Bouřky o víkendu komplikovaly dopravu. Na severu Čech se objevila supercela

Události: Déšť komplikoval dopravu (zdroj: ČT24)

Bouřky v sobotu a v neděli zasáhly Česko a komplikovaly dopravu na železnici. Na několika místech stromy po bouřce popadaly na koleje nebo na trolejové vedení. Středočeští hasiči v neděli odpoledne a večer nejčastěji zasahovali na Mělnicku. Většinou odstraňovali spadlé stromy nebo čerpali vodu z budov. Na Mělnicku se podle meteorologů objevila i takzvaná supercela a padaly tam kroupy o velikosti tří až čtyř centimetrů. S ohledem na deštivé počasí také už není v žádném kraji riziko vzniku a šíření požárů. Informuje o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Středočeští hasiči od nedělní třetí odpoledne zaznamenali v regionu 53 událostí souvisejících s počasím, z toho 46 bylo v okrese Mělník, řekla mluvčí krajských hasičů Veronika Švorcová Mocová. Spadlý strom přerušil provoz na železniční trati mezi Mělníkem a Všetaty. V úseku byla zavedena náhradní autobusová doprava.

Na Mělnicku se podle Švorcové Mocové situace výrazně zhoršila po půl čtvrté odpoledne. Hasiči jenom v tomto okrese odstraňovali devatenáct spadlých stromů, v šestnácti případech čerpali vodu z budov a v sedmi případech odstraňovali nebezpečné stavy. To jsou třeba ucpané kanály, podemletá silnice nebo naplavená hlína na vozovku. „Většina událostí se stala přímo v Mělníku a potom v Liběchově, Dolních Beřkovicích či Nebuželech,“ dodala mluvčí.

Bouře s kroupami a přívalovým deštěm zasáhla v podvečer také jižní část Ústeckého kraje, zejména Litoměřicko. Meteorologická stanice Straškov-Vodochody naměřila v podvečer během jediné hodiny bezmála 24 litrů srážek na metr čtvereční.

Spadlý strom přerušil provoz na železniční trati Hněvice – Roudnice nad Labem, do stromu tam najel vlak, podle hasičů se ale nikomu nic nestalo. Hasiči odklízeli tři popadané stromy. „Jeden z nich spadl na auto, i to se ale obešlo bez zranění, vůz byl zaparkovaný a prázdný,“ řekl mluvčí hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje. V pěti případech vyjížděli hasiči odčerpávat vodu ze zaplavených míst.

ČHMÚ na Twitteru uvedl, že na severu Čech se v neděli objevila i supercela. Tyto bouřky bývají často doprovázeny intenzivními blesky a prudkým přívalovým deštěm a krupobitím. Na Mělnicku a Litoměřicku podle ČHMÚ bouřka způsobila řadu škod a padaly i kroupy o velikosti tří až čtyř centimetrů.

Na železniční trati mezi Českými Budějovicemi a Hlubokou nad Vltavou v neděli skoro čtyři hodiny nejezdily vlaky poté, co tam rychlík najel do spadlého stromu. Ve vlaku bylo asi čtyřicet cestujících, nikdo se nezranil, řekl mluvčí Správy železnic Pavel Tesař. Provoz mezi stanicemi České Budějovice a Hluboká nad Vltavou – Zámostí byl podle webu Českých drah obnovený před druhou hodinou odpoledne.

Provoz vlaků se dopoledne zastavil také mezi jihočeským Chýnovem a Pacovem na Vysočině, na trati 224 Tábor – Horní Cerekev. Způsobila to porucha zabezpečovacího zařízení po bouřce ve stanici Pacov. I na této trati už byl podle Správy železnic provoz obnoven.

Opravy trakčního vedení poškozeného popadanými stromy na železniční trati mezi Havlíčkovým Brodem a Šlapanovem na Havlíčkobrodsku se protáhnou do noci. Místo vlaků tam zatím jezdí náhradní autobusy. Pracovníci v tomto úseku od sobotního odpoledne opravují trakční vedení poškozené na více místech stromy, které spadly při bouřce. Správa železnic v neděli ráno předpokládala ukončení oprav do šesti večer, později termín možného zprovoznění trati odsunula na půlnoc. „Rozsah poškození trakčního vedení je větší, než se původně očekávalo, proto ta oprava bude trvat déle,“ podotkl Tesař.

Požáry už nehrozí

„Vzhledem k dostatečnému úhrnu srážek a vlhkému počasí rušíme výstrahu před rizikem vzniku a šíření požárů, která byla v platnosti pro část Vysočiny a jižní Moravy,“ sdělili meteorologové, kteří upozornění na nebezpečí požárů v zemi poprvé zveřejnili kvůli přetrvávajícímu suchu a horku před několika týdny.

V uplynulých dnech tuto výstrahu pro většinu regionů díky srážkám zrušili, v platnosti zůstávala do neděle už jen pro východ Vysočiny a západ Jihomoravského kraje.