezidentce Pak Kun-hje. Na seznamu bylo kolem deseti tisíc jmen. Ministryně následně podle agentury Jonhap podala demisi, kterou premiér okamžitě přijal.

Soulská prokuratura vydala na ministryni zatykač mimo jiné kvůli obvinění ze zneužití pravomocí veřejného činitele. Listina měla sloužit k orientaci úřadů při rozhodování o tom, komu neudělit státní dotace na uměleckou činnost v oblasti divadla, hudby či literatury.

Na seznamu jsou jména nositelů mezinárodních cen, jako je literární Man Bookerova cena pro spisovatelku Han Kang nebo cena Grand Prix z mezinárodního filmového festivalu v Cannes pro režiséra Pak Čan-uka.

Sesazenou prezidentku čeká výslech

Prezidentku Pak Kun-hje parlament v prosinci dočasně odvolal kvůli korupčnímu skandálu kolem její důvěrnice Čche Son-sil, která zneužívala vlivu k vlastnímu finančnímu obohacování. O dalším setrvání prezidentky ve funkci definitivně rozhodne ústavní soud, který už začal záležitost projednávat.

Pak Kun-hje
Zdroj: Reuters

Úřad speciálního žalobce hodlá začátkem února sesazenou prezidentku vyslechnout. Ta už dříve prohlásila, že s výslechem speciálního žalobce bude souhlasit, zároveň opakovaně popírá, že by se dopustila jakéhokoli pochybení.

Čche Son-sil zřejmě dostala možnost zasahovat do státních záležitostí, ačkoli neměla žádnou oficiální funkci. Přítelkyně hlavy státu čelí i podezření, že s využitím svých vazeb na hlavu státu nutila jihokorejské firmy, aby darovaly peníze nadacím, které ona sama řídila.

Čche Son-sil je nyní ve vazbě a v pondělí před soudem znovu popřela, že by se dopustila něčeho protizákonného.

I dosavadní ministryně  Čche Jun-sun je věrnou stoupenkyní sesazené prezidentky. Média jí dokonce dala přezdívku „Pačina Popelka“. Pod Pak Kun-hje sloužila také jako ministryně pro rovnost mezi pohlavími.