Policie zatkla Mohameda Abriniho, kterého hledala kvůli útokům v Paříži i Bruselu

Belgická prokuratura oznámila, že byl zatčen jeden z klíčových podezřelých ve vyšetřování listopadových útoků v Paříži, 31letý Belgičan marockého původu Mohamed Abrini. Již předtím o tom informovala belgická veřejnoprávní televize RTBF. Prokuratura bude nyní prověřovat, zda je Abrini zároveň i tajemným „mužem v klobouku“ z bruselského letiště. Kromě Abriniho byli ve stejný den zatčeni další čtyři lidé.

Zadržení Abriniho potvrdil agentuře AFP už dříve nejmenovaný policejní zdroj. Belgická veřejnoprávní stanice VRT uvedla, že byl zatčen v bruselském Anderlechtu. Konkrétně na Place Albert, upřesnil prokurátor Eric van der Sypt.

Podle policie se Abrini spolupodílel na listopadových teroristických útocích v Paříži a zřejmě i na útocích v Bruselu. „Abriniho otisky prstů a vzorky DNA jsme našli v domech ve Schaarbeeku a v dalších budovách, i v autě značky Renault Clio, které používali teroristé při pařížských útocích,“ uvedl prokurátor.

Amatérské záběry svědka, který natočil zatčení Mohameda Abriniho (zdroj: Facebook)

Je Abrini posledním hledaným z letiště?

Podle VRT je „více než pravděpodobné“, že Abrini je mužem v klobouku, kterého letištní kamery zaznamenaly s dvěma atentátníky, kteří se odpálili na letišti Zaventem. Prokuratura ve čtvrtek zveřejnila záběry, kudy muž z letiště odcházel, a požádala veřejnost o pomoc při jeho dopadení. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Osama K. může být společník atentátníka z metra

Dalším zatčeným podezřelým je podle prokuratury Osama K., který byl viděn se sebevražedným pumovým atentátníkem, který v březnu zaútočil v bruselském metru. Podle médií je to Švéd žijící v Belgii - Osama Krayem.

Televize RTBF přišla s informací, že zavazadla, která útočníci naplnili výbušninami a následně je odpálili na bruselském letišti a v metru, nakoupil právě Osama K., a to v největším bruselském nákupním středisku City2 v centru Bruselu.

„Vyšetřování pařížských útoků ukázala, že Osama K. přijel do Belgie 3. října 2015 z německého Ulmu, a to půjčeným autem pronajatým Salahem Abdeslamem. Vyšetřovatelé zjišťují, jestli byl Osama K. druhým mužem atentátu ve stanici metra Maalbeak,“ uvedl federální prokurátor Eric Van der Sypt. Ostatní zadržené prokuratura neupřesnila. Mluvčí po krátkém vyjádření odešel z tiskové konference s tím, že s ohledem na pokračující vyšetřování nelze poskytovat další informace.

Abrini byl dlouholetým kamarádem Salaha Abdeslama

Belgičan marockého původu Abrini byl od dětství kamarádem nedávno dopadeného Salaha Abdeslama. Jejich rodiny spolu sousedily v bruselské čtvrti Molenbeek a oba byli spatřeni krátce před atentáty ze 13. listopadu 2015.

Zachytila ho kamera u čerpací stanice v severní Francii na silnici vedoucí do Paříže, jak řídí pronajatý vůz Renault Clio, který o dva dny později použili teroristé při masakru, který nepřežilo 130 lidí. U benzinové pumpy si společně s Abdeslamem kupovali pití.

Záběry zveřejněné televizí BFM
Zdroj: BFM

Role Abriniho při pařížských útocích je stále nejasná. Jeho příbuzní tvrdí, že v době útoků byl v Bruselu. Sám od atentátů v Paříži nebyl spatřen. Podle listu The Guardian se zřejmě podílel na plánování a logistice akcí. Belgická policie na něj po útocích v Paříži vydala zatykač.

Abrini, který se učil na svářeče, se údajně zapletl do činnosti radikálů v 18 letech. Do policejních záznamů se jeho jméno dostalo kvůli drogovým přestupkům a drobným zločinům.

V roce 2014 jeho mladší bratr padl ve věku 20 let v Sýrii, když bojoval v ozbrojené islamistické skupině vedené Abdelhamidem Abaaoudem. Ten byl pravděpodobně hlavním organizátorem pařížských atentátů a zemřel při policejním zásahu na pařížském předměstí Saint-Denis loni 18. listopadu.