Analýza přesunu voličů: proti Hermanovi se postavili voliči neúspěšných kandidátů SPD i KSČM

Víkendové senátní volby skončily úspěchem ODS, porážkou ANO a ČSSD a za svým očekáváním zůstali i lidovci. Klíčem k úspěchu finalistů senátních voleb bylo přesvědčit k opětovné volbě vlastní voliče z prvního kola a převzetí voličů neúspěšných kandidátů. Web ČT24 proto nabízí přehledovou analýzu, jakým kandidátům se ve druhém kole podařilo získat voliče neúspěšných kandidátů z kola prvního.

Druhé kolo senátních voleb proběhlo v téměř pěti tisících volebních okrsků. Díky rozsáhlé analýze je možné porovnat výsledky senátorských kandidátů v jednotlivých okrscích napříč oběma koly voleb. Pro úspěch ve druhém kole je totiž pro každého kandidáta klíčový nejenom opětovný příchod vlastních voličů, ale také zisk voličů neúspěšných kandidátů z prvního kola.

Na základě výpočtů je možné říci, ve kterých okrscích se úspěch nepostoupivších kandidátů z prvního kola shoduje s úspěchem dvou kandidátů v kole druhém. To pak ukazuje na míru přesunu voličů neúspěšných kandidátů.

Výsledek analýzy shrnuje následující grafika. Čím tmavší modrá, tím větší je podobnost mezi zisky neúspěšných kandidátů v prvním a finalistů ve druhém kole. Naopak červené barva značí, že čím více kandidát získal v okrscích v kole prvním, tím více tam ztratil jiný kandidát v kole následujícím.

Podobnosti a rozdíly zisku kandidátů v okrscích
Zdroj: ČT24/Lukáš Hájek

Náchodský senátní obvod je vhodným příkladem pro analýzu. Ve druhém kole voleb zde zvítězil bývalý policejní prezident Martin Červíček (ODS), který porazil lidoveckého předsedu Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL). V prvním kole se jako třetí v pořadí umístil Petr Koleta (ANO). Rozhodující bylo, k jakému ze dvou kandidátů se přesunou právě jeho voliči – mezi Červíčkem a Bělobrádkem byl totiž velmi těsný rozdíl.

Analýza ukazuje, že pro Koletu úspěšné okrsky v prvním kole se ve druhém kole kryjí spíše se zisky Červíčka než Bělobrádka. Koletovi voliči tak pravděpodobně podpořili ve větší míře kandidáta ODS, což byl pro předsedu lidovců velký a možná i rozhodující hendikep.

Koalice proti Hermanovi, lidovci pro Chalánkovou

Velké výzvě čelil i bývalý ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). První kolo se na chrudimsku neslo ve znamení těsného souboje s Janem Teclem (ODS). I tady bylo proto směrem k druhému kolu rozhodující, ke kterému z kandidátů se přikloní voliči neúspěšných senátorských adeptů.

Zisky Hermana se kryjí s úspěchy Vladimíra Martince (nestr. za SNK ED) či Pavla Svobody (nestr. za PRO Zdraví) z prvního kola. Proti Hermanovi se ale vytvořila jiná koalice. Analýza podobností výsledků mezi prvním a druhým kolem naznačuje, že Tecla podpořili proti Hermanovi voliči v prvním kole neúspěšných kandidátů SPD a KSČM. I to přispělo ve druhém kole k Teclově jednoznačné výhře.

Oproti tomu v prostějovském obvodu neuspěl lidovecký kandidát Jaroslav Fidrmuc (KDU-ČSL) už v prvním kole. Jeho zisky z prvního kola odpovídají ziskům Jitky Chalánkové v kole druhém (nestr.). Sama Chalánková byla až do roku 2009 členkou KDU-ČSL, poté přešla k TOP 09. Ze strany vystoupila letos. Lidovečtí voliči ji tedy zřejmě podpořili díky její stranické historii i jejím konzervativním názorům. Chalánkové se i díky tomu podařilo porazit vítězku prvního kola, dlouholetou senátorku Boženu Sekaninovou (ČSSD).

Voliči ANO a ČSSD ruku v ruce

Volby poukázaly na voličskou provázanost ANO a ČSSD, tedy obou vládních stran. Kandidát ANO ve druhém kole dokázal získat voliče neúspěšného sociálnědemokratického kandidáta z prvního kola v Mladé Boleslavi, Břeclavi a Brně-městě.

Zároveň se ale ukazuje, že opačným směrem už přesuny od ANO k ČSSD příliš neprobíhají. Například v obvodu Karviná se ve druhém kole odehrál souboj Petra Víchy (ČSSD) a Milady Halíkové (nestr. za KSČM). Prvně jmenovaný sice zvítězil, voliči neúspěšného kandidáta ANO z prvního kola ale podpořili v kole druhém spíše komunistickou kandidátku.

Hnutí ANO se naopak dařilo ve druhém kole získávat voliče neúspěšných kandidátů KSČM, ale také SPD. Dělo se tak například v obvodech Chomutov, Litoměřice, Třebíč nebo Brno-město.

Vítězem voleb se stala jednoznačně ODS, která uspěla hned v 10 z 11 případů, kdy její kandidát postoupil do druhého kola. Analýza podobností zisků senátorských adeptů naznačuje, že občanští demokraté byli tak úspěšní i díky ziskům voličů neúspěšných kandidátů TOP 09. V Mladé Boleslavi zase uspěl Raduan Nwelati (ODS) i díky voličům, kteří v prvním kole podpořili kandidátku Danielu Weissovou (Piráti).

K zajímavému přesunu došlo například i v obvodu Praha 12. Ve druhém kole se zde s nakonec zvoleným Pavlem Fischerem (nestr.) utkala Eva Tylová (nestr. za Piráty). Pozoruhodné je, že zisky pirátské kandidátky ve druhém kole se překrývají se zisky Marty Semelové v kole prvním (KSČM). Zklamaní komunističtí voliči tak ve volbě mezi těmito dvěma kandidáty podpořili spíše Tylovou než Fischera.