TÉMA

Hluboká nad Vltavou

Bouřky o víkendu komplikovaly dopravu. Na severu Čech se objevila supercela

Bouřky v sobotu a v neděli zasáhly Česko a komplikovaly dopravu na železnici. Na několika místech stromy po bouřce popadaly na koleje nebo na trolejové vedení. Středočeští hasiči v neděli odpoledne a večer nejčastěji zasahovali na Mělnicku. Většinou odstraňovali spadlé stromy nebo čerpali vodu z budov. Na Mělnicku se podle meteorologů objevila i takzvaná supercela a padaly tam kroupy o velikosti tří až čtyř centimetrů. S ohledem na deštivé počasí také už není v žádném kraji riziko vzniku a šíření požárů. Informuje o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
30. 7. 2023Aktualizováno30. 7. 2023, 22:25|

Sezona dovolených se blíží. Většina zájezdů je vyprodaných, nápor očekávají i kempy v Česku

Už jen několik dní zbývá do začátku prázdnin a řada lidí hned o víkendu vyrazí na dovolenou. Češi se letos chystají cestovat nejen do zahraničí, kam vyrazí více než polovina těch, kteří plánují dovolenou, ale také v tuzemsku. Oblíbili si třeba cykloturistiku, horské túry nebo návštěvy památek. Na hlavních tazích se tak dá ke konci týdne očekávat zvýšený provoz.
26. 6. 2023|

U Vrbenských rybníků v Českých Budějovicích uhynuly desítky racků. Měli ptačí chřipku

V Českých Budějovicích uhynuly tento týden desítky racků u Vrbenských rybníků. Vyšetřením se u nich potvrdil výskyt ptačí chřipky, řekl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Jde o čtvrtý případ této nákazy v zemi. Ve čtvrtek se prokázala také u hromadného úhynu racků na Kroměřížsku. Masivní úhyn racků způsobený ptačí chřipkou zaznamenali veterináři v uplynulých dnech i na Hodonínsku a Kladensku.
7. 4. 2023Aktualizováno7. 4. 2023, 12:48|

V kuželně nebo autoservisu. Lidé budou volit prezidenta i na neobvyklých místech

Kuželna, sauna, autoservis nebo kuchyň domu. I na těchto kuriózních místech mohou lidé v příštím týdnu odevzdat svůj hlasovací lístek v prezidentské volbě. Starostové oslovení Českou televizí se shodují, že tyto lokality zvolili kvůli nedostatku jiného vhodného prostoru. Volby se obvykle konají ve školních budovách, kulturních sálech nebo na obecních úřadech. Lidé s covidem-19 pak mohou odvolit i z auta.
8. 1. 2023|

Sníh komplikoval dopravu na silnicích, vlaky místy stále nejezdí. Zastavil i dodávky elektřiny

Kvůli závadám souvisejícím s počasím nejezdí vlaky na dvou tratích v jižních Čechách. Je to ale již jen ozvěna toho, co se dělo přes den. Kvůli množství mokrého sněhu, který lámal stromy a elektrické vedení, byly velké potíže na silnicích a železnici. Velmi složité bylo dostat se z Prahy do jižních Čech, nejezdily vlaky po koridoru ani auta po dálnici D3. Kromě jižních Čech byly velké potíže i na Vysočině. V Libereckém kraji byla kvůli sněžení pro nákladní vozy zavřená silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Přerušeny byly také dodávky elektřiny. Na jihu Čech a částečně na Vysočině zůstává večer bez elektřiny 4 600 odběrných míst.
6. 12. 2022Aktualizováno6. 12. 2022, 23:26|

Tuzemské filmové festivaly zajímá Stephen Daldry, plasty ve vodě a hrnec smíchu

Nejnovější film Woodyho Allena Festival pana Rifkina zahájí v pátek letošní ročník Febiofestu. Tradičně se koná v Praze a následně v ozvěnách dolehne i do regionů. V Novém Městě nad Metují vrcholí Festival české filmové komedie a v Hluboké nad Vltavou i o víkendu pokračuje přehlídka dokumentů Voda, moře, oceány.
17. 9. 2021|

Lodní doprava na Vltavě láme rekordy. Přibývá i nehod na řekách

Řeka Vltava zažívá v lodní dopravě rekordní sezonu, jen letos v červenci se na její horní úsek vydaly víc než čtyři tisíce lodí. Z toho vyplývá, že za posledních pět let se zájem o plavbu zvýšil téměř trojnásobně. Povodí Vltavy proto buduje další místa ke kotvení, plánuje také prodloužit otevírací dobu plavebních komor.
20. 8. 2021|

Popadané stromy zastavily vlaky v Libereckém kraji, zablokovaly i silnici u Železného Brodu

