Čekejte odvetu, pohrozil Obama Rusku za údajné hackerské útoky

Spojené státy neponechají bez odpovědi údajné vměšování ruských hackerů do amerických voleb, pohrozil odcházející šéf Bílého domu. Moskva obvinění z kyberútoků i vměšování do voleb popírá. Roli Ruska zpochybňuje i nově zvolený prezident Donald Trump. Zahraničněpolitický poradce ruského prezidenta Jurij Ušakov řekl, že Vladimir Putin už v září Obamovi dal naprosto jasnou odpověď na vznesená americká obvinění.

„Je jasné, že když se cizí vláda, ať je jakákoliv, pokouší zasahovat do našich voleb, tak musíme jednat. A uděláme to - v místě a době, o které sami rozhodneme,“ prohlásil prezident Barack Obama v rozhlasovém rozhovoru, jehož výňatky byly zveřejněny ještě před odvysíláním celého interview stanicí NPR.

Obama uvedl, že některé odvetné kroky budou explicitní a veřejné, zatímco jiná opatření taková být nemohou. „Pan Putin si je dobře vědom mých pocitů, protože jsem s ním o tom přímo mluvil,“ řekl. O jaké konkrétní odvetné kroky půjde, neupřesnil.

Obama, jehož mandát skončí příští měsíc, nejspíše bude čelit dotazům na toto téma na páteční tiskové konferenci před odletem na dovolenou na Havaji.

Proč Obama reaguje až teď, ptá se Trump

Budoucí americký prezident Donald Trump ve čtvrtek zpochybnil roli Ruska na kybernetickém útoku proti serverům Demokratické strany. Trump si na Twitteru také položil otázku, proč prezident Barack Obama s reakcí na hackerský skandál tak dlouho otálel.

„Pokud hackerský útok podniklo Rusko či někdo jiný, proč Bílý dům čekal tak dlouho, než začal jednat? Proč si stěžují, až když Hillary (Clintonová) prohrála?“ napsal Trump.

Budoucí prezident podle amerických komentátorů nemá pravdu, protože kritika chování Ruska se objevila už před listopadovými volbami. V říjnu například oficiálně obvinila Rusko z hackerských útoků Obamova vláda. Prezident Obama tehdy varoval kremelského šéfa Vladimira Putina před následky.

Americké zpravodajské služby podle zdrojů tamních médií dospěly k závěru, že s postupem kampaně letošních prezidentských voleb věnovali ruští vládní představitelé zvýšenou pozornost snaze pomoci Trumpovi zvítězit. Dokazuje to podle nich fakt, že ruští hackeři se dostali k datům obou politických stran, ale na veřejnost pustili jen informace o demokratické kandidátce Hillary Clintonové.

Rusko trvá na tom, že obvinění jsou absurdní

Rusko jakékoli obvinění z kybernetických útoků či z vměšování do voleb v USA odmítlo. Ušakov, který se s Putinem zúčastnil návštěvy Japonska, v Tokiu řekl, že prezidenti Ruska a USA o zasahování do amerických voleb prostřednictvím počítačových manipulací hovořili na okraj zářijového summitu G20.

„Měli rozhovor mezi čtyřma očima a jednali o různých tématech,“ řekl Ušakov. „Došlo i na zmíněné téma. Z naší strany zazněla naprosto jasná odpověď, která zřejmě nezapadala do toho, co se nám Obama snažil vysvětlit,“ dodal.

Televize NBC dříve oznámila, že američtí zpravodajci „s velkou mírou pravděpodobnosti“ věří, že kybernetickou kampaň proti americkým volbám řídil osobně Putin. „Je to prostě pitomost. Marnost pokusů kohokoli o tom přesvědčit je zjevná,“ zareagoval ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v televizi Rossija 24.