Podle tajných služeb byli pachatelé ve spojení s Abdeslamem

Teroristické útoky na bruselském letišti a v metru si vyžádaly nejméně 34 mrtvých a téměř 200 zraněných. Čtrnáct lidí zahynulo podle hasičů na letišti, kde rovněž utrpělo zranění 92 osob. Podle bruselského starosty Yvana Mayeura si útok v metru u stanice Maalbeek vyžádal nejméně 20 obětí a 106 zraněných. Belgické krizové centrum zvýšilo stupeň teroristického nebezpečí na druhý nejvyšší, postupně ale uvolňuje některá přísná omezení. Zároveň byl v Belgii vyhlášen třídenní smutek.

Výbuchy v Bruselu
Zdroj: ČT24
  • 22. března kolem úterní osmé hodiny ráno (SEČ) došlo na bruselském letišti Zaventem ke dvěma výbuchům v odletové hale. Následně se ozvala exploze také na stanici metra Maalbeek v centru města nedaleko evropských institucí.
  • Zemřelo 32 lidí a tři atentátníci, dalších více než 300 lidí bylo zraněno.
  • K útokům se přihlásila organizace Islámský stát, která podle egyptských zdrojů vyjádřila odhodlání spáchat další útoky. Na útocích se podíleli dva bratři El Bakraouiové – jeden z nich zabíjel na letišti, zatímco druhý v metru – a už dříve sledovaný radikál Nadžim Laachraoui.

Po výbuchu na letišti otřásla exploze také jednou ze stanic metra v Bruselu, v jejíž blízkosti se nacházejí instituce Evropské unie. Sídlo Evropské komise zatím evakuováno nebylo, zaměstnanci institucí EU ale byli upozorněni, aby neopouštěli kanceláře, nebo aby zůstali doma.

„Vlaková souprava právě odjížděla ze stanice Maalbeek, když se ozvala velmi hlasitá exploze. Vypukla panika. Ve stanici bylo v tu chvíli množství lidí,“ citovala agentura AP dvaatřicetiletého svědka Alexandrea Branse, který měl sám krev na obličeji.

Exploze ve stanici Maalbeek si vyžádala až 20 mrtvých a přes stovku zraněných. V centru Bruselu byly později slyšet další menší výbuchy, které ale pravděpodobně byly kontrolované. Belgická média napsala, že pyrotechnici odpálili podezřelý objekt v ulici de la Loi poblíž stanice Maalbeek.

Z bruselského metra byla evakuována i Eva Majerová. Přečtěte si její blog.

Stanice metra Maalbeek
Zdroj: Metroscheme.com/ČT24

V odletové hale bruselského letiště vybuchly dvě bomby

Na bruselském letišti vybuchly dvě bomby. K prvnímu výbuchu došlo v odletové hale u přepážky letecké společnosti American Airlines, poté následovala druhá exploze. Americké aerolinky American Airlines ale tvrzení, že k výbuchům došlo u jejich přepážky, následně popřely. „Byl jsem v bezcelní zóně na letišti a slyšel jsem dvě velmi, velmi hlasité exploze,“ citovala televize SkyNews svědka události Alexe Rossiho. „Cítil jsem chvění budovy. Byl tam také prach a kouř.“

Při útocích na bruselském letišti zahynulo podle hasičů 14 lidí, dalších 92 bylo zraněno. Ministerstvo zahraničí nemá informace o tom, že by při výbuších na letišti v Bruselu byli zraněni čeští občané.

Belgická prokuratura považuje dnešní sérii výbuchů v Bruselu za teroristické útoky a v tomto směru zahájila příslušné vyšetřování. Podle belgického listu La Libre Belgique byly před explozemi slyšet výstřely a arabské výkřiky. Policie údajně v terminálu letiště nalezla útočnou pušku kalašnikov. Belgické bezpečnostní složky našly další zavazadla s výbušninami. 

Doprava v Bruselu je ochromena, letiště zůstane uzavřeno po celý den. Lety mířící do Bruselu byly přesměrovány do Amsterdamu. Zastavena byla i vlaková doprava mezi centrem města a letištěm, které je nyní celé evakuováno. V metropoli během dne nejezdiyl autobusy, tramvaje a ani metro. S úderem čtvrté hodiny se ale omezení začala postupně uvolňovat.

Bruselská policie mezitím provádí razie a pátrá po pěti lidech, kteří mohou mít podle kamerových záznamů s útoky spojitost. Další dva lidi byli zadrženi u bruselského nádraží Midi, další podezřelou osobu dopadli policisté v Amsterdamu.

Belgie po explozích zvýšila v celé zemi varování před teroristickými útoky na čtvrtý, tedy nejvyšší stupeň hrozby. Pařížské letiště Roissy-Charles de Gaulle a letiště ve Frankfurtu nad Mohanem zpřísnila kvůli explozím v Bruselu bezpečnostní opatření. Také česká cizinecká policie zvýšila bezpečnostní opatření na pražském letišti. Na místě jsou mimo jiné i specialisté na vyhledávání výbušnin, po celém letišti bude nasazen vyšší počet hlídek.