Silný vítr a popadané stromy zkomplikovaly v podvečer dopravu na Jablonecku a Semilsku. Spadlé stromy zablokovaly hlavní silnici 10 ze Železného Brodu na Tanvald, a zkomplikovaly i dopravu na dalších místech. Během hodiny vyjížděli hasiči k desítce popadaných stromů, nejvíc v oblasti kolem Železného Brodu, řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Eva Klímová.
11. 7. 2021Aktualizováno11. 7. 2021, 21:40|

Zámecká vodárna v Hluboké nad Vltavou je po rekonstrukci. Zásobuje vodou kašny i zahradu

Památkáři dokončili opravu zámecké vodárny v Hluboké nad Vltavou, která je kulturní památkou. Zásobuje vodou zámecké kašny i zahradu. V provozu jsou nově obě Francisovy turbíny z roku 1908, vysoké tři metry. Náklady se vyšplhaly na víc než pět milionů korun. Lidé si vodárnu prohlédnou v září při Dnech evropského kulturního dědictví.
1. 7. 2021|

Absolutní nula, mazlíci z bakterií i bludiště na úřad. Umění vyšlo do ulic

„Udělat si malou sochu a vystavit ji v galerii, je moc prima. Ale ve chvíli, kdy ji dáte do veřejného prostoru, musíte počítat s tím, že ne každému se bude líbit. Každý má názor,“ říká sochař Václav Fiala. Je jedním z desítek umělců, kteří se zapojili do některé z aktuálních venkovních výstav. Uměním pod širým nebem kolemjdoucí oslovují v Praze, Plzni, Opavě, Písku, Krnově i ve Vratislavicích nad Nisou. Většina z nich trvá přes prázdniny.
16. 6. 2021|

Západoevropští kunsthistorici zírali. Výboje ruské avantgardy jsou silné i po stu letech

Výstavu Malevič – Rodčenko – Kandinskij a ruská avantgarda ze sbírek Muzea umění Jekatěrinburg připravila Alšova jihočeská galerie. Nejenže nabízí významná díla, která u nás nebývají k vidění. Zároveň vybízí k zamyšlení nad uměleckým děním v Rusku a Sovětském svazu v prvních dvou desetiletích minulého století.
16. 5. 2021|

Kvůli ptačí chřipce začnou platit omezení. Veterináři ji objevili na dalších dvou místech

Ptačí chřipka se v úterý potvrdila v dalších dvou lokalitách v jižních Čechách. Jedna je na kraji Českých Budějovic, druhá v Hradišti u Písku. V obou šlo o volně žijící drůbež a virus H5N8. Sdělili to zástupci Státní veterinární správy (SVS). Stát kvůli snaze omezit přenos choroby zakázal v celé republice větším chovatelům chov drůbeže ve volných výbězích, omezuje se rovněž prodej a přemisťování drůbeže. Agrární komora upozornila, že české drůbeží maso a vejce uváděné na trh jsou pro spotřebitele bezpečné a z pohledu konzumace nezávadné.
26. 1. 2021Aktualizováno26. 1. 2021, 18:06|
Reportéři ČT

Reportéři ČT: Rodina šéfa lánské lesní správy Baláka získala několik nemovitostí ze zkrachovalých firem, které sám řídil

Blízký spolupracovník prezidentského kancléře Vratislava Mynáře a šéf Lesní správy Lány Miloš Balák stojí před soudem kvůli podezření z manipulace s dvousetmilionovou zakázkou v Lánské oboře. V minulosti řídil dvě soukromé lesnické firmy, obě pod jeho vedením zkrachovaly. Reportéři ČT se nyní zabývali majetkem obou firem, jehož část velmi výhodně získala Balákova rodina. Reportáž „Bohatství z bankrotu“ natáčely Jana Neumannová a Adéla Paclíková.
26. 1. 2021|

Na železnici u Hluboké nad Vltavou, kde vykolejil rychlík, se po čtyřech dnech vrátila doprava

Na železnici v úseku Hluboká nad Vltavou – Chotýčany po čtyřech dnech opět jezdí vlaky. Trať byla mimo provoz od sobotního večera, kdy tam vykolejil rychlík. Od té doby jezdily v úseku místo vlaků autobusy. O obnovení provozu informovala mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.
23. 12. 2020|

Vykolejený rychlík se vrací na koleje vagon po vagonu, výluka v Hluboké potrvá do úterý

Až v neděli dopoledne začali železničáři vracet na koleje vlak, který vykolejil v sobotu vpodvečer na nádraží Hluboká nad Vltavou – Zámostí. Nakolejení jde i kvůli špatně přístupnému terénu pomalu. Dostat lokomotivu na koleje a odvézt ji se podařilo hasičům zhruba po čtyřech hodinách, jenže to samé musí udělat ještě s dalšími vagóny, to jim bude zřejmě trvat až do rána. Trať zůstane uzavřená zřejmě až do úterý.
20. 12. 2020Aktualizováno20. 12. 2020, 20:11|

