Dotaci, kterou dostal kancléř Mynář na zasněžování sjezdovky, chce úřad vrátit

Firma, kterou spoluvlastnil kancléř prezidenta Vratislav Mynář, nejpravděpodobněji bude muset vrátit dotaci 1,4 milionu korun. Peníze získala na zasněžování sjezdovky v Nové Lhotě na Hodonínsku, sněžná děla ale už pět let rezavějí v nefunkčním areálu. Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) zahájil řízení o vrácení peněz. Informuje o tom deník MF DNES a server iDNES.cz.

Problémy s dotacemi kolem lyžařského areálu má i Mynářova firma v nedalekých Osvětimanech. Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava, spravující rozdělování části dotací EU, požádal policii o prověření dotace, napsal ve čtvrtek server Seznam Zprávy.

Úřad rady v minulosti přidělil Mynářově firmě Clever Management evropskou dotaci šest milionů korun na stavbu penzionu. Organizace Transparency International (TI) kvůli tomu letos podala na Mynáře trestní oznámení.

Zatímco v Osvětimanech začal Mynář svah zasněžovat z načerno postaveného rybníku, v Nové Lhotě mu nelegální vybudování nádrže zakázalo vedení Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty, píše iDNES.cz. Území totiž spadá do nejpřísnější zóny ochrany přírody a vody je tam dlouhodobý nedostatek, umělé zasněžování tedy nebylo možné. Navzdory tomu si firma dotace nechala a zdejší vleky tady dodnes stojí.

„SZIF bude zahajovat řízení o vrácení dotace na dva projekty. V obou případech už byly doručeny dokumenty a žadatel má nyní lhůtu na vyjádření včetně možnosti nahlédnutí do spisu. Poté vydáme rozhodnutí o vrácení dotace. Od jeho doručení má příjemce 60 dní na vrácení peněz. Může se samozřejmě odvolat, ale rozhodnutí je pravomocné a nemá odkladný účinek,“ řekla mluvčí SZIF Vladimíra Nováková.

Fond podle ní bude po společnosti Ski-Moravia vymáhat 1,2 milionu, které Mynář chtěl na vybudování čerpací stanice pro zasněžování – jenže ta nemá odkud pumpovat vodu. Zpět chce úřad i dalších 200 tisíc korun, které kancléři poslal na vztyčení stožárů s osvětlením svahu, po němž nejezdí žádní lyžaři. Peníze by měla firma vrátit do konce listopadu.

Mynář už nyní ve firmě jako spolumajitel oficiálně nefiguruje, svůj podíl podle serveru přepsal v roce 2013 na nynějšího starostu Osvětiman Aleše Pfeffera. A to poté, co projekt na zasněžování sjezdovky zkrachoval a vleky v areálu se zastavily. 

Mynář i Pfeffer se k situaci odmítli vyjádřit. „Ve společnosti Ski-Moravia už 6 let nemám podíl a netuším, co se v ní děje, co dělá a co řeší. Nemám se tak k čemu vyjádřit,“ napsal ČT Mynář.

„Není úplně přesné, že nemá Mynář na firmu dnes už žádné vazby. Má k ní blízko, navíc mu firma dluží 1,7 milionu korun,“ dodal redaktor MF Dnes Lukáš Valášek s tím, že k čerpání dotací došlo ještě předtím, než se Mynář stal kancléřem prezidenta republiky.

Redaktor MF Dnes Valášek: Mynář nekomunikuje a tvrdí, že s firmou nemá nic společného. Jenže ta mu dluží peníze (zdroj: ČT24)