Majetek ruských oligarchů dohledává ve Francii zvláštní oddělení. Ve zmrazování pokračuje i Itálie

Události ČT: Zmrazování ruských majetků ve Francii a Itálii (zdroj: ČT24)

Francouzské úřady dál zmrazují nemovitosti sankcionovaných Rusů, hlavně v Paříži a na Azurovém pobřeží. Ministerstvo hospodářství zřídilo zvláštní oddělení, které dohledává majetek oligarchů a jejich rodinných příslušníků, na něž nemovitosti často rychle převáděli. V přípravě je také zákon, který by umožnil zmrazený majetek zabavit.

Hodnota obstaveného majetku ruských oligarchů v Paříži, zimních střediscích Megéve a Courchevel a hlavně na Azurovém pobřeží dosahuje téměř devíti set milionů eur. Úřady rozplétají vlastnické vztahy desítek ruských miliardářů, z nichž někteří už jsou obviněni z praní špinavých peněz.

Největší pozornost na sebe soustřeďují paláce Romana Abramoviče či vila Nellcôte, kde v sedmdesátých letech bydleli Rolling Stones.

V nákupu nemovitostí Rusové stále pokračují. „Nemovitosti můžeme Rusům i nadále prodávat, ale nesmí být na sankčním seznamu. Tento trh se výrazně zpomalí,“ podotýká Clément Vianés, ředitel pobočky realitní kanceláře Century 21 v Nice

Z Nice, které bylo před časem považované za hlavní město Ruska mimo ruské území, se Rusové téměř vytratili. Ti, kteří tam zůstali, se snaží být diskrétní. „Jako by zmizeli, úplně se ztratili. Letecké spojení je přerušeno. Neříkám, že tu nejsou, ale rozhodně nejsou vidět,“ potvrzuje majitel místního hotelu Nicolas Baradel.

Itálie zajistila tři vily moderátora Solovjova

Nejde jen o Azurové pobřeží, nemovitosti kupují Rusové i v sousední Itálii. „Máme tady řadu vil a paláců patřících ruských oligarchům, včetně bývalé vily Gianniho Versaceho, kterou koupil miliardář Novikov. Letos samozřejmě tyto oligarchy v okolí jezera nevidíme,“ přibližuje Luca Leoni, náměstek pro turistiku a člen městské rady v Bellagiu

Italské úřady obstavily v blízkosti jezera Como tři vily televiznímu moderátorovi Vladimíru Solovjovovi, který je považován za jednoho z největších stoupenců šéfa Kremlu Vladimira Putina a za ostrého kritika západu. Jednu vilu se kdosi pokusil zapálit, další v Pianelo del Larrio pak počmárali rudou barvou s nápisy „zabiják“ a „ne válce“. Stopy po barvě tam zůstaly dodnes. V zahradě pak pachatelé obarvili bazén tak, že vypadal jako naplněný krví.

Solovjov opakovaně hájil ruskou invazi na Ukrajinu, a když ruská vojska postupovala, hrozil, že se nemusejí zastavit. O Češích mluvil v ruské státní televizi jako o podporovatelích nacistů.

Zmrazování a zabavování majetku oligarchů se koordinuje v rámci celé Evropské unie, členské státy spolu v tomto směru úzce spolupracují.