Začalo řízení s jihokorejskou prezidentkou. K soudu odmítla přijít

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje se odmítla zúčastnit úterního řízení před ústavním soudem, který by měl rozhodnout o jejím dalším osudu poté, co parlament odhlasoval její odvolání. Soudci nejvyšší justiční instance v zemi proto odročili jednání na čtvrtek, ale Pak podle jejího právníka opět nemá v úmyslu přijít, informovala média.

Zákonodárný sbor zbavil hlavu státu pravomocí v reakci na korupční skandál, kterému Pak čelí. O jejím odvolání z čela země ale musí s konečnou platností rozhodnout právě ústavní soud.

Skandál se týká prezidentčiny důvěrnice Čche Sun-sil, která čelí obvinění z korupce a zneužití moci. Je podezřelá, že zasahovala do záležitostí státu, přestože neměla žádnou výkonnou ani poradní funkci. Svých blízkých vztahů s šéfkou státu podle prokuratury využívala i k vymáhání financí od velkých firem. Část peněz prý použila pro vlastní potřebu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zákonodárci odhlasovali zbavení prezidentky pravomocí 9. prosince. Ústavní soud musí nyní ve lhůtě šesti měsíců rozhodnout, zda Pak z funkce oficiálně sesadí, nebo zda ji do úřadu vrátí. Pokud by soudci její odvolání potvrdili, uskuteční se do 30 dnů nové volby hlavy státu.

Pak Kun-hje před dvěma dny uspořádala setkání s novináři, na němž důrazně popřela obvinění, že se dopustila korupce. Již dříve, koncem října, se nicméně národu omluvila za to, že důvěřovala Čche Sun-sil.

Pokud prezidentka nepřijde na jednání ani ve čtvrtek, mohl by ústavní soud rozhodnout o jejím osudu i bez její přítomnosti.