Radikál, či nevyrovnaný homosexuál? Střelec před útokem často navštěvoval gay klub

Orlandský útočník před masovou střelbou v gay klubu Pulse často popíjel a někdy byl agresivní, píše místní list Orlando Sentinel (OS) s odkazem na svědky. Muž zabil 49 lidí. Syn afghánských přistěhovalců Omar Mateen se krátce před útokem přihlásil k Islámskému státu. Orlando ve čtvrtek navštíví prezident Barack Obama. Podle něj neexistují důkazy o tom, že má případ širší islamistické pozadí - útočník byl prý ovlivněn radikálním obsahem na internetu.

„Někdy šel do rohu, seděl sám a popíjel, jindy se opil tak, že byl hlučný a agresivní,“ řekl listu Ty Smith, který Mateena v klubu viděl prý nejméně v tuctu případů. Jeden ze svědků uvedl, že byl s Omarem v kontaktu přes mobilní aplikaci pro homosexuály.

Jim Van Horn, který střelce znal, se domnívá, že Omar se neúspěšně snažil vyrovnat s vlastní homosexualitou, což vyústilo v krveprolití.

Vyšetřování FBI ukazuje, že se Mateen radikalizoval na internetu. K Islámskému státu se přihlásil krátce před útokem na Floridě. Vyšetřovatelé ale dosud nenašli důkazy o tom, že by dostával pokyny od teroristických skupin.

Omarova exmanželka už dříve sdělila, že po několika měsících manželství se její muž dostal pod vliv radikálního islámu. Mattenův otec uvedl, že svého syna zažil rozčileného, když před několika měsíci viděl v Miami dva líbající se muže. Náboženství ale prý s jeho činem nemělo nic společného, Omar neměl ani plnovous.

Na Facebooku přitom napsal, že jeho syn „neměl útočit, protože homosexualitu potrestá sám Bůh. Není to úkol pro jeho služebníky“.  

Otec střelce vychvaloval Taliban

Prohlásil také, že den před útokem ho Omar navštívil. „Neviděl jsem na něm žádné známky znepokojení, rozrušení nebo nervozity,“ řekl. Dodal, že jeho syn měl dítě a ženu a že byl velmi uctivý ke svým rodičům. Pozůstalým po obětech v Orlandu vyjádřil soustrast.

Mateenův otec přitom dříve ve videích oceňoval radikální Taliban a kritizoval Pákistán, psal i americkému prezidentovi. Někteří ho označují za podivína.

Mateenova žena Noor Salmanová se podle televize NBC pokoušela svého muže od útoku odradit. Byla údajně u toho, když si Mateen kupoval náboje a pouzdro na pistoli. Policie nyní zvažuje, zda manželku vraha obviní, že chystaný útok neoznámila.

Svět vzpomínal na oběti a odsoudil nenávist

Přímo v Orlandu dorazily na pietní akci tisíce lidí, kteří zapalovali svíčky a přinášeli květiny. Muslimský duchovní vyzval účastníky akce, aby se spojili proti „ideologii nenávisti, smrti a destrukce“. Oběti si připomínali lidé také ve Francii, Austrálii, Británii a Německu.

V New Yorku zhasla světla na slavné budově Empire State Building, kde se konala vzpomínková akce. Vigilie proběhla rovněž v londýnské čtvrti Soho, kde se schází gayové. Lidé tam vypustili 49 balónů - jeden za každou oběť.

V Austrálii byl duhovými barvami rozzářen slavný Harbour Bridge v Sydney. „Může se to stát kdykoli,“ řekl AFP jeden z účastníků piety Paul Savage. 

Obama ve čtvrtek přiletí do Orlanda, kde projeví soustrast rodinám obětí a svou solidaritu s místní komunitou. Prezident již v neděli přislíbil federální pomoc zasažené komunitě v Orlandu. Americké úřady už předešly mnoha útokům a zachránily mnoho životů, nikdy jim
nemůžeme dost poděkovat, uvedl prezident.

Putin vyjádřil Obamovi soustrast

Obamovi v úterý kondoloval i prezident Vladimir Putin, s nímž má šéf Bílého domu od začátku ukrajinské krize napjatý vztah. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov kritizoval homofobní komentáře některých Rusů ke krveprolití se 49 zabitými. „Takové názory jsou naprosto nepřijatelné,“ řekl.

V pondělí přitom moskevská policie zadržela dva ruské občany, kteří chtěli položit květiny k improvizovanému pomníku orlandským obětem. Svíčky a květiny na místo přinášely desítky lidí. V Rusku několik let platí zákaz propagace homosexuality mezi mládeží, který postihuje prakticky jakékoli veřejné projevy odlišné sexuální orientace. Provinilcům hrozí pokuta nebo až 15 dnů vězení.

Lidé si připomínají oběti střelby v Orlandu
Zdroj: Lucy Nicholson/Reuters

Střelba hýbe předvolební kampaní

Nejtragičtější hromadná střelba v dějinách Spojených států se podle očekávání stala zásadním tématem předvolební prezidentské kampaně. Republikán Donald Trump zopakoval svou dřívější výzvu k zákazu vstupu zahraničních muslimů do země a vyzval prezidenta Obamu k rezignaci kvůli tomu, že prý ignoruje hrozbu radikálního islámu. Podle Obamy ale takový krok bezpečnost neposílí a navíc zrazuje hodnoty, na kterých USA stojí. Podobně se vůči Trumpovi ohradil také šéf Sněmovny reprezentantů a republikán Paul Ryan.

Trumpova soupeřka, demokratka Hillary Clintonová, naopak prosazuje lepší prevenci a odmítá démonizaci muslimů. „Orlandský terorista může být mrtvý, ale virus, který otrávil jeho mysl, je stále velmi živý. Musíme využít všechny naše schopnosti čelit džihádistické propagandě na internetu,“ konstatovala kandidátka.

Demokratičtí zákonodárci také vystoupili s novými požadavky na zpřísnění prodeje střelných zbraní, což dlouhodobě prosazuje i Obama.