TÉMA

Střelba v Orlandu

Střelba v Orlandu

Za vypálení mešity, kam chodil orlandský střelec, dostal muž 30 let vězení

Americký soud poslal v pondělí na 30 let za mříže dvaatřicetiletého Josepha Schreibera, který v září vypálil floridskou mešitu spojenou s pachatelem loňského masakru v gayklubu v Orlandu. Při požáru se nikdo nezranil. Schreiber před vynesením rozsudku přečetl prohlášení, podle kterého nebyl jeho čin motivovaný nenávistí vůči muslimům, ale obavami. Trest dostal na základě dohody s prokuraturou.
7. 2. 2017|
Střelba v Orlandu

Kontrola zbraní v USA neprošla. Trump, který je jejím odpůrcem, měl být sám terčem střelby

Americký senát zamítl návrh zákona, podle kterého by lidé podezřelí z terorismu nemohli kupovat zbraně. Dostatečnou podporu nezískaly ani další tři návrhy na zpřísnění prodeje zbraní. Senátoři o nich hlasovali týden po masakru v nočním klubu na Floridě, při kterém zemřelo 49 lidí. Mezi zastánci držení zbraní je i prezidentský kandidát Donald Trump. Na jeho sobotním mítinku se jej jeden z účastníku pokusil zastřelit.
21. 6. 2016Aktualizováno21. 6. 2016, 07:10|
Střelba v Orlandu

Orlandského střelce neřídily zahraniční teroristické skupiny

Střelec Omar Mateen, který před týdnem v gay klubu ve floridském Orlandu zabil 49 lidí a dalších 53 zranil, nebyl podle FBI řízen zahraničními teroristickými skupinami. Mateen, který se při útoku hlásil k Islámskému státu, se radikalizoval v USA. Američtí vyšetřovatelé zveřejnili přepis části jednoho z telefonátů, které střelec vedl s policií.
20. 6. 2016Aktualizováno20. 6. 2016, 22:10|
Střelba v Orlandu

Obama utěšoval v Orlandu pozůstalé, varoval ale před dalšími masakry

Diskriminace sexuálních menšin (LGBT) se musí řešit nejen v USA, ale i v zahraničí, prohlásil šéf Bílého domu Barack Obama po setkání s příbuznými obětí střelce v Orlandu. „Ptali se mě, proč se to pořád děje, nezajímá je politika,“ podotkl prezident, který chce přesvědčit Kongres ovládaný republikány, aby odsouhlasil tvrdší zbraňové zákony. Syn afghánských přistěhovalců Omar Mateen zabil v neděli v gay klubu 49 lidí.
17. 6. 2016Aktualizováno17. 6. 2016, 07:01|
Střelba v Orlandu

Senátor kvůli limitům zbraní odstartoval obstrukce. V kongresu řečnil 15 hodin

Americký senátor Chris Murphy se ve středu rozhodl neopustit řečnický pult v horní sněmovně Kongresu, dokud nezačne příprava zákona omezujícího držení zbraní. Kolem jedenácté hodiny našeho času měl za sebou téměř 15 hodin vystupování, když byla schůze přerušena. Svůj krok, takzvaný filibuster, motivuje tragickým víkendovým incidentem ve floridském Orlandu, kde střelec usmrtil téměř padesát lidí. Na rozdíl od Sněmovny reprezentantů není v Senátu délka projevu nijak omezena.
16. 6. 2016Aktualizováno16. 6. 2016, 11:01|
Střelba v Orlandu

Lidé ze seznamu FBI snadno získají zbraň, tvrdší přístup chce už i Trump

Naprostá většina lidí figurujících na americkém seznamu osob sledovaných kvůli terorismu, kteří si požádali o zbraň, prošla kontrolami a dostala oprávnění k nákupu. Loni se tak stalo v devíti případech z deseti, ukazují vládní data. Přístup ke zbraním se znovu stal hlavním tématem diskuzí po útoku střelce v Orlandu, kdy v útrobách místního gay klubu zemřelo 49 lidí. Aby si podezřelí z terorismu nesměli kupovat zbraně, požadují demokraté, překvapivě ale i republikánský kandidát Donald Trump.
15. 6. 2016Aktualizováno15. 6. 2016, 17:42|
Střelba v Orlandu

