Duda vrátil zákon, který měl zpřístupnit nouzovou antikoncepci. Označil ho za nebezpečný

Události: Liberalizace potratů se v Polsku zatím nekoná (zdroj: ČT24)

Slibovaná liberalizace potratů v Polsku se zatím nekoná. Prezident Andrzej Duda nepodepsal zákon, který měl ženám zpřístupnit takzvanou „pilulku po“ bez receptu. Normu označil za nebezpečnou. Koalice nemá k přehlasování veta dost hlasů. Sama se navíc měsíc před regionálními volbami dohodla, že kvůli vnitřním sporům další projednávání potratové legislativy odloží.

„Zákon, který zavádí nezdravá, chorá a nebezpečná pravidla pro děti, nepodepíšu,“ prohlásil Duda. K přehlasování jeho veta nemá vládní koalice sílu. 

V zemi tak nadále takzvaná „pilulka po“ zůstává nejhůře dostupnou v celé Evropě. „Dokonce takové autoritářské země jako Rusko nebo Bělorusko jsou na tom lépe,“ podotkl právník z nadace Federa Mateusz Bieżuński.

Jde tak o další ránu pro ženy, které už léta bojují za zpřístupnění potratů v zemi. V současné době je v Polsku možné interrupce vykonat po znásilnění nebo v případě ohrožení života matky. Ve zbylých asi devadesáti procentech případů je potrat zakázán.

V koalici to vře

Nová vláda slibovala změnu, zatím se však na zmírnění potratových zákonů neshodla. V koalici to vře. Projednávání blokuje uskupení Třetí cesta, které chce o potratech vypsat referendum. „Na této věci nejsme schopni se už třicet let dohodnout. Proto musíme nechat rozhodnutí na obyvatelích,“ odůvodnil zákonodárce Třetí cesty a poslanec Polské strany lidové Marek Sawicki.

„Znevažují roli Sejmu když tvrdí, že jedinou demokracií je referendum. To je manipulace, se kterou nesouhlasím,“ míní advokátka Marta Lempartová.

Pro vládu Donalda Tuska, ve které zasedá levice, stejně jako konzervativní pravice, je téma zpřístupnění potratů prvním ostrým testem, který ukazuje na názorovou různorodost široké koalice.

Téma se už stalo předmětem kampaně před regionálními volbami 7. dubna. Dvě vládní uskupení — Levice a Tuskova Občanská koalice — se proti lidovcům vymezují. „Požadujeme, aby ženy měly kdykoliv právo na potrat do dvanáctého týdne těhotenství,“ uvedl ministr pro digitalizaci Krzysztof Gawkowski z Levice.

Podle březnového průzkumu jsou pro okamžité zmírnění protipotratových zákonů dvě třetiny Poláků. Chtějí, aby legislativu podepsal i prezident. Ten to však odmítá.