Dudu tepou za účast na Zemanově oslavě. Odrazovali jsme ho, říká šéf diplomacie

Polské ministerstvo zahraničí odrazovalo prezidenta Andrzeje Dudu od cesty na sobotní oslavu osmdesátých narozenin bývalého českého prezidenta Miloše Zemana, tvrdí šéf polské diplomacie Radoslaw Sikorski. Duda čelí za účast na akci kritice části domácího tisku a politiků vládních stran. Podle médií zřejmě cestoval vládním speciálem, přičemž oslava nebyla součástí jeho oficiálního programu. Podle Dudových zastánců byla naopak jeho účast na akci důkazem šíře jeho politických kontaktů.

„Rozmlouvali jsme mu to,“ sdělil Sikorski rozhlasové stanici TOK FM. „Radil bych panu prezidentovi, aby si vybíral jiné přátele,“ dodal šéf polské diplomacie.

„Myslím, že pan prezident toho už lituje, to zřejmě neposiluje jeho autoritu,“ řekl také Sikorski. Připomněl, že minulý týden se Duda při cestě do Spojených států „zasazoval o zájmy bojující Ukrajiny a tady (v Česku) se potkává s lidmi, kteří mají jiný názor“.

Kritici: Sraz proruských politiků s autoritářskými sklony

Dudovu cestu na Zemanovu oslavu do Hluboké nad Vltavou už o víkendu komentovala různá polská média. Ta, která jsou vůči současnému polskému prezidentovi kritická, připomínala, že se vydal na akci politika známého svými sympatiemi k Rusku, a že poblahopřát přijeli také politici, kterým jsou vytýkány autoritářské sklony. V tomto smyslu se vyjádřila například Gazeta Wyborcza.

„Andrzej Duda na bálu s přáteli (ruského vůdce Vladimira) Putina je nejlepším shrnutím jeho prezidentského mandátu,“ prohlásil podle serveru Wprost provládní europoslanec Dariusz Joński. Vládní poslanec Witold Zembaczyński v reakci na Zemanovu oslavu uvedl, že polský prezident se během dne tváří jako prozápadní politik a večer si připíjí s „proruskou pravicovou smetánkou“.

Kritiku odmítl Michał Dworczyk, europoslanec za polskou opoziční stranu Právo a spravedlnost (PiS), za kterou Duda kandidoval na prezidenta. „To, že prezident (Duda) byl na narozeninách bývalého českého prezidenta, ukazuje na jeho silnou pozici a úctu mezi evropskými lídry,“ míní.

Onet: Duda letěl vládním speciálem, akce přitom nebyla ohlášena

Server Onet, který Zemana připomíná jako politika pronášejícího kontroverzní komentáře, poukázal na to, že podle záznamů dostupných na serveru Flightradar24 Duda zřejmě na oslavu cestoval prezidentským speciálem. Web přitom poukazuje na záznam letu z Varšavy do Českých Budějovic a nazpět. Účast na oslavě nebyla přitom polskou prezidentskou kanceláří oficiálně ohlášena.

Mezi současnou polskou proevropskou vládou premiéra Donalda Tuska a prezidentem Dudou panují často napjaté vztahy. Duda patří k politickým spojencům největší opoziční strany v Polsku, národněkonzervativního Práva a spravedlnosti. Tuskův kabinet prezidenta obviňuje, že s využitím svého práva veta blokuje některé jeho reformy.

Poblahopřát Zemanovi přijeli další důležití politici ze střední a východní Evropy, kteří jsou známi svými sympatiemi k Rusku, všimla si polská média. Na oslavě byli například premiéři Slovenska a Maďarska Robert Fico a Viktor Orbán či srbský prezident Aleksandar Vučić. Dorazil také český expremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.