Obama utěšoval v Orlandu pozůstalé, varoval ale před dalšími masakry

Diskriminace sexuálních menšin (LGBT) se musí řešit nejen v USA, ale i v zahraničí, prohlásil šéf Bílého domu Barack Obama po setkání s příbuznými obětí střelce v Orlandu. „Ptali se mě, proč se to pořád děje, nezajímá je politika,“ podotkl prezident, který chce přesvědčit Kongres ovládaný republikány, aby odsouhlasil tvrdší zbraňové zákony. Syn afghánských přistěhovalců Omar Mateen zabil v neděli v gay klubu 49 lidí.

Republikánský senátor John McCain prohlásil, že prezident Obama je za masakr odpovědný, jelikož se mu nepodařilo porazit radikální Islámský stát. Právě k této teroristické organizaci se Mateen přihlásil.

Ve čtvrtek se shromáždily před centrem Amway v Orlandu stovky lidí. Prezident Obama a viceprezident Joe Biden uvnitř utěšovali pozůstalé. „Naše srdce jsou také zlomená,“ uvedl prezident.

Oba politici položili věnce k provizornímu památníku a setkali se s vlastníky gay klubu Pulse, kde došlo ke střelbě. „Ti, kteří tu byli zabiti a zraněni, byli zastřeleni jedním vrahem se silnou útočnou zbraní. Motivy střelce možná jsou odlišné od vrahů z Aurory nebo Newtownu, ale ty smrtící nástroje si jsou velmi podobné,“ konstatoval šéf Bílého domu.

Omar Mateen byl podle výpovědi učitelů ze základní školy problémový už v mládí. „Velmi aktivní, neustále v pohybu, hrubá mluva, drzý a agresivní,“ citovala AP hodnocení Mateena od jednoho z jeho někdejších kantorů. Podle školních záznamů začal být považován za problematického ve třetí třídě. Zmíněný učitel si také povšiml, že Omar ještě s jedním spolužákem v písni Mariposa, mariposa (španělsky motýl) zpívali marihuana místo mariposa.

Obama prohlásil, že útočník narušil útočiště pro komunitu LGBT a že je třeba ukončit násilí a diskriminaci vůči těmto osobám. Podle dat listu New York Times je u komunity LGBT větší pravděpodobnost, že bude napadena, než u jakékoli jiné menšiny.

Prezident Obama také znovu vyzval Kongres, aby podezřelým lidem omezil právo na držení zbraní. „My všichni musíme společně učinit více, abychom zastavili vrahy, kteří nás chtějí terorizovat,“ řekl. Dodal, že samotářské útočníky nezastaví jen vojenské či zpravodajské řešení, ale důraznější a širší úsilí. Podle Obamy názor, že krveprolití mohlo zabránit více ozbrojených lidí v klubu, odporuje zdravému rozumu.

Nemůžeme zabránit všem tragédiím. Nemůžeme vymýtit nenávist a zlo z každého srdce v tomto světě, ale můžeme zachránit některé životy. Pokud nebudeme jednat, uvidíme víc masakrů, jako byl tento. Protože jsme se rozhodli umožnit, aby se staly.
Barack Obama

Mateen, který v klubu zaútočil, použil poloautomatickou pušku. Muž byl na seznamu možných teroristů sledovaných FBI, přesto mohl mít zbraň legálně.

Přísnější zákony dlouhodobě prosazují demokraté. Ve středu jeden z členů Kongresu řečnil 15 hodin, aby přinutil senátory zpřísnit zákony. Pro určité omezení se překvapivě vyjádřil už i prezidentský kandidát – republikán Donald Trump.

Čtyři legislativní návrhy projedná senát už příští týden. S jedním z nich přišel republikánský člen horní komory John Cornyn. Ten chce, aby vláda mohla pozdržet prodej střelné zbraně člověku podezřelému z terorismu o tři dny. Pokud by tomu chtěly úřady zabránit trvale, muselo by přijít na řadu rozhodnutí soudu. „Kdyby komukoli mohlo být bráněno v jeho ústavních právech bez řádného zákonného postupu, bylo by to neamerické,“ podotkl zákonodárce.

Demokrati ale takovou předlohu odmítají a tvrdí, že by de facto ničemu nepomohla a teroristi by nakonec zbraně získali. „Nikdo netvrdí, že ti lidé, kteří dodržují zákony, by měli přijít o své zbraně. Ale pokud jste zločinec nebo terorista, je síla asociace držitelů zbraní tak mocná, že i když jste na seznamu teroristů, tak si stejně v Americe zbraň koupit můžete,“ konstatoval demokratický senátor Charles Schumer.

Jeden z internetových serverů, který mapuje případy, kdy v Americe zemřeli nebo byli postřeleni nejméně čtyři lidé, hlásí jen za červen dvacet takových přestřelek s celkem sedmi desítkami obětí.