Dánové zatkli dceru klíčové osoby v jihokorejské politické krizi

Dánská policie zatkla dceru dlouholeté důvěrnice sesazené jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje. Čchung Ju-ra byla hledaná jihokorejskými úřady v souvislosti s korupčním skandálem své matky, který v posledních týdnech vyvolal mohutné demonstrace proti prezidentce. Dvacetiletá dívka byla zatčena v severodánském městě Aalborg a nyní ji čeká vydávací řízení.

Dánská policie ženu zatkla na žádost Interpolu v neděli večer na základě tipu jednoho jihokorejského novináře. Ve vazbě zůstane čtyři týdny. Soul už požádal o její vydání. Obě země mají uzavřenou extradiční dohodu.

Dánská agentura Ritzau bez dalších podrobností napsala, že Čchung Ju-ra u soudu vinu popřela. Na žádost své matky prý pouze podepsala nějaké dokumenty. U výslechu pak dánské policii řekla, že v zemi je kvůli své práci a je si vědoma, že ji chce jihokorejská policie vyslechnout.

Jihokorejská prezidentka byla sesazena (zdroj: ČT24)

Podle jihokorejské policie Čchung zatkli kvůli tomu, že se nelegálně zdržovala v Dánsku. Předtím pobývala v Německu, kam odjela loni v září.

Čchung, která je držitelkou zlaté medaile v jezdeckém sportu z asijských her, je podezřelá, že využívala výhod plynoucích z blízkého vztahu její matky s prezidentkou. Mělo se jí mimo jiné dostávat zvláštního zacházení na prestižní univerzitě.

Její matka Čche Sun-sil doma čelí obvinění z korupce a zneužítí moci. Je podezřelá, že jako prezidentčina důvěrnice zasahovala do záležitostí státu, přestože neměla žádnou exekutivní ani poradní funkci. Svých blízkých vztahů s prezidentkou podle prokuratury využívala i k vymáhání financí od velkých firem. Část peněz prý použila pro vlastní potřebu.

Firma Samsung kupříkladu uvedla, že zaplatila koně pro Čcheinu dceru, ale odmítla, že by tak učinila, aby získala prezidentčinu přízeň.

Skandál kolem prezidentčiny důvěrnice vyvolal v Jižní Koreji mohutné demonstrace proti hlavě státu a parlament nakonec v prosinci odhlasoval sesazení prezidentky; tento krok musí ještě potvrdit ústavní soud.

Prezidentka se veřejnosti omluvila za to, že její důvěrnice měla přístup k jistým vládním dokumentům. Odmítla ale jakýkoli podíl na korupci.

obrázek
Zdroj: ČT24
obrázek
Zdroj: ČT24
Pak Kun-hje
Zdroj: ČTK/AP