Trump si do týmu vybral první dvě ženy, obě jej dříve kritizovaly

Budoucí prezident Donald Trump si vybral první ženy do svého týmu. Post ministryně školství nabídl milionářce Betsy DeVosové (58), která je známou stoupenkyní privatizace vzdělávání. Za stálého představitele USA v OSN vybral jihokarolínskou guvernérku Nikki Haleyovou (44).

DeVosová se podle listu The Washington Post silně zasazovala za rozšíření programu poukázek umožňujících rodičům poslat své děti studovat na soukromé či církevní školy, což odpovídá Trumpovým slibům. Výběr současně vyjadřuje ochotu hledat vhodné uchazeče mimo okruh svých věrných.

DeVosová přispěla na kampaň Trumpových soupeřů o republikánskou nominaci Carly Fiorinaové a Jeba Bushe, než přenesla podporu na Marka Rubia. Trumpa svého času označila za „vetřelce“, který „nereprezentuje Republikánskou stranu“.

Ve středu už mu ale věnovala vřelejší slova. „Jsem poctěna tím, že budu pracovat se zvoleným prezidentem na uskutečnění vize, které učiní americké školství zase skvělým. Stávající stav je nepřijatelný,“ uvedla na Twitteru.

Učitelské odbory a další stoupenci veřejného školství okamžitě pranýřovali nominaci DeVosové jako katastrofu, nadšeny nejsou ani některé konzervativní skupiny.

Také Haleyová kritizovala Trumpa

Haleyová, jejíž jmenování musí potvrdit Senát, se během volební kampaně stavěla ostře proti Trumpovi a v primárkách podporovala jeho protikandidáty Marka Rubia a Teda Cruze.

Čtyřiačtyřicetiletá dcera indických přistěhovalců se navzdory kritice budoucího prezidenta s Trumpem po zvolení už setkala. Jednání, které se minulý týden uskutečnilo v New Yorku, označila za „velmi pěkné“.

Trump na rozdíl od dřívějších republikánských prezidentů post představitele v OSN považuje za vládní funkci, uvedla AP. Nominace Haleyové zatím oficiálně oznámena nebyla, média ji zveřejnila s odvoláním na anonymní zdroje z Trumpova štábu.

Nikki Haleyová
Zdroj: Gary Cameron/Reuters