Jak se ztratil třetí terorista z letiště? Belgická policie ukázala nahrávky

Kamerové záběry teroristy z Bruselu (zdroj: ČT24)

Belgičtí vyšetřovatelé zveřejnili nové záběry jednoho z teroristů, kteří se podíleli na nedávných atentátech v bruselské letištní hale. Nahrávka ukazuje třetího z mužů, jak po atentátech opouští letiště Zaventem. Policie vyzvala obyvatele, aby s identifikací komplice na útěku pomohli. Při útocích 22. března zemřelo na bruselském letišti a ve stanici metra Maalbeek 32 lidí.

Muže zachytily průmyslové kamery naposledy zhruba v 9:50 místního času, kdy měl na sobě klobouk a světlou bundu. V té době uplynuly od útoku téměř dvě hodiny a muž na videu procházel ulicí Chausee de Louvain. Posléze byl zřejmě spatřen ještě nějakou dobu v ulicích města Zaventem, kde se mezinárodní letiště nachází.

Dva jeho komplici zemřeli při sebevražedném bombovém atentátu přímo na letišti. Třetí muž na místě nechal pouze bombu, kterou poté zneškodnili pyrotechnici. K útoku se posléze přihlásilo radikální hnutí Islámský stát.

Záběry třetího komplice
Zdroj: ČTK/AP

„Zvlášť nás zajímá ten kabát. Mohl by nám o hledaném mnoho říci,“ zdůraznil prokurátor Eric Van Der Sypt na tiskové konferenci. Vyjádřil naději, že kabát a pachatele mohl někdo na uvedené trase zahlédnout. Nevyloučil, že podezřelého mohl někdo dokonce náhodně natočit či vyfotografovat na pozadí svých snímků, aniž by věděl, o koho jde.

Policie sestavila trasu, po které se muž v Zaventem pohyboval
Zdroj: ČTK/AP

Abdeslama vydají do Francie v řádu týdnů

Několik dní před atentátem byl právě v Bruselu zadržen nejhledanější muž Evropy a spolutvůrce listopadových útoků v Paříži Salah Abdeslam. Útoky ve francouzské a belgické metropoli tak měly zřejmě propojení právě v osobě Abdeslama. Belgie nyní oznámila, že Abdeslama vydá ke stíhání do Francie, a to během několika týdnů.

„Nejdříve musí být vyslechnut v jiném případě,“ řekl Abdeslamův právní zástupce Sven Mary s odkazem na přestřelku v Bruselu 15. března. V domě, odkud tehdy ozbrojenci na policisty stříleli, vyšetřovatelé nalezli Abdeslamovy otisky. Objevili zde také vlajku radikálního hnutí Islámský stát. Tři dny poté policie Abdeslama v belgické metropoli dopadla.

Mary již dříve prohlásil, že jeho klient se nebrání vydání do Francie a že s francouzskými úřady chce spolupracovat. Přeje si také, aby vydání proběhlo co nejrychleji.

Při atentátech 13. listopadu 2015 v Paříži skupina džihádistů povraždila 130 lidí a další stovky osob zranila. Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že Abdeslam si během atentátu sebevražedný útok rozmyslel a uprchl do Bruselu.