Kdo je autor nejkrvavější střelby v historii USA? K útoku se přihlásil Islámský stát

Kdo je autor nejkrvavější střelby v historii USA a proč útočil? (zdroj: ČT24)

Ke střelbě v nočním klubu v Orlandu se přihlásila organizace Islámský stát. Uvedla to agentura Amak napojená na IS, kterou citovala agentura Reuters. Při útoku zemřelo 49 lidí (původně se uvádělo 50, ovšem včetně útočníka). Představitelé FBI potvrdili předchozí zprávy médií, že střelcem byl Omar Mateen. Devětadvacetiletý střelec, kterého policie při zásahu zabila, byl občanem Floridy, jeho rodiče ale pocházeli z Afghánistánu. Podle televizní stanice NBC útočník před střelbou volal na tísňovou linku 911 a vyjádřil věrnost vůdci islamistů abú Bakru Bagdádímu. Americký prezident Barack Obama ale uvedl, že policie zatím nezná přesný motiv střelce.

Údajně prošel Mateen střeleckým tréninkem a policie už se o něj zajímala v souvislosti s jinou trestnou činností. Omar Mateen žil ve floridském Port St. Lucie. Ke gay klubu Pulse přijel autem, později po jeho vražedném řádění ho prohledával policejní robot kvůli obavám z uložené výbušniny.

Na útok, při kterém zabil 49 lidí a 53 zranil, byl mladý muž dobře připraven. Vybavil se útočnou puškou AR15 a ruční pistolí. Měl u sebe také podle orlandského policejního šéfa Johna Miny nespecifikovanou výbušninu. 

Jak vyšlo najevo, podezřelý byl v minulosti zaměstnancem bezpečnostní firmy. Zbraně, které použil při střelbě, si legálně pořídil asi týden před útokem. Na dotaz, jak je možné, že je mohl získat, když byl v minulosti v hledáčku policie právě kvůli možným teroristickým vazbám, mluvčí FBI uvedl, že vyšetřování v letech 2013 a 2014 nic nezjistilo a bylo uzavřeno. 

O náboženství nejde, tvrdí otec

Americký vyšetřovací úřad FBI uvedl, že útočník se zřejmě přikláněl k radikálnímu islamismu, ale zatím nemá k dispozici žádné důkazy, že by existovalo přímé spojení mezi střelbou v nočním klubu na Floridě a Islámským státem či jinou zahraniční extremistickou organizací. Představitelé FBI ale potrvdili, že útočník před střelbou volal na tísňovou linku 911 a mluvil o radikální organizaci Islámský stát.

Podle demokratického kongresmana Adama Schiffa ale útočník stoupencem Islámského státu byl. A zástupce FBI Ronald Hopper na dotaz novinářů, zda měl útočník blízko k militantnímu islámu či Islámskému státu, uvedl: „Máme určité náznaky, že tato osoba měla blízko k určité ideologii. Zatím ale nemůžeme říct nic konkrétního.“

S jistotou však zatím nikdo z úřadu nedokáže říc, zda útočník spustil střelbu v nočním klubu z nenávisti, nebo s motivací teroristy. 

Je tu napojení na určitý islamistický radikalismus, stále ale nemáme jasná fakta.
Bill Nelson
senátor

Podle agentury Amak, napojené na IS, kterou citovala agentura Reuters, se však už k činu přihlásila radikální organizace Islámský stát (IS). „Ozbrojený útok na gay noční klub ve městě Orlando v americkém státě Florida, při kterém bylo přes 100 lidí zabito nebo zraněno, provedl bojovník Islámského státu,“ uvedla agentura Amak.

Muž zraněný během střelby v Orlandu
Zdroj: ČTK/AP

Mateenův otec vystoupil po útoku v americké televizi NBC a za čin svého syna se omluvil. „Neměli jsme tušení, že by něco podobného připravoval. Jsme v šoku jako celá země,“ prohlásil. Podle něj ale určitě jeho syna nehnala náboženská motivace. „Velmi ho rozčílilo, když před několika měsíci viděl v Miami dva muže líbat se,“ přiblížil možný motiv synova jednání.

Bývalá manželka: dostal se pod vliv radikálního islámu

List The Washington Post přinesl rozhovor s bývalou manželkou Omara Mateena: podle ní šlo o psychicky labilního násilníka, který ji opakovaně bil. Zpočátku prý bylo manželství normální, později však začal mít její manžel násilné sklony.

Rodina Mateena pochází z Afghánistánu, on se ale narodil v New Yorku. Podle bývalé manželky nebyl zpočátku příliš věřící a chodil často do tělocvičny. Po několika měsících manželství se však dostal pod vliv radikálního islámu. Podle ní vlastnil zbraň malé ráže a pracoval jako hlídač v zařízení pro mladistvé delikventy.

Šok a krveprolití těsně před „zavíračkou“

„Bylo to šokující. Prásk, prásk, prásk, pořád dokola,“ řekl televizi CNN návštěvník klubu Christopher Hansen, kterému se podařilo uniknout na ulici. Venku pak stejně jako další pomáhal odnášet zraněné, na jejichž převoz do nemocnic nestačily sanitky, a tak s nimi jezdily i policejní vozy.

Noční klub na Floridě, kde došlo ke střelbě
Zdroj: ČTK/AP

Podle dalších svědků nebylo zprvu jasné, zda zvuk střelby nepatří k hlasité taneční hudbě. Až s prvními výkřiky „Utíkejte!“ jim děsivá skutečnost došla. John Alamo byl zrovna v zadní části klubu, když útočník vstoupil do místnosti. „Slyšel jsem 20, 40, 60 výstřelů,“ odhaduje. „Pak přestala hrát hudba,“ dodal. Podle Roba Ricka ke střelbě došlo těsně před zavírací dobou. „Každý dopíjel poslední skleničku,“ řekl.

Podle Jackie Smithové, která byla v klubu, střelba nejprve zněla jako ohňostroj. Následně se všichni rozprchli. Podle ní dva přátelé, kteří s ní byli v klubu, byli zasaženi. „Do klubu přišel prostě nějaký chlap a začal střílet po každém. Měl automatickou pušku a nikdo neměl šanci. Prostě jsem se snažila dostat ven,“ řekla.