Ve stanici Hluboká nad Vltavou – Zámostí vykolejil vlak, nejsou žádní zranění

Ve stanici Hluboká nad Vltavou – Zámostí vykolejil rychlík s 29 lidmi. Nikdo není zraněný, uvedla mluvčí jihočeské policie Lenka Krausová. Na místě zasahovali záchranáři. O mimořádné události na trati mezi Benešovem u Prahy a Českými Budějovicemi informovaly na webu České dráhy (ČD). Čtyři vagony jsou mimo dráhu.
19. 12. 2020Aktualizováno19. 12. 2020, 20:13|

Letní prázdniny v tuzemsku. Zahraniční návštěvníky zastoupili Češi

Letošní prázdniny se blíží ke konci. Dovolené tentokrát významně ovlivnila pandemie koronaviru, která paralyzovala cestovní ruch. Ministerstvo zahraničí doporučovalo cesty jen do států Evropské unie, a to jen do těch, které podle zavedeného semaforu „svítily“ zeleně. Češi se tak z velké části rozhodli trávit léto v tuzemsku.
24. 8. 2020|

Povodí Vltavy modernizuje lodní výtah na Orlíku, investice na vodní cestě chystají i jiné státní firmy a města

Povodí Vltavy dokončilo první část modernizace lodního výtahu na Orlíku. Kolejová dráha je o 12 metrů delší a o tři metry vyšší, čímž se zvýšila možnost převozu plavidel v době špatných hydrologických podmínek. Modernizovat se bude i kabina výtahu pro převoz sportovních lodí. Celková investice činí 93 milionů korun. Povodí rovněž prodlouží přístaviště v Týně nad Vltavou, chystá i vodní zdvihadlo na Orlíku, potvrdil generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala.
21. 8. 2020|

Obliba hazardu po koronavirové přestávce opět roste. Spor o hrací automaty nekončí

Obliba hazardních her roste. Loni Češi prohráli přes 36 miliard korun, to je o pět miliard víc než v roce 2018. Nejvíc peněz lidé nechali v herních automatech. A po útlumu během jarní koronavirové karantény se zájem opět zvyšuje. Některé iniciativy či například část pražských radních chtějí hrací automaty úplně zakázat.
26. 7. 2020|

Bez omezení na koupaliště i do zoo. Lidé už nemusí dodržovat rozestupy

V Česku přichází v pondělí 22. června další menší vlna uvolnění protipandemických opatření, která měla zabránit šíření koronaviru. Lidé mohou bez omezení navštěvovat zoologické zahrady nebo koupaliště, nemusí ani dodržovat povinné rozestupy například při návštěvě hradů a zámků. Po třech měsících se povoluje i konání veletrhů, těch se může účastnit až pět tisíc lidí v jeden čas.
22. 6. 2020Aktualizováno22. 6. 2020, 12:27|

Rozkvetlý zámek Lednice i káva s kastelánem. České památky otevřou v omezeném režimu

Od pondělka lidé mohou opět navštěvovat interiéry českých památek. Provoz hradů a zámků bude zatím omezený, kasteláni se ale shodují, že právě prohlídky po malých skupinkách mohou být pro návštěvníky největším lákadlem. Lidé si dají na hradě Karlštejn kávu s kastelánem nebo poprvé v historii spatří Valdštejnské apartmá na zámku Hluboká. Interiér zámku Lednice na celou sezonu rozkvete. Studenti Mendelovy univerzity jej ozdobí historickými květinovými svazky.
24. 5. 2020|

Orlík má nový lodní výtah. Kořensko ale stále zůstává překážkou na Vltavě

I na Vltavě konečně začala plavební sezona. Povodí spustilo pro rekreační lodě nejen komory mezi Českými Budějovicemi a Štěchovicemi, ale i modernizovaný lodní výtah na orlické přehradě. Právě kvůli jeho přestavbě byla nádrž přes zimu téměř prázdná.
1. 5. 2020|

Tygří moč proti divočákům na jihu Čech zabírá, můžou si na ni ale zvyknout

V Boršově nad Vltavou u Českých Budějovic se podařilo dostat přemnožené divočáky z obce. Předtím běhali přímo mezi rodinnými domy. Odradila je až uměle vyrobená tygří moč, kterou radnice nastříkala na ploty. Zvířata si ale na odpuzovač mohou časem zvyknout.
11. 1. 2020|

Vesnice na jihu Čech plaší divočáky tygří močí. Pach predátorů možná zavane ještě dál

Jihočeský Boršov nad Vltavou se brání proti přemnoženým divokým prasatům umělou tygří močí. Od té doby, co ji tam radnice nechala nastříkat na ploty, se zvířata ve vesnici už neukázala. O svérázné řešení se teď zajímají i další obce.
25. 11. 2019|