V kuželně nebo autoservisu. Lidé budou volit prezidenta i na neobvyklých místech

Kuželna, sauna, autoservis nebo kuchyň domu. I na těchto kuriózních místech mohou lidé v příštím týdnu odevzdat svůj hlasovací lístek v prezidentské volbě. Starostové oslovení Českou televizí se shodují, že tyto lokality zvolili kvůli nedostatku jiného vhodného prostoru. Volby se obvykle konají ve školních budovách, kulturních sálech nebo na obecních úřadech. Lidé s covidem-19 pak mohou odvolit i z auta.

V Purkarci poblíž Hluboké nad Vltavou se bude volit ve Vorařském muzeu. „Bylo to jediné řešení, jinou vhodnou místnost v Purkarci nemáme,“ řekl tamní vedoucí ekonomického odboru a správy majetku Pavel Adámek. Muzejní exponáty si voliči ale neprohlédnou, podle Adámka se volí v oddělené místnosti.

V Dlouhé Vsi u Rychnova nad Kněžnou chodí lidé volit do sauny. „Důležité je, že je to dlouhé roky na stejném místě. Spíše voliči ocení, že mají nějakou místnost v hlavě roky,“ podotkl tajemník Rychnova nad Kněžnou Lukáš Klátil.

V jednom z kroměřížských okrsků už 15 let voliči dochází do kuželny. Podle mluvčího města Jana Vondráška se ovšem lístky nevhazují do urny mezi kuželkovými drahami, k volbě je určená jiná místnost. „V lokalitě město nemá vhodné prostory, proto musí využít jiné než své,“ dodal. Na opačné straně města pak mohou lidé odevzdat svůj hlasovací lístek v areálu tamní psychiatrické nemocnice.

V areálu psychiatrické nemocnice odvolí i obyvatelé Havlíčkova Brodu. Desítky obyvatel Zbožic u Havlíčkova Brodu pak přijdou k volbám do hasičské zbrojnice. „V té lokalitě není žádná jiná možnost. Někdy je těžké prostory poshánět,“ sdělila referentka městského úřadu Jana Matýsová. Voličům se během prezidentské volby otevře i autoservis v Řípově u Třebíče. Ani zde podle starosty Třebíče Pavla Pacala nešlo najít jiné vhodné místo.

Volební urna v kuchyni

Celkem ve třech volebních okrscích v Postoloprtech a přilehlých vesnicích proběhnou volby v rodinných domech. „Dřív tam byly budovy škol, hasičských stanic. Tak nám nezbylo nic jiného než to vyřešit takto,“ uvedla referentka správy majetku města Simona Blahová s tím, že s majiteli byla uzavřena smlouva o pronájmu.

Ve Rvenicích a horní části Března se volby uskuteční v letní kuchyni na dvoře domu, v Seménkovicích pak uvnitř rodinného domu, také v kuchyni. V Mradicích u Postoloprt přijdou voliči do stavebního salonu.

Ani letos se volební místnost neotevře v areálu Pražského hradu, stejně jako při posledních prezidentských volbách. V minulosti prostor patřil k vyhledávaným pro osoby s volebním průkazem. V centru Prahy se bude ale volit například v Akademii věd na Národní třídě.