Setkání Trumpa a Romneyho: Pouhé otupování hran, či nabídka ministerské funkce?

Zvolený americký prezident Donald Trump pokračuje ve výběru kandidátů do svého kabinetu. Ve Washingtonu se setkal s Mittem Romneyem, jedním ze svých nejhlasitějších kritiků uvnitř republikánské strany. Podle amerických médií by mohl být Romney jedním z kandidátů na pozici ministra zahraničí.

Mitt Romney se sám ucházel o prezidentskou funkci, v roce 2012 ale neuspěl v souboji proti Baracku Obamovi.

Během letošních voleb byl Romney velkým Trumpovým kritikem. Newyorského miliardáře označil mimo jiné za „falešného“. Trump ho zase nazval „zoufalcem“ a jeho kampaň z roku 2012 označil za „nejhorší ze všech“. Po Trumpově vítězství se ale postupně začali usmiřovat, Romney Trumpovi dokonce zavolal, aby mu pogratuloval.

„Schůzka má ukázat, že Trump je ochoten oslovit i jiný proud uvnitř republikánské strany. Romney je všeobecně považován za zástupce umírněnější a tradičnější linie,“ podotkl zpravodaj ČT Martin Řezníček. Případné jmenování Romneyho by zřejmě vneslo do administrativy napětí, na druhou stranu by mohlo uklidnit část voličů.

Setkání obou politiků trvalo zhruba hodinu a dvacet minut. Podle Trumpa proběhl rozhovor „skvěle“, Romney poznamenal, že spolu vedli hlubokou diskusi ohledně hrozeb dnešního světa.

Mluvčí Trumpova týmu Sean Spicer řekl, že se zvolený prezident chce setkat s nejlepšími a nejkvalitnějšími lidmi, kteří budou schopni posunout Spojené státy kupředu. Podle Spicera není až tak důležité, jestli tyto osobnosti s Trumpem ve všem souhlasí, či nikoliv.

Donald Trump hodlá vést rozhovory s adepty na pozice ve své administrativě celý víkend.

Dosud si nastupující prezident vybral poradce pro otázky národní bezpečnosti, kterým bude penzionovaný generál Michael Flynn, ministerstvo spravedlnosti povede alabamský senátor Jeff Sessions a novým ředitelem Ústřední zpravodajské služby (CIA) se stane kongresman Mike Pompeo. Demokraté zkritizovali zejména výběr Sessionse kvůli jeho údajným rasistickým výrokům z minulosti.

Události: Trump jednal s Romneym (zdroj: ČT24)

Trump zaplatí 25 milionů dolarů jako mimosoudní vyrovnání „svým“ studentům

Během příprav na nástup do funkce se Trump rozhodl v rámci mimosoudního vyrovnání vyplatit studentům někdejší Trumpovy univerzity 25 milionů dolarů (638 milionů Kč).

Nově zvolený prezident čelil třem hromadným žalobám kvůli takzvané Trumpově univerzitě, neakreditované virtuální podnikatelské škole, která od roku 2005 do roku 2010 nabízela například realitní a podnikatelské kurzy.

Žalobci, kterých bylo více než šest tisíc, tvrdili, že instituce používala podvodné marketingové praktiky a agresivní prodejní taktiky. Univerzita je měla připravit až o 40 milionů dolarů. Studenti z několika států v žalobě uvedli, že program podvodně sliboval školitele osobně vybrané Trumpem a zavádějící byl podle nich i název univerzita.

Soud týkající se jedné z žalob se měl konat 28. listopadu v San Diegu a Trumpa jako svědka předvolaly obě strany. Soudu měl předsedat Gonzalo Curiel, kterého Trump během prezidentské kampaně označil za podjatého kvůli tomu, že má mexický původ.