Kdo utvoří Trumpův tým? Jasno je o šesti pozicích

Nastupující americký prezident Donald Trump už má jasno minimálně o šesti členech svého vládního týmu. Někteří už ovšem v médiích čelí kritice za své názory. Nejkontroverznější reakce budí nastávající šéf CIA Mike Pompeo, ministr spravedlnosti Jeff Sessions a poradce pro mezinárodní otázky Michael Flynn.

Kdo je kdo?

  • Mike Pence - viceprezident
Mike Pence
Zdroj: Reuters

Sedmapadesátiletý advokát Mike Pence patří ke konzervativnějšímu křídlu Republikánské strany s dlouholetou praxí z Kongresu. Členem Sněmovny reprezentantů byl 12 let, než se stal v lednu 2013 guvernérem státu Indiana.

Na Twitteru dříve uvedl, že je pro něj čest připojit se k Trumpovi a pracovat na tom, aby „se Amerika opět stala velkou“, čímž odkázal na Trumpův předvolební slogan.

Narozen 7. června 1959 ve městě Columbus v Indianě. Pochází z rodiny irských katolíků, která měla šest dětí. Od roku 1985 je ženatý, s manželkou Karen mají tři děti. Vystudoval právo na Indianské univerzitě (1986). Byl členem Sněmovny reprezentantů (2001 až 2013) a předsedou republikánských sněmovních konferencí (2009 až 2011). Během úřadování prezidenta Donalda Trumpa v letech 2017 až 2021 zastával funkci viceprezidenta.

Mike Pence
Zdroj: Chris Keane/Reuters

Pence je známý mimo jiné jako skalní odpůrce legalizace potratů a homosexuálních svazků. Loni jako guvernér Indiany podepsal zákon o svobodě vyznání, který podle jeho kritiků diskriminuje sexuální menšiny. Je také proti přesídlování syrských uprchlíků do Indiany.

Pence podporuje těžbu uhlí a staví se na odpor Obamově agendě o klimatických změnách.

  • Reince Priebus - personální šéf Bílého domu
Reince Priebus
Zdroj: EPA

Personální šéf je druhým nejdůležitějším mužem Bílého domu. Řídí zaměstnance a rozhoduje, kdo získá přístup k prezidentovi.

Priebus je předsedou Národního výboru Republikánské strany a reprezentuje spíše konzervativní část strany. Během volební kampaně byl Trumpovým věrným spojencem.

Má úzké vztahy s vedoucími představiteli republikánů, především s předsedou Sněmovny reprezentantů Paulem Ryanem. V první reakci prohlásil, že je jmenováním poctěn, a dodal, že Trump bude „skvělým prezidentem pro všechny Američany“.

  • Steve Bannon – Trumpův hlavní poradce
Steve Bannon
Zdroj: EPA

Bannon je kritiky označovaný za krajního nacionalistu. Před příchodem do Trumpova volebního týmu byl šéfem konzervativního webového portálu Breitbart News, který byl pod jeho vedením znám výrazně protipřistěhovaleckou a nacionalistickou rétorikou.

Podle listu New York Post byl před 20 lety také obviněn z domácího násilí vůči své tehdejší manželce.

On sám je rázným kritikem establishmentu. Během kampaně se podílel na jejím přiostřování v době prezidentských debat, když sehnal Trumpovi trojici žen tvrdících, že se staly oběťmi sexuálního obtěžování bývalého prezidenta a manžela Trumpovy soupeřky Hillary Clintonové Billa Clintona.

  • Michael Flynn - poradce pro otázky národní bezpečnosti
Michael Flynn
Zdroj: Reuters

Bývalý šéf vojenské rozvědky DIA Flynn byl blízkým poradcem Trumpa v předvolební kampani. Do výslužby odešel před dvěma lety. 

Flynn dříve pro Sunday Telegraph řekl, že se na NATO dívá s podezřením a že Spojené státy by potřebovaly vytvořit nové aliance 21. století. V jednom sloupku napsal, že Amerika je v globální válce s nepřátelskou aliancí, která vede přes Severní Koreu, Kubu a Venezuelu. 

