Trumpovým ministrem obrany bude Mattis, bývalý velitel z Iráku a Afghánistánu

Nově zvolený americký prezident Donald Trump oznámil, že na post ministra obrany jmenuje příští týden generála ve výslužbě Jamese Mattise. Tento 66letý důstojník námořnictva kromě jiného velel léta americkým jednotkám v Afghánistánu a Iráku.

Mattis byl favoritem na ministra obrany, a to přesto, že se s budoucím prezidentem neshodne v otázce waterboardingu. Postup, při kterém je u vyslýchaného vyvoláván pocit, že se topí, a který je označován za mučení, považuje Trump za účinnou metodu výslechů.

Mattis bude prvním generálem ve výslužbě, který se stane americkým ministrem obrany od roku 1950, kdy do čela Pentagonu jmenoval prezident Harry Truman generála George Marshalla.

Byl velitelem ozbrojených sil Spojených států pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku. Jako tvrdý a charismatický velitel dostal přezdívku Mad Dog (Zuřivý pes). Je také vášnivým čtenářem. V roce 2005 byl kritizován za své vyjádření, že zabíjet lidi je zábava.

Události: Trumpovým ministrem obrany bude generál Mattis (zdroj: ČT24)

Trump oznámil nominaci Mattise ve čtvrtek večer tamního času ve městě Cincinnati ve státu Ohio, kde zahájil sérii shromáždění, na kterých chce v několika amerických státech poděkovat obyvatelům za zvolení do Bílého domu.

„Naše země je velmi rozdělena a my ji sjednotíme. Odsuzujeme netoleranci a předsudky ve všech formách. Odsuzujeme veškerou nenávist a tvrdě odmítáme vyčleňující a rozdělující výroky,“ prohlásil Trump.