Vláda vyhlásila první bezpečnostní stupeň a povolala 550 vojáků

České ministerstvo vnitra spolu s bezpečnostními složkami nastolilo stav, který odpovídá prvnímu, tedy zvýšenému bezpečnostnímu stupni. Jeho vyhlášení večer potvrdila vláda, která také povolala až 550 vojáků, aby pomohli policii. Ta totiž musí důsledněji dohlížet na mezinárodní letiště v Praze, Brně, Ostravě, Pardubicích a Karlových Varech, pražské metro, důležité úřady a objekty strategického významu, jako jsou například jaderné elektrárny Dukovany a Temelín.

Do mimořádných hlídek, zčásti vybavených psy cvičenými na odhalování výbušnin, nastoupilo několik set policistů. Ministr vnitra Milan Chovanec navíc oznámil, že požádal armádu, aby poskytla další stovky mužů, kteří by hlídkovali společně s policisty. Podle večerního rozhodnutí vlády pomůže policii až 550 vojáků.

Konkrétně by podle ministra obrany Martina Stropnického mělo posílit policejní hlídky v Praze 350 vojáků a po stovce v Brně a Ostravě. „Budou spolu s příslušníky Policie ČR působit ve smíšených hlídkách na letištích, nádražích a dalších místech se zvýšenou koncentrací osob,“ popsal náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Více hlídek než obvykle již je například na pražském Letišti Václava Havla, policisté jsou v neprůstřelných vestách a mají psy vycvičené k hledání výbušnin. Pozornost policistů vzbudily i tři ženy, které nechaly kufry ležet bez dozoru, zatímco se odbavovaly. Potom musely zavazadla zcela vyprázdnit, aby policisty ujistily, že v nich nejsou nebezpečné předměty.

Ministr Chovanec však informoval o tom, že podle aktuálních informací tajných služeb nehrozí České republice žádné bezprostřední nebezpečí teroristického útoku a že mimořádná opatření mají především preventivní charakter. Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v poledne kvůli výbuchům v Bruselu sešel s Chovancem, zástupci tajných služeb a policie. 

UDÁLOSTI: Na události v Belgii okamžitě reagovaly české úřady (zdroj: ČT24)

Lety mezi Prahou a Bruselem zrušeny nebo odloženy

Ministerstvo zahraničí vyzývá české občany, aby odložili své cesty do Bruselu a zvážili cestování do Belgie. „Brusel teď není bezpečným místem,“ uvedl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. 

Mezi Prahou a bruselským letištěm Zaventem, kterým ráno otřásly dvě exploze, bylo na úterý naplánováno celkem deset letů. Pět z nich mělo být z Prahy do Bruselu, pět opačným směrem. Kvůli výbuchům ale odletěly jen dva ranní spoje z Prahy, jeden z nich poté uvízl na přistávací ploše v Bruselu. Cestující směli vystoupit až před jedenáctou dopoledne, zhruba po třech hodinách čekání. Další dva stroje, které měly přistát v Praze, z Bruselu nestihly odletět. Zrušeny již jsou i dva ze tří odletů plánovaných na středu dopoledne.

Pokud cestující na letišti zjistí, že u jejich spoje svítí zlověstný nápis „zrušeno“, mají alespoň nárok na navrácení ceny letenky. „Cestující, kterým byly zrušeny lety, mají nárok na vrácení peněz, případně přesměrování na jiný let,“ upřesnil ředitel portálu Letuška.cz Josef Trejbal. Dodal, že se nárok týká pouze zrušených letů, cestující tak nemají nárok na další kompenzace, pokud například uváznou v Belgii.

Autobusový dopravce Student Agency, který provozuje denně spojení Praha - Brusel - Londýn a zpět, bude zastavovat na náhradní autobusové zastávce poblíž Bruselu, protože bruselské nádraží je zavřené. Opatření se pro úterý týká dvou spojů. „Klientům, kteří v úterý odpoledne mají cestovat do nebo z Bruselu, nabízíme možnost stornování nebo přerezervování jízdenky zdarma,“ sdělila mluvčí Student Agency Radka Šťávová.  

Zatím nejsou informace, že by mezi oběťmi byli Češi

Ministerstvo zahraničí dosud nemá informace o tom, že by při výbuších na letišti v Bruselu byli zraněni nebo zabiti čeští občané. Další informace o explozích zjišťuje. „V Bruselu momentálně žijí nebo pobývají tisíce českých občanů. Nemáme ale zatím žádné informace o tom, že by některý z nich byl mezi oběťmi výbuchů,“ sdělil ministr Zaorálek.

Ministerstvo zahraničí vyzývá české občany, aby odložili veškeré cesty do Bruselu. Doporučuje také, aby zvážili cestu do dalších částí Belgie.
Irena Valentová
tiskový odbor ministerstva zahraničí

Prezident varoval před podceňováním potenciálu teroristů

K bruselským událostem se vyjádřil prezident Miloš Zeman: „Prezident je otřesen teroristickými útoky v Belgii a varuje před podceněním terorismu,“ uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. V rozhovoru pro Českou televizi pak prezident řekl, že současná bezpečnostní opatření v Česku považuje za naprosto adekvátní a plně je podporuje.

Zároveň varoval před podceňováním potenciálu teroristů, zejména v souvislosti s migrační vlnou. Odhaduje se, že jen v Německu, kde je zhruba milion uprchlíků, je z nich asi 8,5 tisíce takzvaných džihádistů, řekl prezident. „Takže teroristé mají bohužel dostatečnou zásobu pro další, často sebevražedné teroristické útoky,“ dodal.

Migrace nesporně je rizikovým faktorem. Nikdo ze skutečných odborníků nepochybuje o tom, že Islámský stát v rámci migrační vlny vyslal džihádisty do Evropy, aby tam vraždili.
Miloš Zeman

Zvýšená bezpečnostní opatření se dotkla i Pražského hradu. Zrušil cvičné odpálení dělostřeleckých salv plánované na večer. Podle prezidentova mluvčího šlo o nácvik oslav příjezdu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. „Tuto akci jsme právě s ohledem na dramatickou situaci v EU zrušili,“ uvedl mluvčí.

Nenechme se zastrašit, vyzývají politici

Premiér Sobotka vyjádřil podporu belgické vládě v jejím boji proti terorismu. „Odsuzuji teroristické útoky, jedná se o útok na základní hodnoty demokracie a svobody, které sdílí všechny evropské země včetně České republiky. Teroristy se nesmíme nechat zastrašit, pachatelé musí být dopadeni a potrestáni,“ dodal premiér.

„Jsem otřesen teroristickým útokem na bruselském letišti,“ uvedl na Twitteru ministr průmyslu Jan Mládek z ČSSD, podle něhož není možné zlu ustupovat.

Předseda ODS Petr Fiala útoky označil za teroristické. „Myslím na lidi zasažené terorem v Bruselu. Nenechme se ale zastrašit. To radikálové chtějí. Jediným řešením je pokračování v boji proti lidem, kteří nenávidí náš svět,“ napsal v tiskovém prohlášení.

„Cítím hněv a smutek, nemohu spát. EU potřebuje získat bezpečnostní rozměr,“ uvedl na Twitteru lidovecký europoslanec Pavel Svoboda. Soustrast všem pozůstalým po obětech vyjádřil státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.