Snažila jsem se dostat do kůže uchazečů, říká režisérka dokumentu Zkouška umění

Diváci, kteří dojdou nabídkou právě probíhajícího 56. ročníku filmového festivalu v Karlových Varech v abecedě až na konec, narazí na dokument režisérské dvojice Adéla Komrzý – Tomáš Bojar nazvaný Zkouška umění. Autorský tandem v rozhovoru ve vysílání ČT24 prozradil nejen to, jak dlouho pohled na přijímací zkoušky na Akademii výtvarných umění (AVU) vznikal, ale i to, proč se mohl dokument jmenovat úplně jinak. Snímek koprodukuje Česká televize.

Komrzý zavzpomínala, že na samém začátku projektu stála nabídka vytvořit film či pořad k 220. výročí založení AVU. To připadalo na rok 2019. „Napadlo mě, že by bylo zajímavé přinést zprávu o tom, jak fungují přijímací zkoušky na nejstarší školu výtvarných umění u nás,“ objasňuje.

Tomáše Bojara Komrzý oslovila nejen proto, že má ráda jeho práci, ale i proto, že se znali. „Ukázalo se, že dělat film jen proto, aby se stihlo výročí, nedává smysl a je rozumnější ho pořádně připravit. Nakonec jsme nestihli žádné výročí,“ usmívá se Bojar.

Filmařům se podařilo natočit přijímací zkoušky na začátku roku 2020, tedy těsně předtím, než vypukla covidová pandemie. Téma režisérce přijde zajímavé i proto, že přijímačky jsou událostí, která může významně ovlivnit životy těch, kteří se na ně hlásí.

Nejprve nanečisto

Aby nešli úplně naslepo, autoři Zkoušky umění si prostředí AVU a průběh přijímacího řízení obhlédli už před „ostrým“ natáčením. „Pedagogové to velmi prožívají a svůj úkol berou velmi vážně a zodpovědně,“ zdůraznil Bojar, co ho zaujalo.

„Sama sobě jsem kladla otázky, které dostávali uchazeči, snažila jsem se na ně odpovědět, snažila jsem se dostat do kůže uchazečů. Měla jsem trochu srovnání s přijímačkami na FAMU, které byly hodně divoké,“ svěřila se Komrzý.

Dokument Zkouška umění začíná záběrem na záda vrátné. „Chvíli jsme i měli pracovní název filmu Strážci brány. Bylo důležité si k paní vrátné vytvořit vztah, je to první člověk, kterého na půdě akademie potkáte,“ uvedla Adéla Komrzý.

Režisérské duo Adéla Komrzý – Tomáš Bojar o dokumentu Zkouška umění (zdroj: ČT24)