Trump nominoval na ministra zahraničí šéfa Exxonu Tillersona, odpůrce protiruských sankcí

Události: Nový ministr zahraničí USA (zdroj: ČT24)

Budoucí americký prezident Donald Trump nominuje na post ministra zahraničí šéfa ropné firmy Exxon Mobil Rexe Tillersona. V prohlášení citovaném americkými médii ocenil zkušenosti manažera. Jeho vhodnost pro funkci ale řada amerických politiků zpochybňuje kvůli vazbám na Rusko. Tillerson je také odpůrcem sankcí, které Spojené státy uvalily na Rusko po ozbrojeném vpádu na ukrajinský Krym. Do funkce ministra energetiky nominoval Trump bývalého texaského guvernéra Ricka Perryho.

„Díky své nezdolnosti, bohatým zkušenostem a podrobným znalostem geopolitiky je (Tillerson) výbornou volbou na post ministra zahraničí,“ uvedl Trump v prohlášení zveřejněném jeho přípravným týmem. „Bude usilovat o regionální stabilitu a zaměří se na zásadní bezpečnostní zájmy Spojených států,“ dodal Trump.

Tillerson nemá žádnou formální zkušenost se zahraniční politkou, má však blízké vztahy s řadou světových lídrů skrze kontrakty Exxonu napříč Eurasií a Blízkým východem. Podle CNN doporučili Tillersona Trumpovi bývalí ministři zahraničí Condoleezza Riceová a James Baker a exministr obrany Robert Gates. 

O Tillersonových postojích v oblasti mezinárodních vztahů se toho moc neví. Neznámé jsou například jeho názory na úlohu NATO nebo americké vztahy s Asií, které Trump během předvolební kampaně zpochybnil. 

Očekává se nominační bitva v Senátu

Velká část demokratů i někteří přední republikáni očekávanou nominaci v minulých dnech zpochybňovali kvůli blízkým ruským kontaktům šéfa ropného gigantu, který se před několika lety dočkal vyznamenání od prezidenta Vladimira Putina. 

Tillerson s ruským prezidentem Putinem v roce 2011
Zdroj: Ria Novosti/Reuters

Žádný z dosavadních Trumpových kandidátů na vládní posty tak nečelil takové kritice uvnitř Republikánské strany. Tillersonovými vazbami na Kreml se chtějí politici zabývat během slyšení v Senátu, jehož souhlas s jmenováním je nutný.

Několik republikánských senátorů včetně vlivného šéfa bezpečnostního výboru Johna McCaina či neúspěšného Trumpova soka z primárek Marca Rubia uvedlo, že vazby na Rusko nejsou ideální kvalifikací pro ministra zahraničí. Proto je hodlají podrobit podrobnému prošetření. V Senátu se přitom očekává vyrovnané hlasování - republikáni ve stočlenném sboru disponují křehkou většinou 52 hlasů.

Sám Trump o Tillersonových kontaktech v Rusku prohlásil, že budou spíše výhodou, protože zná všechny „velké hráče“. Je si jist, že jde pouze o vazby v rámci byznysu. V něm šlo například o podpis smlouvy Tillersonovy firmy s ruskou státní ropnou společností Rosněfť o využívání velkých nalezišť v Arktidě. Na této spolupráci se obě strany dohodly v roce 2011. 

Putinův zahraničně politický poradce Jurij Ušakov prohlásil, že Tillerson je „solidní profesionál“, který má s prezidentem Putinem a řadou dalších ruských činitelů dobré pracovní styky.  „Tillersona zná v Moskvě každý,“ poznamenal.

Podle ministra zahraničí Sergeje Lavrova Trump ani Tillerson nejsou protivníky rusko-americké spolupráce, „dokonce spíš naopak“. Jejich pragmatismus může být dobrým základem pro budování vzájemně výhodných vztahů, řekl ruský ministr.  

Bývalý šéf energetické firmy Exxon Mobil se narodil 23. března 1952 ve Wichita Falls v Texasu, vystudoval stavební inženýrství na Texaské univerzitě v Austinu. 

