Reportéři ČT: Rodina šéfa lánské lesní správy Baláka získala několik nemovitostí ze zkrachovalých firem, které sám řídil

Reportéři ČT: Bohatství z bankrotu (zdroj: ČT24)

Blízký spolupracovník prezidentského kancléře Vratislava Mynáře a šéf Lesní správy Lány Miloš Balák stojí před soudem kvůli podezření z manipulace s dvousetmilionovou zakázkou v Lánské oboře. V minulosti řídil dvě soukromé lesnické firmy, obě pod jeho vedením zkrachovaly. Reportéři ČT se nyní zabývali majetkem obou firem, jehož část velmi výhodně získala Balákova rodina. Reportáž „Bohatství z bankrotu“ natáčely Jana Neumannová a Adéla Paclíková.

Reportéři ČT zjistili, že rodina Miloše Baláka velmi výhodně koupila několik nemovitostí, takových nákupů bylo v posledních letech víc. Vždy šlo o domy, které původně patřily společnostem, jimž šéfoval právě Balák. Firmy o tento majetek přišly kvůli dluhům. 

Obě soukromé lesnické firmy Balák řídil ještě před svým působením v Lánské oboře. První z těchto společností se jmenuje Lesy Hluboká nad Vltavou a byla velmi úspěšná. „(Firma) nečekaně vyskočila po roce 2002, kdy se stal ministrem zemědělství Jaroslav Palas. Tehdy začala dostávat a vyhrávat tendry od státní společnosti Lesy ČR,“ řekl novinář serveru Seznam Zprávy Václav Dolejší. 

Společnost později o zakázky přišla a dostala se do velkých dluhů. To vyvrcholilo v roce 2012, kdy už Lesy Hluboká nad Vltavou nebyly schopny splácet své pohledávky. Dluhy firmy měly být až 44 milionů korun. 

Majitelé jsou z Belgie a Lucemburska

V té době už Balák firmě šéfoval deset let, není však jasné, kdo byl majitelem společnosti. Z obchodního rejstříku lze vyčíst pouze to, že sídlila v Lucembursku. Stejní majitelé vlastnili i druhou lesnickou firmu České lesy, kterou také řídil Balák, a to ve stejnou dobu. Ta však měla na rozdíl od Lesů Hluboká nad Vltavou velký majetek. 

„Akcionářem Českých lesů je společnost, jejímž vlatníkem je jeden Belgičan a dva Lucemburčané,“ řekl právní zástupce původního vlastníka společností Vojtěch Slowik. Podrobnosti ale sdělit odmítl s tím, že od těchto osob nemá svolení. 

Společnosti České lesy patřily například rodinné domy, pozemky nebo průmyslové areály v Hluboké nad Vltavou. Cena těchto nemovitostí byla v roce 2012 odhadnuta na 120 milionů korun. Situaci zadlužené lesnické firmy Balák řešil tak, že si společnost Lesy Hluboká nad Vltavou vzala několik úvěrů a zaručila se za ně firmou České lesy a jejím majetkem.

Desetimilionové půjčky poskytla firma KKCG českého miliardáře Karla Komárka. „KKCG požadovala, aby ještě někdo zodpovídal za řádné a včasné splacení. Proto ekonomicky silné České lesy k té smlouvě a k tomu závazku Lesy Hluboká nad Vltavou přistoupily jako ručitelé,“ řekl advokát Petr Toman. 

Úvěry na podezřele krátkou dobu

„Nepoznali jsme, že skutečným cílem celého jednání bylo vyvedení veškerého majetku z naší společnosti České lesy a jeho následné převzetí nebo zpeněžení,“ uvedl zástupce původního majitele firmy České lesy Michal Wittmann. 

Reportérům ČT se podařilo získat smlouvy o úvěrech, pod které se podepsal právě Miloš Balák. Ve smlouvách stojí, že si lesnická firma Lesy Hluboká nad Vltavou bere půjčku nejprve 23 milionů korun, později s možným navýšením až o 17 milionů. Splatnost však byla velmi krátká –⁠ jenom tři měsíce. 

„Lze shledat, že (smlouvy) jsou velmi nestandardní. Podmínky, které v nich jsou nastaveny, jsou pro dlužníka takřka likvidační, splatnost těch jednotlivých úvěrů je velice krátká,“ upozornil právník Viktor Rossmann. Také děkan Fakulty financí a účetnictví VŠE v Praze Ladislav Mejzlík řekl, že představa, že dlužník za tři měsíce splatí takový úvěr, je velmi nepravděpodobná. 

Lesy Hluboká nad Vltavou úvěr nesplatily. KKCG, která společnosti peníze půjčila, přeprodává své pohledávky firmě Milroy, která sídlí v Panamě. Tyto země se podle Mejzlíka nejčastěji používají zejména pro zakrytí skutečných vlastníků firem. 

