Rusko podniklo masivní vzdušné údery na Ukrajinu. Kyjev žádá zasedání Rady bezpečnosti

Rusko podniklo další rozsáhlé vzdušné údery na Ukrajinu, které si podle ministra vnitra Denyse Monastyrského vyžádaly deset lidských životů. Dalších 36 lidí bylo zraněno. Explozi hlásí i Kyjev, podle starosty Vitalije Klička byla zasažena infrastruktura a město zůstalo bez vody. Celá Kyjevská oblast je po útocích bez proudu. Ruské útoky v ukrajinské metropoli podle úřadů zasáhly obytnou budovu, zemřeli nejméně tři lidé a devět dalších je zraněných. Problémy hlásí rovněž dvě ukrajinské atomové elektrárny. Kyjev žádá kvůli úderům o naléhavé zasedání Rady bezpečnosti OSN, uvedl prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Vraždění civilistů a ničení civilní infrastruktury je terorismus. Ukrajina nadále žádá rozhodnou reakci světa na tyto zločiny,“ napsal na Twitteru ukrajinský prezident. Ruská agentura TASS s odkazem na zastoupení Ruska v OSN napsala, že zasedání Rady bezpečnosti má začít v 16:00 newyorského času ( 22:00 středoevropského času). 

Letecký poplach se ve středu rozezněl nad celou zemí. Exploze hlásí Oděská a Mykolajivská oblast na jihu Ukrajiny a Záporožská a Dněpropetrovská oblast na jihovýchodě. Výbuchy zaznamenaly i obyvatelé Poltavské oblasti, podle tamního guvernéra Dmytra Lunina ale zafungovala obrana v Kremenčuku. 

„Náraz do jednoho ze zařízení infrastruktury v metropoli. Zůstaňte v krytech! Letecký poplach pokračuje,“ napsal na Telegramu Klyčko. „Kvůli ostřelování byly přerušeny dodávky vody,“ uvedl později starosta a dodal, že při útocích bylo nejméně devět lidí zraněno. Mezi mrtvými v Kyjevě byla podle Klička také 17letá dívka. Dalších 11 obyvatel hlavního města utrpělo zranění. 

„Máme oběti z řad civilistů. (…) Celá oblast je bez světla,“ napsal na telegramu oblastní gubernátor Oleksij Kuleba. Policejní šéf Andrij Něbytov na telegramu zveřejnil fotografie a video škod, které ruský raketový útok v Kyjevské oblasti napáchal.

Další tři lidé zemřeli při ruských úderech ve městě Vyšhorod v Kyjevské oblasti, kde byl taktéž zasažen obytný dům, oznámil šéf ukrajinské policie Klimenko. Šéf regionální policie Něbytov podle ruskojazyčného webu stanice BBC uvedl, že ruské údery ve Vyšhorodě zabily čtyři lidi a dalších 27 jich zranily.

Také Lvov na západě Ukrajiny hlásil výpadky proudu. „Celé město je bez světla. Čekáme na další informace od energetických expertů. Mohou být přerušeny dodávky vody,“ uvedl starosta Lvova Andrij Sadovyj na svém telegramovém účtu a vyzval obyvatele města, aby zůstali v krytech.

Zelenskyj: Rusko celému světu dokázalo, že je sponzorem terorismu

„Rusko pokračuje v masivních raketových útocích na civilní obyvatelstvo po celé Ukrajině. Dnes máme tři zásahy vícepodlažních domů. Bohužel zahynulo deset lidí. Jen od 10. října do 23. listopadu provedli Rusové na našem území téměř šest set raketových útoků,“ uvedl ministr Monastyrskyj podle agentury Ukrinform.

Rusko zaútočilo na Ukrajinu 70 střelami s plochou dráhou letu a drony, uvedly ukrajinské vzdušné síly s tím, že ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila 51 těchto raket a pět dronů. Konkrétně Rusko podle Kyjeva použilo střely Ch-101, Ch-555 a Kalibr.

Náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj později upřesnil, že ozbrojené síly sestřelily 51 z celkových 67 ruských řízených střel, které invazní jednotky na jeho zemi odpoledne vypálily. Jen na Kyjev Rusové podle něj vystřelili 30 raket, přičemž 20 se jich podařilo sestřelit. Ukrajinské vzdušné síly před tím sdělily, že Rusko zaútočilo na Ukrajinu 70 střelami s plochou dráhou letu a drony, přičemž ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila 51 těchto raket a pět dronů.

„Hodně raket. Z jihu i z východu. Protivzdušná obrana funguje,“ uvedl na Telegramu šéf Mykolajivské oblasti Vitalij Kim. Rusko podle něj vyslalo také nejméně devět bombardérů Tu-95. O funkční protivzdušné obraně informovali i představitelé Dněpropetrovské oblasti, napsala agentura Unian.

Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak upozornil, že Moskva údery zahájila krátce poté, co Evropský parlament schválil rezoluci označující Rusko za stát podporující terorismus.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že Rusko dokázalo světu, že je sponzorem terorismu. „Evropský parlament dnes uznal Rusko za stát sponzorující terorismus… A pak Rusko celému světu dokázalo, že je to všechno pravda, když použilo 67 raket na naši infrastrukturu, energetiku a obyčejné lidi,“ řekl Zelenskyj ve svém videoposelství, kde zároveň vyjádřil soustrast rodinám obětí.

Ukrajinské atomové elektrárny hlásí odpojení bloků

Po vzdušných úderech na Ukrajinu hlásí problémy rovněž atomové elektrárny v zemi. Kvůli situaci v ukrajinské energetické soustavě byla aktivována havarijní ochrana v Rivnenské, Jihoukrajinské a Chmelnycké jaderné elektrárně a důsledkem je automatické odpojení všech energetických bloků, uvedla správcovská společnost Enerhoatom.

Radiace je v elektrárnách a jejich okolí podle Enerhoatomu v normě. Zařízení v současné době nevyrábějí elektrickou energii. „Jakmile bude provoz energetické soustavy normalizován, budou dodávky elektřiny z jaderných elektráren obnoveny,“ sdělila ukrajinská společnost. 

Na svém telegramovém účtu zároveň napsala, že je zastaveno napájení Záporožské jaderné elektrárny z ukrajinské energetické soustavy. Tam fungují dieselové generátory.

Šéf Chmelnycké oblasti informoval, že kvůli ruským raketovým úderům nemá v současné době elektřinu většina obcí v regionu. Část města Chmelnyckyj je bez vody.

Výpadek hlásí i Moldavsko

Útoky způsobily výpadky elektřiny také na polovině území sousedního Moldavska. S odvoláním na místopředsedu moldavské vlády o tom informovala agentura Reuters. Výpadky elektřiny jsou podle ní hlášeny také v separatistickém regionu Podněstří, který podporuje Rusko.

„Masivní výpadek elektřiny v Moldavsku po ruském útoku na ukrajinskou energetickou infrastrukturu,“ oznámil na Twitteru Andrei Spuni, jenž zároveň zastává funkci moldavského ministra infrastruktury. V jiném příspěvku napsal, že se opakuje situace z 15. listopadu, kdy Moldavsko –⁠ po ruských raketových úderech na Ukrajinu –⁠ rovněž postihl velký výpadek v dodávkách elektrického proudu.

Moldavský ministr zahraničí Nicu Popescu na Twitteru uvedl, že ruské údery na ukrajinskou energetickou infrastrukturu opět uvrhly jeho zemi do tmy, a nařídil proto předvolání ruského velvyslance na ministerstvo, aby podal vysvětlení.