Státní zástupce žádá pro ředitele Lesní správy Lány Baláka přísnější trest

Státní zástupce požaduje přísnější trest pro ředitele Lesní správy Lány Miloše Baláka a další obžalované v případu ovlivňování veřejné zakázky na druhou etapu opravy svahů v Lánské oboře. Odvolání podali také všichni obžalovaní. České televizi to potvrdil předseda senátu Okresního soudu v Kladně Petr Sedlařík.

Kladenský soud v květnu Balákovi uložil nepodmíněný tříletý trest ve věznici s ostrahou, čtyřletý zákaz činnosti a peněžitý trest 1,8 milionu korun. Manažer firmy Energie stavební – báňská (ESB) Libor Tkadlec dostal podmíněný trest dva a půl roku s odkladem na čtyři roky a peněžitý trest. Firma ESB má pak zaplatit přes pět milionů korun a má tříletý zákaz účasti ve veřejných zakázkách. Tresty jsou zatím nepravomocné.

„Odvolání podaly všechny strany, státní zástupce v neprospěch všech obžalovaných s požadavkem přísnějších trestů, obžalovaní pochopitelně brojí už proti výroku o vině,“ uvedl pro ČT Sedlařík. Firma ESB se proti rozsudku odvolala na místě, další obžalovaní a žalobce pak v průběhu léta a podzimu. Odvoláními se nyní bude zabývat Krajský soud v Praze.

Státní zástupce Jiří Pražák v dubnu navrhl za manipulaci se zakázkou Balákovi čtyřletý trest a zákaz činnosti, Tkadlecovi trest tři a půl roku a firmě ESB peněžitý trest osm milionů korun a zákaz plnění veřejných zakázek nejméně tři roky. Vyšší tresty požaduje dál.

Státní zástupce požaduje pro Baláka delší pobyt ve vězení

„U Miloše Baláka navrhuje uložení přísnějšího nepodmíněného trestu odnětí svobody, u Libora Tkadlece navrhuje uložení nepodmíněného trestu odnětí svobody (místo uloženého podmíněného) a vyšší peněžitý trest, rovněž u Energie – stavební a báňská, a. s. požaduje uložení vyššího peněžitého trestu,“ upřesnila obsah odvolání státního zástupce mluvčí Krajského soudu v Praze Hana Černá.

Veřejná zakázka se týkala druhé etapy zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava na Kladensku. K nezákonnému zjednání výhody mělo dojít zhruba před pěti lety. Podle Sedlaříka obžalovaní ovlivňovali přípravu projektu a porušili zásady pro zadávání veřejných zakázek včetně rovného přístupu pro všechny účastníky a transparentnosti. Společnost ESB měla mít ze zakázky zisk téměř devět milionů korun, to se ale vzhledem k zahájení trestního stíhání nestalo.

Obžalovaní od začátku odmítají, že by se dopouštěli nezákonného jednání. Obhájci kritizovali využití odposlechů, které podle nich neprověřovaly konkrétní trestné činy, a tudíž jsou údajně nezákonné. Tkadlec se v nich například chlubil, že tendr připravila Lesní správa Lány přímo pro něj. Jedním z důkazů byl také notebook zaměstnankyně ESB, ve kterém byly shromážděné interní informace z Lesní správy Lány.

Balák v současnosti čelí ještě další obžalobě. Státní zástupkyně ho v srpnu obžalovala za porušení povinností při správě cizího majetku v souvislosti s těžbou kamene v Lánské oboře. V případě prokázání viny a odsouzení by mu mohlo hrozit až pět let vězení. Případ začne na konci listopadu projednávat kladenský soud.

Lesní správa Lány je příspěvkovou organizací Kanceláře prezidenta republiky, stará se téměř o 5800 hektarů státních pozemků. Většinu tvoří lesy, součástí je též lánská obora.