Jihokorejská prezidentka se podle prokurátora přímo podílela na korupci

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje se spolčila se svou přítelkyní Čche Son-sil, aby získala úplatky od největšího jihokorejského podniku Samsung Group. Úplatky byly určené k posílení pozice šéfa Samsungu I Če-jonga. Informoval o tom úřad zvláštního prokurátora, který vyšetřuje korupční skandál, kvůli němuž byla Pak Kun-hje dočasně odvolána z úřadu. Právník Pak Kun-hje považuje obvinění za „absurdní fikci“.

Úřad zvláštního prokurátora zveřejnil podrobné výsledky sedmdesátidenního vyšetřování, podle nichž se prezidentka přímo podílela na braní úplatků. Prokuratura tímto obviněním otevřela cestu pro stíhání prezidentky, pokud soud potvrdí její odvolání z úřadu.

Pak Kun-hje v prosinci kvůli korupčnímu skandálu dočasně odvolal parlament. O jejím dalším setrvání ve funkci definitivně rozhodne ústavní soud, který už začal záležitost projednávat. Verdikt se očekává v průběhu tohoto měsíce.

Zvláštní prokuratura dnes rovněž prezidentku obvinila, že se podílela na sestavení černé listiny téměř 10 000 umělců, kteří byli k hlavě státu kritičtí. Listina měla sloužit k orientaci úřadů při rozhodování o tom, komu neudělit státní dotace na uměleckou činnost v oblasti divadla, hudby či literatury.

Právník prezidentky Pak Kun-hje v prohlášení uvedl, že veškerá obvinění prokurátora jsou „absurdní fikcí, jež má daleko od pravdy“. Prezidentka prý finanční ani jakoukoliv jinou podporu od Samsung Group nikdy nežádala.

Šéfovi Samsungu hrozí 20 let vězení

Už 28. února prokuratura oficiálně obvinila I Če-jonga a další čtyři členy vedení společnosti Samsung z úplatkářství a zpronevěry. Firma opakovaně veškerá obvinění odmítá.

I Če-jong
Zdroj: Jung Yeon-Je/Reuters

Osmačtyřicetiletý miliardář I Če-jong, známý také jako Jay Y. Lee, byl zatčen 17. února. Prokuratura ho obvinila rovněž ze skrývání majetku v zahraničí a z křivého svědectví.

Soud s I Če-jongem začne ve čtvrtek. V případě, že bude shledán vinným, hrozí I Če-jongovi více než 20 let vězení.

Prezidentka skončila kvůli důvěrnici

Důvodem odvolání prezidentky je její kontakt s důvěrnicí Čche Son-sil, která zřejmě dostala možnost zasahovat do státních záležitostí, ačkoli neměla žádnou oficiální funkci. Přítelkyně hlavy státu čelí i podezření, že s využitím svých vazeb na prezidentku nutila jihokorejské firmy, aby darovaly peníze nadacím, které ona sama řídila.

Prokurátoři tvrdí, že společnost Samsung Group vyplatila organizacím spojeným s přítelkyní prezidentky celkem 43 miliard wonů (téměř miliardu Kč), aby získala vládní podporu pro kontroverzní spojení firem Samsung C&T a Cheil Industries, s níž nesouhlasila řada menšinových vlastníků. Fúzi nakonec umožnila podpora státního penzijního fondu NPS, který měl podíl v obou firmách.

Fúze byla důležitá pro upevnění pozice I Če-jonga, který vede celý konglomerát Samsung Group od května 2014, kdy jeho otce I Kun-hia postihl infarkt.