Jihokorejská opozice navrhla sesazení prezidentky. Do ulic vyšly statisíce lidí

Jihokorejská opozice podala návrh na sesazení prezidentky Pak Kun-hje zapletené do korupčního skandálu. Parlament by o něm mohl hlasovat už v pátek 9. prosince. Opozice ale na jeho prosazení nemá dostatek poslanců, a bude tak muset spoléhat na odpadlíky z vládnoucí strany. V Soulu mezi tím znovu vyšly do ulic statitisíce lidí požadující rezignaci prezidentky. Jde zřejmě o dosud nejpočetnější demonstraci.

Návrh na sesazení prezidentky předložila v parlamentu trojice opozičních stran. Podepsalo ho 171 zákonodárců z 300členného sboru. Pak Kun-hje podle nich porušila ústavu a trestní zákon, když zneužila prezidentskou moc.

„Navrhujeme proto proces impeachmentu, abychom ochránili ústavu a obnovili ústavní pořádek odvoláním prezidentky z úřadu,“ uvedli poslanci. „Vůle lidu je, aby prezidentka ukončila působení. Ukázaly to jasně mírové demonstrace nesčetných zástupců veřejnosti bez ohledu na věk, ideologii či původ,“ dodali poslanci.

Nespokojení Jihokorejci zaplnili ulice Soulu

Jihokorejci v Soulu demonstrují už šestý víkend. Organizátoři sobotní účast odhadli na 1,7 milionu lidí, policie mluví o 320 000 účastníků. Demonstranti se tentokrát dostali blíž k prezidentskému paláci. Pochodují ulicí, která je od něj vzdálená necelých sto metrů. Při předcházejících demonstracích jim sem policie zabránila vstoupit. 

Jihokorejci protestují také u sídla parlamentu s cílem donutit strany, včetně prezidentčiných konzervativců, aby hlasovaly pro impeachment. Rezolutně také požadují, aby prezidentka bez ohledu na svou už třetí veřejnou omluvu odstoupila. 

Protesty proti jihokorejské prezidentce v Soulu
Zdroj: ČTK/AP/Chung Sung-Jun

„Je to národní hanba, že je stále ve funkci. Měla by už dávno odstoupit,“ citovala agentura Reuters 43letou Kim Če-hwa ze Soulu, která přišla na protestní pochod se dvěma dospívajícími dcerami. Jedna z nich nesla transparent s výzvou „Zatkněte Pak Kun-hje“. „Myslím, že je důležité pro jejich výchovu, aby viděly, co to je demokracie,“ prohlásila Kim.

Korupční skandál se týká hlavně prezidentčiny důvěrnice Čche Son-sil, která je podezřelá, že blízký vztah zneužila k vlastnímu obohacení. Čche už byla obviněna a státní zastupitelství také oznámilo, že existuje podezření na prezidentčinu spoluvinu.

Pak Kun-hje se omluvila a v úterý rovněž oznámila, že je připravena z funkce odstoupit, pokud parlament připraví bezpečné předání moci. Opozice její nabídku odmítla. Prezidentku ale ve čtvrtek vyzvala k odstoupení i jihokorejská vládní Strana nových obzorů. Funkci by podle ní měla opustit v dubnu. Pokud na toto ultimátum nepřistoupí, přikloní se prezidentčina strana k zahájení procesu odvolání hlavy státu.