Chaos trval hodiny. „Krvácím, všechny vás miluji,“ psal rukojmí střelce z Orlanda

Orlandský gay klub Pulse byl dvě hodiny po sobotní půlnoci narvaný tančícími a smějícími se lidmi, když životy 49 z nich během pár hodin ukončil syn přistěhovalců Omar Mateen. Jeden z návštěvníků uvedl, že střelec se strefoval do rytmu hudby, takže nejprve nic nepoznal. Pak vypukla panika – kdo nebyl poblíž východu, prakticky neměl šanci. Lidé, kteří uvázli s Mateenem uvnitř, psali příbuzným, že je milují. Policie pachatele zneškodnila až po několika hodinách. K útoku se přihlásil Islámský stát (IS).

Po listopadovém útoku radikálů na klub Bataclan v Paříži je střelba v Orlandu dalším případem teroristického útoku na civilisty na místech s minimální ostrahou a mnoha potenciálními oběťmi.

Přežít se v Orlandu podařilo návštěvníkům, kteří byli blízko východu, nebo těm, jimž se v prvních vteřinách podařilo utéct. Klub má dva hlavní sály, a když je plno, je v něm velmi málo volného prostoru. „Pokud tam dojde ke střelbě, není těžké dostat každého,“ řekl listu Miami Herald bývalý zaměstnanec klubu Alex Choy.

„Vypnul jsem hudbu a vidím, jak prakticky všichni utíkají pryč. Byl to naprostý chaos,“ řekl listu Orlando Sentinel dýdžej Ray Rivera. Sám se skrčil za svým pultem, kde se k němu připojilo několik návštěvníků. Jakmile střelba na chvíli přestala, na kolenou se odplazili zadním vchodem.

Příbuzní obětí z Orlanda
Zdroj: Steve Nesius/Reuters

Jeden z pravidelných návštěvníků Chris Hansen si zpočátku myslel, že praskavé zvuky patřily k hudbě. „Šlo to skoro do rytmu,“ prohlásil.

„Když jsem se dostal přes ulici, byla tam všude krev,“ řekl. „Někomu jsem pomáhal, protože ležel na břichu a já jsem nevěděl, zda je mrtvý, nebo živý. Sundal jsem si šátek a nacpal jsem ho do díry po kulce, kterou měl v zádech. Viděl jsem postřelené lidi. Viděl jsem krev. Doufejte a modlete se, aby vás nestřelili,“ popsal.

Pachatel si později vzal desítky lidí jako rukojmí. Po několika minutách od zahájení střelby na místo dorazily policejní vozy a tým rychlého nasazení SWAT. Návštěvníci, kteří ještě byli uvnitř, začali přes telefony podávat svědectví o masakru a osobní výpovědi.

„Jde sem, zemřu,“ psala matce jedna z obětí

Jeden z rukojmích, který si říkal Jeff Xcentric Lords, napsal na Facebooku, že byl postřelen. „Krvácím, všechny vás miluji…“. Třicetiletý Eddie Justice se před útočníkem schoval na záchodě, odkud psal matce zprávy, že musí rychle dorazit policie. „Jde sem, zemřu,“ uvedl v jedné z posledních zpráv. Přepis rozhovoru zveřejnil  britský Guardian.

Návštěvník Tony Torres po úniku z klubu začal natáčet scénu venku na video. Je na něm vidět nejméně tucet policejních aut, oslepující světla, jsou slyšet kvílící sirény a nad tím vším létá vrtulník. „Zpátky,“ křičí jeden policista. „Dostali jsme se ven jen taktak. Je to šílené,“ komentoval to Torres.

Během střelby se před klubem shromáždili příbuzní a známí a na místě propukla panika. Policii trvalo tři hodiny, než střelce zneškodnila. Při osvobozování rukojmích použila obrněné vozidlo, kterým prorazila zeď klubu. Takto vzniklým otvorem se řadě lidí podařilo utéct. Krvavá bilance je zatím 49 mrtvých a 53 zraněných, někteří jsou ale ve vážném stavu.

Oběti? Technik, asistent produkce i manažer cestovní kanceláře pro gaye

Město Orlando na svém webu zveřejnilo několik jmen obětí a vyjádřilo soustrast pozůstalým. „Naše myšlenky a modlitby jsou s nimi,“ uvedlo. Na sociálních sítích vznikl hashtag #PrayforOrlando.

Technik pracující v oblasti farmacie Stanley Almodovar III (23) stejně jako mnozí jiní posílal radostná videa přes aplikaci Snapchat. Jeho matka prohlásila, že Stanley měl „velké srdce a byl posedlý svými vlasy, které si na sobotní noc speciálně obarvil“.

Podle zprávy mladý muž vyšel z toalet ve chvíli, kdy všude létaly kulky, a snažil se lidi odsunout z nebezpečné zóny, uvedla jeho teta, která doufala, že pouze utrpěl zranění nohy, nebo ruky, Almodovar ale zemřel.

Edward Sotomayor jr. (34) žil na Floridě a pracoval jako manažer v cestovní kanceláři pro gaye ALandChuck.travel, uvádí mužův profil na LinkedIn. Zemřel, když se snažil dostat svého přítele do bezpečí.

„Edward Sotomayor byl jedním z nejvtipnějších a nejkrásnějších chlapů, kteří žili v Sarasotě“ řekl přítel oběti. Ostatní jeho známí psali, že mají „zlomené srdce“. Sotomayorův bratranec vzpomínal, jak Edward neustále nosil „hloupý cylindr“. „Je srdcervoucí vědět, že se to prostě může stát kdykoliv,“ podotkl David Sotomayor.

Další z obětí, Luis S. Vielma (22), pracoval v zábavním parku filmových studií Universal na atrakci spojené s filmem Harry Potter. Jeho přítel Eddi Anderson ho popsal jako „jednoho z nejupřímnějších a nejlaskavějších lidí, které kdy potkal“. Podle Vielmova kolegy muž „rozzářil místnost hned, jak do ní vkročil“.

Návštěvníci byli většinou latinskoamerického původu

V jednom z krizových center, které po tragédii zřídily úřady v Orlandu, vládne smutek i nejistota. Někteří známí návštěvníků klubu stále nevědí, zda o svých blízkých mluvit v přítomném či minulém čase, píše španělský list El País.

Většina psychologů a sociálních pracovníků, kteří pomáhají známým obětí vyrovnat se s víkendovou tragédií, jsou z Portorika. V Orlandu totiž žije velká komunita z tohoto státu USA s vnitřní samosprávou. Podle Maribely Mejíové bylo přes 95 procent z asi tří stovek účastníků diskotéky latinskoamerického původu.