V minulosti proslul jako tvrdý kritik administrativy Baracka Obamy, je také zastáncem bližších vztahů s Ruskem a tvrdšího postupu proti teroristické organizaci Islámský stát (IS). 

Amerika čeká, zda se šéfem diplomacie stane Mitt Romney (zdroj: ČT24)
Řezníček: Flynnův vztah k Rusku se bude hodně diskutovat (zdroj: ČT24)

Flynn se například také nechal slyšet, že Obama je lhář, který nemá žádný plán, jak porazit Islámský stát. Islám jako takový označil za rakovinu. Trump podle agentury Reuters řekl, že je potěšen, že bude mít Flynna po svém boku, aby mu pomohl porazit radikální islámský terorismus.

  • Jeff Sessions – ministr spravedlnosti
obrázek
Zdroj: ČT24

Vystudovaný právník Sessions v minulosti zastával post alabamského ministra spravedlnosti. Je považován za jednoho z nejkonzervativnějších senátorů. Server Politico ho před časem označil za ikonu republikánského konzervativního hnutí Tea Party. Trump jej při ohlášení jeho výběru označil za „právní mozek světové třídy“, kterého velmi obdivují právní odborníci.

Sessions byl podle portálu altoday.com prvním z úřadujících republikánských senátorů, kdo Trumpa veřejně ve stranických primárkách podpořil. S Trumpem sdílí i názor na stavbu zdi na hranicích s Mexikem, aby se zabránilo migrantům v živelném vstupu do USA.

V minulosti čelil Sessions kritice za rasistické poznámky. Člen Sněmovny reprezentantů za demokraty Luis Gutiérrez k jeho volbě ironicky podotkl: „Pokud pociťujete nostalgii k době, kdy byli černoši nuceni mlčet, homosexuálové se museli schovávat, přistěhovalci byli neviditelní a ženy zůstávaly u plotny, pak je senátor Sessions váš člověk“.

  • Mike Pompeo - ředitel Ústřední zpravodajské služby (CIA)
obrázek
Zdroj: ČT24

Pompeo zasedá od roku 2011 ve Sněmovně reprezentantů USA za stát Kansas. Hlásí se k republikánské konzervativní formaci Tea Party.

Proslul jako kritik mezinárodní dohody s Íránem o jeho jaderném programu a v Kongresu proti ujednání hlasoval. Pompeo požádal o íránské vízum s tím, že se chce osobně ujistit o dodržování dohody, Teherán v červnu jeho žádost odmítl.

Pompeo je otevřeným zastáncem mučicích technik jako například watterboarding při vyslýchání. Je také pro obnovení programu sledování Národní agenturou pro bezpečnost (NSA). Pro Edwarda Snowdena, který rozsah sledovacích aktivit a odposlechů vynesl na veřejnost, by žádal trest smrti za vyzrazení existence těchto programů. Trump přislíbil, že Pompeo bude „brilantním a neúprosným šéfem“ CIA.

O kom se mluví?

Ministrem obrany by se mohl stát vysloužilý generál námořní pěchoty James Mattis. Mattis byl velitelem ozbrojených sil Spojených států pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku. Jako tvrdý a charismatický velitel dostal přezdívku Zuřivý pes. Je také vášnivým čtenářem. V roce 2005 byl kritizován za své vyjádření, že zabíjet lidi je zábava.

Donald Trump s generálem Jamesem Mattisem
Zdroj: Reuters

Šéfem diplomacie se pak s největší pravděpodobností stane bývalý kandidát republikánů na prezidenta z roku 2012 Mitt Romney, který tehdy neuspěl v souboji s Barackem Obamou.

Trump měl s Romneym v předvolební kampani ostré spory. Romney newyorského miliardáře označil mimo jiné za „falešného“. Trump ho zase nazval „zoufalcem“ a jeho kampaň z roku 2012 označil za „nejhorší ze všech“.

Po Trumpově vítězství se ale postupně začali usmiřovat, Romney Trumpovi dokonce zavolal, aby mu pogratuloval. Trump se má funkce prezidenta oficiálně ujmout 20. ledna