Manželka střelce z Orlanda věděla, že plánuje zaútočit. Hrozí jí obvinění ze spoluviny

Útočník Omar Mateen, který v neděli v orlandském gay klubu zastřelil 49 lidí, své manželce předtím řekl, že plánuje džihádistický útok. Úřady už svolaly federální velkou porotu, která by mohla jeho ženu Noor Salmanovou obvinit ze spolupachatelství na nejhorším případu střelby v moderní americké historii.
15. 6. 2016Aktualizováno15. 6. 2016, 10:23|
Střelba v Orlandu

Radikál, či nevyrovnaný homosexuál? Střelec před útokem často navštěvoval gay klub

Orlandský útočník před masovou střelbou v gay klubu Pulse často popíjel a někdy byl agresivní, píše místní list Orlando Sentinel (OS) s odkazem na svědky. Muž zabil 49 lidí. Syn afghánských přistěhovalců Omar Mateen se krátce před útokem přihlásil k Islámskému státu. Orlando ve čtvrtek navštíví prezident Barack Obama. Podle něj neexistují důkazy o tom, že má případ širší islamistické pozadí - útočník byl prý ovlivněn radikálním obsahem na internetu.
14. 6. 2016Aktualizováno14. 6. 2016, 18:06|
Střelba v Orlandu

Útok v Orlandu může přihrát voliče Donaldu Trumpovi, píší média

Střelba v Orlandu by mohla ovlivnit i americké prezidentské volby. Shodují se na tom evropská média. Těžit by z toho mohl zejména republikánský magnát Donald Trump, který už dříve mluvil o zákazu vstupu muslimských imigrantů do USA a boji s radikálním islámem. Demokratka Hillary Clintonová mluví zejména o regulaci prodeje zbraní. Její protikandidát Bernie Sanders vyzval ke zničení Islámského státu (IS). Také Clintonová později uvedla, že IS musí být poražen.
13. 6. 2016Aktualizováno13. 6. 2016, 21:16|
Střelba v Orlandu

Komando zasáhlo v gay klubu až po třech hodinách. Nasadilo obrněný vůz

Až probourání stěny obrněným vozidlem ukončilo několikahodinové nedělní drama v Orlandu. Útočník Omar Mateen už měl v té době na svědomí životy desítek návštěvníků nočního klubu – a další rukojmí zadržoval na tamních záchodech. Zásahová jednotka však nakonec tyto osoby osvobodila a radikála zastřelila. Od začátku střelby do zásahu komanda uběhly těžko uvěřitelné tři hodiny. Otázka proč bude jedním z hlavních témat následujících dní.
13. 6. 2016Aktualizováno13. 6. 2016, 19:45|
Střelba v Orlandu

FBI: Střelec z Orlanda se radikalizoval vlivem teroristických skupin. Motiv je nejasný

Útočník Omar Mateen, který v noci na neděli zastřelil v orlandském gay klubu Pulse 49 lidí, byl dlouholetým zaměstnancem přední bezpečnostní firmy G4S a měl od ní k dispozici služební zbraň. Prošel také u firmy dvěma bezpečnostními prověrkami. K masakru se opětovně přihlásil Islámský stát prostřednictvím své rozhlasové stanice Baján. Napojení Mateena na islámské radikály ale není zatím jasně prokázané, ačkoliv podle mluvčího FBI sám útočník těsně před činem zavolal zpravodajským službám a do telefonu přísahal věrnost IS.
13. 6. 2016Aktualizováno13. 6. 2016, 16:48|
Střelba v Orlandu

Chaos trval hodiny. „Krvácím, všechny vás miluji,“ psal rukojmí střelce z Orlanda

Orlandský gay klub Pulse byl dvě hodiny po sobotní půlnoci narvaný tančícími a smějícími se lidmi, když životy 49 z nich během pár hodin ukončil syn přistěhovalců Omar Mateen. Jeden z návštěvníků uvedl, že střelec se strefoval do rytmu hudby, takže nejprve nic nepoznal. Pak vypukla panika – kdo nebyl poblíž východu, prakticky neměl šanci. Lidé, kteří uvázli s Mateenem uvnitř, psali příbuzným, že je milují. Policie pachatele zneškodnila až po několika hodinách. K útoku se přihlásil Islámský stát (IS).
13. 6. 2016Aktualizováno13. 6. 2016, 15:36|
Střelba v Orlandu