Vzhledem k tomu, že Lesy Hluboká nad Vltavou úvěr nesplatily, přišla společnost České lesy o majetek. Ten byl ale v několikanásobně vyšší hodnotě než samotná půjčka. Stalo se tak na základě úvěrových smluv, které za obě společnosti podepsal Miloš Balák. 

Ředitel Lesní správy Lány ale tvrdí, že ve skutečnosti byly smlouvy k úvěru s firmou KKCG vstupenkou do lesnického podnikání. „Nejednalo se o půjčku, ale de facto o zálohu, která měla být později kapitalizována,“ uvedl. To znamená, že strategický partner by získal část akcií Lesů Hluboká nad Vltavou a začal by také v lesnictví podnikat. Firma KKCG ale tvrdí něco jiného. 

Zisk šel za firmou Milroy

„Jednalo se o standardní půjčku. Délka půjčky vycházela z požadavku dlužníka a jeho podnikatelského záměru. Poté co se ukázalo, že dlužníci nejsou schopni splácet, skupina KKCG prodala pohledávky společnosti Milroy. Tím byla pro KKCG celá transakce uzavřena,“ napsala mluvčí skupiny KKCG Dana Dvořáková. 

Právě za společností Milroy, která sídlí v Panamě, měl jít veškerý zisk z transakcí. V Česku firmu zastupoval jenom advokát, na žádost o rozhovor ale nereagoval. Vyjádření odmítl i Miloš Balák. 

Poté, co obě firmy, které Balák řídil, skončily v dluzích a jejich majetek v panamské firmě Milroy, se některé z nemovitostí v krátkém čase dostaly k jeho rodině, a to za zlomek jejich původní ceny. Balákova manželka tak například za 750 tisíc korun koupila dům v Jivině, jehož cena byla původně dva miliony. Dříve nemovitost vlastnily Lesy Hluboká nad Vltavou. „Jedná se o dům, kde jsem v té době bydlel. A když se ukázala možnost ho koupit, prostě jsem ji využil,“ reagoval Balák.  

Jeho manželka však velmi výhodně koupila i další nemovitost, jednalo se o polovinu rodinného domu, za který firma České lesy původně zaplatila tři a půl milionu korun. Balákova žena ho však koupila za 620 tisíc. 

V obou případech podezřelých prodejů nemovitostí figuruje jako prostředník spolek Safari muzeum Hostín, který ve středních Čechách provozuje safari. Firma Milroy prodala středočeskému mysliveckému spolku nemovitosti za ceny, za které je vzápětí získala manželka Miloše Baláka, který je sám myslivcem. Jakou úlohu v tomto případu hrají hostínští myslivci, se ale reportérkám zjistit nepodařilo, v sídle spolku s nimi nikdo mluvit nechtěl.  

Luxusní dům za čtvrtinovou cenu

Další dům koupila za dva a půl milionu korun Balákova manželka nedávno. Jde o objekt v rezidenční čtvrti v Hluboké nad Vltavou, který dříve patřil firmě České lesy. „Jedná se o nádherné rezidenční bydlení, žádanou lokalitu,“ řekl realitní odborník Ivan Horňák s tím, že dům v takové lokalitě by měl stát šest až deset milionů korun. „Kdybych já nabízel tuto nemovitost v této lokalitě za tuto cenu (2,5 milionu), tak mi zájemci urvou ruce,“ dodal. 

I tento dům se z firmy Milroy dostal k rodině Miloše Baláka přes prostředníka, tentokrát šlo o podnikatele Lukáše Basíka. „Děkuji za nabídku rozhovoru, ale nebudu své soukromé aktivity do médií nijak komentovat,“ napsal. Balák pouze řekl, že důvody, proč majitel dům prodal pod cenou, nezná. 

„Pokud se manželka pana Baláka dostane k nemovitosti pod cenou, tak to samozřejmě vyvolává otázky, zda tato výhodná koupě není formou odměny za nějakou protislužbu,“ reagoval na podezřelé nákupy nemovitostí Mejzlík. „Jim šlo o to, vyvést ten majetek a rozdělit si ho mezi sebou. To se dá dneska snadno doložit,“ uvedl Slowik. 

 Lucemburská firma, která společnosti Lesy Hluboká nad Vltavou a České lesy vlastnila, vede v Česku řadu soudních sporů, ve kterých se domáhá vrácení majetku. „Celé toto schéma na mě působí, jako když se nějaká skupina snažila vyvést majetek z těch společností. Z bohaté společnosti se tak stane vytunelovaná schránka, a to díky jednáním, která udělal pan Balák jako člověk, který měl oprávnění tyto obchody udělat,“ komentoval právník Transparency International Jan Dupák.