Ve společnosti Exxon začal pracovat v roce 1975 a postupně stoupal v kariérním žebříčku. V 90. letech vedl pobočky v Jemenu a v Thajsku, v roce 1998 se stal viceprezidentem podniku Exxon Ventures, který se staral o zájmy firmy v zemích bývalého Sovětského svazu, šéfoval také společnosti Exxon Neftegas Limited, jež obhospodařovala ropná pole v ruské části Kaspického moře.

V roce 1999 (po fúzi Exxonu a Mobilu) byl jmenován výkonným viceprezidentem firmy a v roce 2004 se stal prezidentem ExxonMobilu. Šéfem (CEO) společnosti byl od roku 2006.

Tillerson je znám svými blízkými vztahy s Ruskem a s jeho prezidentem Vladimirem Putinem, které se datují do doby, kdy před několika lety v Rusku zastupoval zájmy Exxonu. V roce 2012 například podepsal s ruskou firmou Rosněfť (přátelské vazby má i s jejím šéfem Igorem Sečinem) smlouvu o strategickém partnerství. Rosněfť se díky ní dostane k zásobám ropy v Texasu, Kanadě a Mexickém zálivu, zatímco Exxon by mohl začít s průzkumem u Černého moře a v arktické oblasti Karského moře.

Tillerson v roce 2013 obdržel od Putina Řád přátelství (jedná se o nejvyšší ruské vyznamenání pro cizince).

Je členem Republikánské strany a letitým donátorem jejích volebních kampaní. V té loňské ale místo Trumpa podpořil neúspěšného Jeba Bushe.

Tillerson je celý život věrný skautskému hnutí. V letech 2010 až 2012 byl prezidentem celoamerické organizace skautů. 

Rex Tillerson
Zdroj: BENOIT TESSIER/Reuters

Ministrem energetiky by měl být Perry, který chtěl úřad zrušit

Zvolený americký prezident Trump si už také vybral ministra energetiky. Měl by se jím stát bývalý texaský guvernér Rick Perry, který se dvakrát neúspěšně ucházel o prezidentskou funkci. Oznámila to agentura AP s odvoláním na osoby obeznámené s personální strategií budoucí hlavy státu.

Perry na adresu Trumpa během volební kampaně nešetřil kritikou a označoval ho za „rakovinu konzervatismu“. Představuje prý „jedovatou směsici demagogie, hanebnosti a hlouposti“. Po oznámení volebních výsledků ale Trumpa podpořil a řekl, že si přeje pracovat v jeho vládě.

Perry usiloval o republikánskou nominaci do letošních i předchozích prezidentských voleb, ale ani v jednom případě neuspěl. Agentura AP připomíná epizodu z kampaně v roce 2011, kdy sliboval, že v případě vítězství zruší tři vládní úřady včetně ministerstva energetiky, jež má nyní vést.

Rick Perry
Zdroj: Brendan McDermid/Reuters

Bývalý texaský guvernér je známým protivníkem teorie globálního oteplování. Jeho chystané jmenování je podle AP signálem o tom, že budoucí Trumpova vláda bude podporovat využívání fosilních paliv.

Ministerstvo energetiky oznámilo, že nehodlá reagovat na žádost Trumpova týmu o předání seznamu lidí, kteří pracovali na problematice klimatických změn. Podle agentury Reuters jde o zaměstnance ministerstva, kteří se v minulých pěti letech účastnili konferencí OSN o klimatu.

Ministerský mluvčí zveřejnil prohlášení, že hodlá respektovat vědeckou reputaci a nezávislost zaměstnanců a žádná jména Trumpově týmu nesdělí. Spor podle Reuters naznačuje, že chystané předání ministerstva energetiky nebude hladké. Hrozí prý roztržka mezi novým vedením úřadu a zaměstnanci, kteří ministerstvo nehodlají opustit.

Ministerstvo má v gesci nejen energetickou politiku USA, ale i jadernou bezpečnost. Koordinuje program výroby jaderných zbraní a jaderných reaktorů, nakládání s jaderným odpadem a výzkumné energetické programy.