Akcie bezpečnostní firmy G4S se propadly. Pracoval u ní střelec z Orlanda

O víkendu zaútočil v nočním podniku v Orlandu na Floridě střelec, který zabil 49 lidí. Představitelé FBI potvrdili, že útočníkem byl Američan afghánského původu Omar Mateen. V minulosti už byl za trestnou činnost vyšetřován, byl ale také zaměstnán u největší světové firmy pro bezpečnostní služby G4S. Spojitost se střelcem se na firmě zřejmě podepsala, když dopoledne na londýnské burze propadly její akcie o více než šest procent až na sedmileté minimum. Tržní hodnota největší firmy se snížila o téměř 200 milionů liber (6,8 miliardy korun).
13. 6. 2016Aktualizováno13. 6. 2016, 14:51|
Střelba v Orlandu

Studie: Masová střelba je „nakažlivá“, v USA jí nahrávají dostupné zbraně

Syn afghánských přistěhovalců, který zabil v orlandském gay klubu 49 lidí, tedy nejvíce v americké historii, je další z řady pachatelů masové střelby, k níž právě v USA dochází nejčastěji na světě. Vyplývá to z nedávno zveřejněné studie, podle níž je klíčová snadná dostupnost zbraní. Útočníci jsou často duševně choří, touží po slávě a mají s sebou víc zbraní, ukázal výzkum. Odborníci přitom varují, že podobné útoky mohou být nakažlivé.
13. 6. 2016Aktualizováno13. 6. 2016, 12:20|
Střelba v Orlandu

Američané si připomínají oběti masakru v Orlandu

Po celých Spojených státech se konají pietní shromáždění na počest obětí masakru, při kterém devětadvacetiletý Omar Mateen v orlandském gay klubu zabil 49 lidí a dalších 53 zranil. Newyorský mrakodrap Empire State Building se z respektu k mrtvým ponořil z noci na pondělí do tmy, naopak anténní věž Světového obchodního střediska se rozzářila duhovými barvami, které symbolizují homosexuály a transgenderové osoby (LGBT).
13. 6. 2016Aktualizováno13. 6. 2016, 11:56|
Střelba v Orlandu

Smutný rekord. Střelec zabil v orlandském klubu 49 lidí, další jsou v kritickém stavu

Na lidi v nočním podniku v centru města Orlando na Floridě zaútočil střelec. Při jeho běsnění přišlo o život 49 lidí (dříve se mluvilo o 50 obětech, ovšem včetně střelce). 53 lidí bylo zraněno. Po střelbě muž zadržoval v podniku rukojmí, policisté ho po třech hodinách zabili. Představitelé FBI potvrdili předchozí zprávy médií, že útočníkem byl devětadvacetiletý Omar Mateen, Američan afghánského původu, který se narodil v New Yorku a už byl v minulosti za trestnou činnost vyšetřován. Jde o případ střelby s největším počtem obětí v historii USA.
12. 6. 2016Aktualizováno12. 6. 2016, 23:50|
Střelba v Orlandu

Kdo je autor nejkrvavější střelby v historii USA? K útoku se přihlásil Islámský stát

Ke střelbě v nočním klubu v Orlandu se přihlásila organizace Islámský stát. Uvedla to agentura Amak napojená na IS, kterou citovala agentura Reuters. Při útoku zemřelo 49 lidí (původně se uvádělo 50, ovšem včetně útočníka). Představitelé FBI potvrdili předchozí zprávy médií, že střelcem byl Omar Mateen. Devětadvacetiletý střelec, kterého policie při zásahu zabila, byl občanem Floridy, jeho rodiče ale pocházeli z Afghánistánu. Podle televizní stanice NBC útočník před střelbou volal na tísňovou linku 911 a vyjádřil věrnost vůdci islamistů abú Bakru Bagdádímu. Americký prezident Barack Obama ale uvedl, že policie zatím nezná přesný motiv střelce.
12. 6. 2016Aktualizováno12. 6. 2016, 21:52|