Ústavní soud vyřkne rozhodující verdikt nad jihokorejskou prezidentkou, jednat začal bez ní

Barbora Šámalová k jednání o sesazení Pak Kun-hje (zdroj: ČT24)

Jihokorejský ústavní soud začal projednávat sesazení prezidentky Pak Kun-hje. Prezidentku dočasně loni v prosinci kvůli korupčnímu skandálu odvolal parlament, poslední slovo ale bude mít právě ústavní soud. Impeachment prezidentky Pak Kun-hje projednává devět ústavních soudců, kteří mají na rozhodnutí 180 dní.

Jednání mělo začít v úterý, ale protože se Pak Kun-hje nedostavila, bylo řízení odročeno na čtvrtek. Prezidentka v sále nebyla ani tentokrát, zastupovali ji právníci. Podle nich zákon prezidentku nezavazuje být osobně na jednání, „pokud nenastanou mimořádné okolnosti“. 

Pak Kun-hje se dostala do problémů kvůli kontaktům se svou důvěrnicí Čche Son-sil, která zřejmě dostala možnost zasahovat do státních záležitostí, ačkoli neměla žádnou oficiální funkci.

Přítelkyně hlavy státu čelí také podezření, že s využitím svých vazeb na prezidentku nutila jihokorejské firmy, aby darovaly peníze nadacím, které sama řídila a jež podle agentury Reuters vznikly na podporu politických iniciativ Pak Kun-hje.

Čche Son-sil u soudu
Zdroj: Reuters

Případ v Koreji vyvolal bouřlivé protesty, kvůli nimž pak poslanci hlasovali pro sesazení prezidentky. Ústavní soud může toto rozhodnutí potvrdit, nebo zrušit. Prezidentka popírá obvinění z korupce, nicméně občanům se za své počínání omluvila. Má stále titul prezidentky, ale prozatímním prezidentem byl až do soudního rozhodnutí jmenován premiér Hwang Kjo-an.

Za své chování se odděleně omluvila také Čche Son-sil. Problémy má i její dcera, která byla v neděli zadržena v Dánsku a předvedena k soudu kvůli pobytu bez platného víza. Úřady v Jižní Koreji ji chtějí kvůli skandálu také vyslechnout a požádaly o její vydání.

Dánská soudkyně chce podle agentury AP zahájit soudní řízení proti jihokorejským novinářům, kteří dceru Čche fotografovali u soudu v Dánsku, ačkoli byli několikrát požádáni, aby to nedělali.

Dvacetiletá Čchung Ju-ra, která se věnuje jezdectví, byla v Dánsku zadržena na žádost Interpolu na základě tipu jednoho novináře. Součástí prověřování kauzy kolem její matky je i dar od firmy Samsung, jež údajně Čche Son-sil darovala koně určeného pro trénink její dcery. Čchung se podle prověřovaných informací také dostala díky konexím své matky na prestižní univerzitu.